Nye studenters guide til Bergen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det er ingen tvil om at det kan være utfordrende å flytte til en ny by. Nye mennesker, nye steder, nye vaner. Hvor er nærmeste søndagsåpne butikk? Hvordan kommer man seg hjem fra byen på nattestid? Og hvor er egentlig disse syv fjellene alle snakker om? Her finner du svar på store og små spørsmål du kanskje har som ny student i vestlandets hovedstad.

Apper

Det finnes ulike apper som det kan være greit å installere med én gang man entrer Bergen. Appene kan uten tvil gjøre de første ukene lettere, se bare her:

 • Skyss-appene: I Bergen er kollektivtilbudet kontrollert av Skyss. Dersom du ikke bor i sentrum, eller av en eller annen grunn skulle trenge å bevege deg utenfor kjernen, kan de tre Skyss-appene være greie å ha. Her finnes det én for billettkjøp, én for reiseplanlegging og én for sanntidsinformasjon om busstopp i nærheten.
 • Studentbevisappen til UiB: Dersom du er student ved Universitetet i Bergen finnes det en egen app for studentbevis – så slipper du å drasse rundt på studentkort og semesterkvittering.
 • Google Maps – eller en annen kartapp: Ny by betyr også nye gater å gå seg vill i. Med en kartapp installert på telefonen finner du garantert veien til fadderukevorset – og hjem igjen på nattestid.
 • Pent.no eller tilsvarende: Er det noe du må vite om Bergen så er det at været aldri er til å stole på. Det er greit å ha en værapp når man har valgt å bosette seg i den byen i Norge med definitivt mest ustabilt vær. Så blir det kanskje litt lettere å planlegge om det er paraply eller solbriller du skal ta med deg ut døren.
 • Bergen puls: Dette er Bergens Tidenes ”Hva skjer i Bergen?”-app. Her blir man tipset om alt fra konserter til kunstutstillinger til diverse kurs og foredrag. Grei å ha for å få med seg hva som skjer i byen, både på dagens dato og litt frem i tid.

Utesteder

Du har invitert til vorspiel, helt nedpå de obligatoriske Hansa-pilsene (for hva ellers drikker man vel i Bergen?) og er klar for å gå ut. Men hvor går man egentlig ut som student i Bergen?

Hulen, Garage, Det Akademiske Kvarter (som regel bare kalt “Kvarteret”) og Kaos er yndede studentsteder som kan tilby studentvennlige priser (noen av dem har også egen studentrabatt på tappeøl). En av utfordringene til mange ferske studenter er derimot at de ennå ikke har fylt 20 år. Jeg kan trøste deg med at både Hulen og Kvarteret, som opererer med 20-årsgrense på lørdager, slipper inn også 18-åringer så lenge man kan vise gyldig studentkort i døren. Noen fordeler må det da ha å være student.

Andre utesteder med 18-årsgrense er Fotballpuben (ofte kalt “Foppalen”), Ovenpå og Downstairs, som ikke er direkte knyttet til student-Bergen, men som sikkert kan være likså gode alternativer; alt ettersom hva man er ute etter.

Ellers finnes det selvfølgelig en hel haug med andre steder hvor det serveres både øl, brus og sterkere saker. Ta deg en tur ut på gaten, så skal du ikke gå langt før du finner nærmeste vannhull.

LES OGSÅ: Ti ting jeg har lært som student

Studentorganisasjoner

I Bergen finnes det et vell av studentorganisasjoner du kan engasjere deg i. Om du er interessert i en spesiell idrett, vil drive med studentpolitikk, ønsker å jobbe med journalistikk eller vil få erfaring bak baren – du finner garantert noe som passer for deg. Å engasjere seg i en eller flere studentorganisasjoner er en super måte å få viktig arbeidserfaring på, men nesten enda viktigere er det at du blir kjent med studentmiljøet i byen og stifter nye bekjentskaper!

Blant annet har Utdanning i Bergen laget en oversikt over Bergens studentorganisasjoner, som du finner her.

LES OGSÅ: Studentradioen i Bergen søker nye programmer

Studentsenteret er et av knytepunktene i student-Bergen, og er også hvor Studentradioen har sine lokaler (Foto: Synne Larsen).
Studentsenteret er et av knutepunktene i student-Bergen. (Foto: Synne Larsen)

Billig pensum

Er det noe man kommer til å møte på som student, så er det uhorvelige mengder med pensum. Dette kan være alt fra små glosehefter til kilostunge oppslagsverk. Det de har til felles? De koster ofte skjorta.

Et godt tips er derfor å være på utkikk etter brukte pensumbøker. På begynnelsen av nytt semester er det alltid noen som er ute etter å tjene en slant ved å selge pensumbøkene sine. Din oppgave er å få kontaktet disse personene så fort som bare svint, så kan du potensielt spare noen hundrelapper her og der.

