Ukens anbefaling: Langtidsstekte tomater

This content has been archived. It may no longer be relevant

Jeg elsker tomater. Eller, la meg presisere: Jeg elsker små, søte tomater som har modnet i den italienske solen. Jeg er ikke like begeistret for de grå-oransje-grønne tomatene som har “modnet” i et lasterom på vei til Norge, men som jeg allikevel, som fattig student, ofte må ta til takke med.

Mitt store mål i livet – det jeg foretar alle valg og prioriteringer med sikte på – er å ha råd til å kjøpe de fantastisk søte Dulcita-tomatene så ofte jeg vil. Når jeg har oppnådd det, ja, da tror jeg ikke det finnes så mye mer å oppnå.

Tomater er en stor favoritt i Ettersmak, og Hanne Mørch er kanskje den aller ivrigste:  

Løsningen på det norske tomatproblemet

Men inntil vi kan meske oss med Dulcita-tomater og annen luksuskost – må vi ta til takke med en grå, trist tomattilværelse? Nei! Til og med de grå-oransje-grønne cherrytomatene kan trylles om til fantastisk gode smaksbomber. Du trenger bare olivenolje, salt, pepper og litt tid.

Ved å langtidssteke tomatene i ovnen på svak varme over lang tid, fordamper nemlig mye av væsken, og smaken konsentreres og blir mer intens. I tillegg gjør varmen at tomatene karamelliseres – dette gir dem en herlig, søt smak.

Langtidsstekte tomater er perfekt tilbehør til kjøtt, fisk eller kylling, og spiller en strålende hovedrolle i en frisk salat. De er også et godt bidrag til tapaskvelden, og er så gode at de kan fungere som snacks alene.

Ettersom tomatene skal steke lenge, og bli myke og deilige, er dette også en super måte å bruke opp tomater som kanskje ikke er på sitt friskeste lenger. Det gjør ingenting om de har begynt å mykne litt.

Tre timer kan kanskje synes som fryktelig lang tid å beregne på middagslaging. Dette er nok ikke slageren der du kommer hjem fra jobb, skole eller trening klokken åtte og skal ha deg en kjapp matbit. Men dersom du har en sløv lørdag på sofaen, bruker søndagen på å vaske leiligheten, eller har hjemmekontor på en helt vanlig tirsdag, er det ingenting i veien for å slenge tomatene inn i ovnen 1-3 timer før du skal spise. Så lager dette herlige tilbehøret seg selv mens du sløver videre på sofaen, vasker leiligheten, eller leser videre.

Slik gjør du:

Del tomatene i to. Ha dem på et stekebrett. Ringle over godt med olivenolje, og strø over salt (gjerne Maldonsalt) og pepper.

Du kan også supplere med hva du måtte ønske av krydder. Basilikum er en sikker vinner, oregano er heller ikke dumt. Hvitløkspulver slår vel aldri feil, og knust anis er faktisk overraskende godt!

Hvis du vil avansere ytterligere, kan du strø over brødsmuler, eller kanskje parmesan, for en sprø topping.

Bak i ovnen på 100 °C i 1-3 timer, avhengig av hvor tørre du vil ha dem. Hvor lang tid som trengs varierer også med vanninnholdet i tomatene.

Nyt!

Siste podcaster

     

    Anbefalte artikler