Å spise alene

This content has been archived. It may no longer be relevant

Mat er utrolig sosialt. Måltidene våre har evnen til å samle mennesker både i hverdagen og ved spesielle anledninger, og har gjort det i generasjoner. Noen ender likevel opp med å spise de fleste måltider alene, enten det skyldes vane, økonomi eller mange andre mulige grunner.

I følge SSB bodde 960 000 mennesker alene i Norge per 1. januar 2014, og en god del av dem var studenter. Mange av dem vil sannsynligvis spise de fleste middager alene, og kaste i seg de fleste frokoster uten å ha noen å diskutere avisforsidene med.

Hvorfor spiser vi alene?

Selv er jeg en av de mange studentene som stort sett spiser middag med Netflix som eneste selskap. Jeg koser meg med både matlaging og å slappe av med en ordentlig middag, men måltidene oppleves helt annerledes om man deler det med noen.

Så hvorfor spiser vi studenter da så mye alene?

Boligsituasjonen er selvfølgelig en naturlig forklaring. Når man bor alene bruker man ikke masse tid på å ha besøk bare for å spise sammen med noen. Likevel er det mange studenter, meg seg inkludert, som bor i kollektiv uten at det gjør at man setter seg og spiser sammen. Noen er selvfølgelig flinke til det, men akkurat som meg, er det mange andre som likevel nyter middagen uten selskap.

Grunnene til at man spiser alene må nødvendigvis være flere. Vi studenter har til tider timeplaner og prioritering av tid som ikke er enkle å kombinere med felles middager. Stram økonomi kan gjøre at man er mer forsiktig med å dele middag, selv om det utelukkende er billigere å dele på utgiftene. Evnene og fasilitetene studenter innehar på kjøkkenet, kan også være lite fristende å dele med andre.

Det er altså mange grunner til at vi spiser alene. Likevel er det mange studenter som ikke deler middag med noen, selv om forklaring ikke finnes i hverken bosituasjon, timeplan, økonomi eller kjøkkenfasiliteter. Da kan man begynne å lure, synes vi egentlig det er litt deilig å nyte maten helt for oss selv?

Hør hva jeg, Hanne og Silje synes om å spise alene her:

Trist eller behagelig?

Jeg havner nok selv i kategorien med de som ikke har noen god grunn til å spise alene. Kjøkkenet i mitt kollektiv er riktignok ikke spesielt moderne, og økonomien er ikke noe bedre enn hos en gjennomsnittlig student. Uansett har jeg alle muligheter til å spise sammen med noen.

Likevel ender jeg inne på midt eget rom med middagen, selv om jeg ikke nødvendigvis koser meg med middag alene. Jeg nyter begge deler avhengig av hvilken stemning jeg er i, selv om det ikke er til å stikke under en stol at det kan være litt trist å spise alene.

Generelt tror jeg de fleste kan synes det er litt trist å stå bøyd over kjeler og middagstallerker uten noen ved siden av seg. Samtidig vil nok de fleste fra tid til annen kose seg med en velfortjent tacomiddag helt alene, og dette helt uten at man kan sette fingeren på hvorfor det er sånn.

I de kommende ukene skal vi i Ettersmak undersøke nettopp det å spise alene. Vi vil gjerne høre fra deg som spiser middagen din alene, enten du liker det eller ikke. Vi vil høre fra deg som spiser i kollektiv, på hybel, i kantina eller ute på restaurant. Om du aldri spiser alene, vil vi gjerne høre hvordan det er også.

Du kan nå oss på mail ettersmak@srib.no.

Siste podcaster

     

    Anbefalte artikler