Kraft(ig) smaksbombe

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hva er egentlig kraft? Kraft er en vannaktig væske med smak fra de råvarene den er kokt på. Kraft danner basis for både sauser og supper, i tillegg til at vi kan varmebehandle ulike råvarer i kraft for å forbedre smaken på dem. Det finnes fiskekraft, skalldyrkraft, oksekraft, kyllingkraft, lammekraft … Ja, du skjønner tegningen kanskje? Kraft kan man lage av nesten alt mulig! Kanskje den mest vanlige er kjøttkraften, som er en type kraft som er lagd på kjøttbein av for eksempel okse.

Hvorfor bruke kraft?

Det er litt forskjellig koketid på ulike typer kjøtt, men det er vanlig at det koker i noen timer. Det er også vanlig å ha i pepper, salt, laurbærblad, gulrot, løk, sellerirot, purreløk og litt urter sammen med beina når man koker kraft. Man kan egentlig bruke alt avskjær og beinrester fra kjøttet i kraften, her er det ingenting å spare på, hiv det opp i. Store bein må sages eller knekkes før de kokes. Ønsker man en litt kvassere smak på selve kraften, kan man også brune kjøttrestene og kjøttbeinene litt på sterk varme i ovnen. Dette frigjør bare enda mer god smak. Vin kan også brukes i kraften, dette gir en svært rik og smakfull type kraft.

Etter man har kuttet opp alt, og er klar for å fylle en stor kjele, er det bare å fylle opp med vann slik at alt blir akkurat dekket. Når man koker kraft er det viktig at det ikke koker for voldsomt, det skal bare småkoke. Kommer det skum på toppen, må dette fjernes med en øse, for eksempel. Ønsker man en litt mer spesiell og god smak på kraften, ofte rettet mot italienske retter, kan man ha i noen spiseskjeer med tomatpuré og noen knuste fedd med hvitløk. Av kraft kan man for eksempel lage supper eller sauser, og ofte er kraften en svært viktig del av dette. Hvorfor tror du suppen på restaurant av og til smaker bedre enn din hjemmelagde? Jo, de bruker kvalitetskraft og fløte, myyye fløte.

Man kan også lage en form for grønnsaksbuljong, hvor man koker kraft på det man ønsker fra den grønne verdenen. Koker du for eksempel en kraft av blomkålavskjær, får du en fantastisk god kraft du kan bruke til å lage en blomkålpuré når den tid kommer.

Kraft i butikken

Den aller vanligste formen for kraft man finner i butikkene er buljong, altså de klassiske buljongterningene. Disse er helt greie til dagligdagsbruk, men jeg ville ikke brukt for mye av dem siden de inneholder store mengder med salt. Man kan også få kjøpt kraft i flytende eller gelé-form, i alle slags mulige varianter. Disse typene er ofte svært smakfylte, fordi mange av dem har blitt redusert. Det betyr at selve kraften er kokt inn for å fremheve smaken ennå mer. Problemet med disse typene er nok økonomien, mange av de er svært høyt priset. Men om du virkelig skal slå på stortromma med en festmiddag, er det helt sikkert verdt det. De vil løfte retten din til nye høyder, uten noen form for anstrengelse.

Hør Truls, Silje Karoline og Hanne snakke om kraft: 

– I denne sammenhengen så er ikke kraft muskler, men det er en slags «muskler» i alle supper og sauser, påpeker Silje Karoline.

Kraft og studenten

Så hvorfor bør egentlig alle koke sin egen kraft, og spesielt studenten? Jo, for økonomisk sett er kraft en svært god ressurs, for maten blir bedre, sunnere og man får brukt det man ellers ville kastet vekk. Og selvfølgelig, det er langt billigere å lage sin egen kraft enn å kjøpe ferdiglagd på butikken. Lager du masse kraft om gangen, kan du også fryse ned kraften i små terninger som man gjør med isbiter. Neste gang du har akutt behov for kraft, er det bare å kaste opp i en kraft-terning.

Studenter sliter ofte med å få i seg nok variert kosthold, og viktige vitaminer og mineraler. Ved å bruke masse kraft i matretter, øker dette sjansen for at du får i deg nettopp det du trenger. Kraft inneholder bortimot alt det et menneske trenger for å overleve. Så bruk en dag hvor tiden er din venn, kanskje en dag hvor fyllesyken herjer, og lag kraft. Sett på litt rolig musikk, finn frem yndlingskniven din, brun litt bein, og hakk i vei grønnsakene dine på din evige søken mot den ultimate kraften.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler