Ukens anbefaling: kanel

Kanel er et allsidig krydder som brukes i retter over hele verden. Ikke bare passer det bra til søte bakverk og lukter godt, men det kan også brukes til ting du kanskje ikke hadde forventet.

Om kanel

Opprinnelig kommer krydderet av tre fra Cinnamomumfamilien. Et kaneltre kan bli opp mot 15 meter høyt, og innsiden av barken som skrapes av er det som omsider ender oppi grøten til juleglade nordmenn. Den beste kanelen anses å komme fra Sri Lanka, men det dyrkes også mye i Kina, Indonesia, Brasil og Egypt.

Kanel er av mange kjent som et krydder med en veldig distinkt lukt, men det brukes ikke kun for sine aromatiske egenskaper. Kanel er også kjent for å ha medisinske egenskaper. Krydderet er fullt av virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer, og har i flere tusen år blitt brukt som middel mot diaré og infeksjoner!

I tillegg kan kanel senke blodsukkeret til mennesker med diabetes 2, ha gunstig effekt på farlig fett og kolesterol i årene og det kan ha en søvndyssende effekt hvis du blander det med varm melk og honning. Den eneste haken er, som det ofte er med ting som er godt, at for store doser kan være farlig. Så dersom du er veldig glad i kanel fra før av, pass på å ikke spis mer enn 3 gram om gangen!

Bruksområder

Vi kjenner godt til kanel i ting som kaker, eplepaier, boller og grøt, men i flere sentraleuropeiske land, deriblant Italia og Spania, blir kanel brukt til å krydre alt fra supper til tomatsauser, grønnsaker, stuinger og couscous. I land som India og Indonesia brukes kanel i sammenkokte retter med kalv eller oksekjøtt. Og i Canada og USA blir det brukt til alt fra “cinnamon scented candles” til søtpoteter og salater.

Min erfaring med kanel er at du lett kan prøve og mikse deg frem, men at det enkleste ofte er det beste. Personlig syns jeg det går veldig godt til varme drikker som te og kaffe, og dersom du føler for å kose deg skikkelig en kveld kan du varme opp melk med honning og kanel. Selv bruker jeg kanel oftest ved frokost. Hvis jeg virkelig skal lage en god frokost lager jeg denne oppskriften:

Kanel til frokosten

Det du trenger er:

 • Cottage Cheese
 • Litt eple
 • Litt valnøtter
 • Kanel

Fremgangsmetoden sier seg kanskje litt selv, men alt dette skal blandes sammen i en skål og kanel skal drysses på toppen. Velbekomme!

Siste podcaster

   

   

   

   

  Anbefalte artikler