Intervju: Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin

Etter 40 år har Knutsen og Ludvigsen endelig blitt gjort om til animasjon. Bandet Knutsen og Ludvigsen har i flere generasjoner laget absurd underholdning for barn og voksne. Ideen til filmen kom i 2006 etter at produsent Eric Vogel så det folkekjære bandet under Øyafestivalen. Ifølge NRK var det opprinnelig tenkt at Gustav Lorentzen (Ludvigsen) skulle jobbe med musikken, mens Øystein Dolmen (Knutsen) skulle ta seg av manuset, men etter Gustavs tragiske bortgang i 2010 ble prosjektet satt på hold. Heldigvis med litt oppfordring fra Øystein ble prosjektet startet opp igjen og fikk sin premiere 25. September.

Vi tok oss en prat med filmskaperne og selveste “Knutsen”

I den anledning var vi så heldig å få et intervju med regiteamet Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans som tidligere er kjent for å ha regissert filmen ”Pelle Politibil på Sporet” . I tillegg var manusforfatteren, selveste ”Knutsen” Øystein Dolmen, tilfeldigvis i nærheten slik at vi var så heldige å få en prat med han også.

nettside bilde
Fra venstre: Opphavsmann og manusforfatter Øystein Dolmen og regissørene Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans. (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

Hva trakk regissørene til dette prosjektet?

Det vi først og fremst lurte på var hva som trakk regissørene til dette prosjektet. Dette spørsmålet var det Rune som svarte på.

– Flere ting, må jeg si, så klart å få lov til å gjøre en Knutsen og Ludvigsen-film er jo helt fantastisk. Kjempespennende å få lov til å jobbe med mitt store idol fra barndommen, noe som er utrolig. Siden forrige filmen vi gjorde var en barnefilm så syns jeg det er utrolig artig å få lov til å lage en familiefilm som både skal appellere til unge og til voksne.

Vil det klikke for bergenserne når de ser seg selv på film?

Selv om filmen skal appellere til både unge og voksne, er handlingen ganske enkel. Knutsen og Ludvigsen bor selvsagt i en tunnel med en grevling i taket. Men så finner de Amanda, som er på rømmen fra den fæle Rasputin som har kidnappet hennes far. Knutsen og Ludvigsen bestemmer seg for å hjelpe henne, og legger seg ut på en begivenhetsrik reise mot Bergen.

Når de ankommer Bergen fikk jeg følelsen av at Bergen og bergensere i stor grad blir gjort narr av. Tegn på dette skal jeg nå liste.

  • Husene er plassert helt vertikalt på 90 graders fjell.
  • Byen blir fremstilt som et mørkt og dystert sted hvor det alltid regner.
  • Innbyggerne oppfører seg som zombier uten mål og mening.
  • Animasjonen av Bergens innbyggere er identisk til canadierne i Southpark.
  • Skurken er en fjollete bergenser med en litt overdrevet bergensk dialekt.

Med en slik fremstilling av Bergen og deres befolkning lurte jeg dermed på om de forventet noe motreaksjon av bergenserne etter utgivelsen av filmen. Her var regissørene raske med å rette spørsmålet til Øystein.

– Jeg har ikke vært bekymret i det hele tatt fordi, jeg må bare si at Knutsen og Ludvigsen står i dyp takknemlighetsgjeld til Bergen. Veldig mye av det vi gjorde, blant annet å spille teater ble startet her på den nasjonale scene. Fra min side så er hele prosjektet en direkte hyllest og en tilbakemelding til Bergen om at det er vi er veldig glad i byen, og at det endelig er laget en film som redder Bergen er jo kjempeallright.

Hva er viktigst for filmen å formidle?

Knutsen og Ludvigsen har underholdt den norske befolkning i flere generasjoner, noe som gjør at målgruppen til filmen blir veldig vid. Dette anerkjenner de selv med den anbefalte aldersgrensen de har satt til 6-100 år. Med et så stort publikum å skulle treffe, lurte jeg til slutt på hva de mente var viktigst for filmen å formidle. Dette spørsmålet var det Rasmus som tok ansvaret for.

– Det viktigste er at man treffer den generelle tonen. Ikke på detaljnivå, men at du liksom får en følelse av at dette er en Knutsen og Ludvigsen-film. At det føles riktig på en eller annen måte. Det er det som er det aller viktigste.

Her var Øystein ivrig med tilføye sitt syn på det hele.

– Jeg som har levd med Knutsen og Ludvigsen gjennom så mange år syns jo at det er fantastisk at når Knutsen og Ludvigsen blir gjenskapt for film, at det ikke er noe helt nytt eller annerledes, men at det er søvnløs utvikling. Dette har alle som har jobbet med filmen kjempeære for. Dette er sørens meg godt gjort.

Med det så takker vi for praten og satser på det norske folk mottar denne filmen med åpne armer. Se traileren til filmen her:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=V10-GbOGsnU&w=640&h=360]

Siste podcaster

Anbefalte artikler