Det finnes egne Facebook-grupper for de ulike institusjonene hvor det selges brukt pensum. Eksempelvis finnes denne gruppen for UiB, denne gruppen for HiB eller denne gruppen for BI. Et annet tips er at det enkelte steder vil arrangeres pensumkafeer hvor man kan kjøpe og selge bøker; som eksempelvis dette arrangementet på Ad Fontes. Bruk sosiale medier og søkemotorene for det de er verdt, så finner du garantert noen som selger bøkene du trenger til en billig(ere) slant.

Bergensuttrykk

Det er ingen hemmelighet at bergensdialekten kan være vanskelig å henge med på. Her har vi samlet et knippe bergensuttrykk som kan være greie å stifte bekjentskap med:

 • Ke d’ går i? = Hva skjer/hvordan går det?
 • Daiar = pupper
 • Månebedotten = overrasket
 • Staddaen = Brann stadion
 • Knall i padden = supert/veldig bra
 • Bekkalokk = kumlokk
 • Hallaien = hei
 • Tjommi = kompis
 • Belite seg = gi seg
 • Slit’an = gratulerer (brukes når man har kjøpt/fått noe nytt)
 • Hin dagen = her om dagen
 • Komme ani = komme borti

Et annet tips: Aldri spør en bergenser om veien. Det finnes særdeles få bergensere som faktisk kan navnene på gatene i sentrum. Så dersom du spør om veien til noe er sjansen stor for at du får et “Der ved Rimi, vet du” eller “Gå bort til den statuen du vet, der med det gule huset, og så til høyre” til svar. Enkelte vil gå så langt som å påstå at bergensere kun orienterer seg ut ifra ting som tidligere har befunnet seg på stedet, så et “du vet der borte som MacDonald’s lå tidligere?” eller “det er rett ved siden av der det der sushistedet pleide å ligge” er heller ikke helt utenkelige svar. Nei, da er det like greit å finne frem Google Maps og sette i gang på egenhånd.

LES OGSÅ: Eg e’kje fra Norge, eg e fra Bergen

Spisesteder

Er det noe det fort kan gå mye penger på, så er det mat. Mange studenter spinker og sparer, og lever på hermetiske tomater og spaghetti store deler av året. Men av og til kan det være kjekt å unne seg et måltid på resturant, og besøket blir gjerne ekstra kjekt om prisene i tillegg er studentvennlige. Her har du et knippe restauranter med priser som ikke spiser opp lommeboken din:

 • Ruccula. Her serveres italiensk mat av god kvalitet til greie priser. Les Ettersmaks anmeldelse her.
 • Pastasentralen. Prisene på dette stedet er særdeles studentvennlige; billigere middager finner du nesten ikke. Maten kan dog ofte oppleves som litt vel enkel. Les Ettersmaks anmeldelse her.
 • Soya. Restauranten ligger på Danmarksplass, men den lille avstanden til sentrum kompenseres det for med milde priser. God kinesisk mat, til tross for en litt avansert meny. Les Ettersmaks anmeldelse her.
 • Mevlana. Her serveres tyrkisk mat, og på menyen har de retter til alt fra 60 til 250 kroner. Et litt mer eksotisk alternativ. Les Ettersmaks anmeldelse her.
 • Brød og vin. Koselig og uformell restaurant som har lave priser og en enkel meny.
Fløyfjellet er et populært turistmål, hvor man får god utsikt inn mot sentrum. (Foto: Synne Larsen)
Fra Fløyen får man god utsikt inn mot Bergen sentrum. (Foto: Synne Larsen)

De syv fjell

Er du glad i å gå på fjellet? Da er nok Bergen den perfekte byen for deg. Her får du nemlig både byliv, kyst og fjell i en og samme pakke. Bergen er, som de fleste vet, kjent for sine syv fjell. Men visste du at det egentlig er ni fjell og at det er en uendelig diskusjon rundt hvilke fjell som egentlig skal regnes med blant de syv? De fleste vil nok svare at dette er fasiten:

 • Lyderhorn, 396 m o.h.
 • Damsgårdsfjellet, 317 m o.h.
 • Løvstakken, 477 m o.h.
 • Ulriken, 643 m o.h.
 • Rundemanen, 568 m o.h.
 • Fløyfjellet, 400 m o.h.
 • Sandviksfjellet, 417 m o.h.

I tillegg til disse syv finner man også følgende to fjell som det er omdiskutert om skal regnes med blant byfjellene:

 • Blåmanen, 554 m o.h.
 • Kolbeinsvarden, 231 m o.h.

Uansett hvor mange fjell man teller: det finnes utallige flotte turstier i bergensområdet. Bruk dem for det de er verdt! For mer informasjon om hvor i Bergen man kan telte, sykle, fiske eller bare vandre, se Bergen kommunes nettsider.

Så: Velkommen til Bergen! Vi håper (og vet) at du kommer til å trives. NB: Husk paraply!

Anbefalte artikler