I Utenriksmagasinet Mir kan du høre utenrikspolitiske analyser, kulturelle reportasjer og diskusjoner om kjente eller ukjente problemstillinger ute i den store verden. Den grundige diskusjonen i studio utføres på en studentvennlig måte. Det er med andre ord en enkel inngang til et litt mer sofistikert liv.

Hør Mir hver fredag klokken 11:00-12:00 på Studentradioen i Bergen.

Siste podcaster

 • Modi og Moise leker med ilden
  Enorme protester har herja India den siste tiden. Deler av statsminister Narendra Modis politiske projekt har møtt sterk motstand fra både bønder og fagbevegelsen, som toppet seg i november i det som antakeligvis var verdens største generalstreik med anslagsvis 250 milioner deltakende. På andre siden av kloden sliter også Haiti med store demonstrasjoner og politisk vold som følge av at sittende president Jovenel Moïse nekter å gå av etter endt periode. I denne episoden av Utenriksmagasinet Mir forklarer vi hvordan Modi og Moise har klart å hisse på seg store deler av folket i sine respektive land. I tillegg tar vi for oss et par kuriøse saker som kanskje har fått litt for lite plass i mediabildet under pandemien. I studio er Jakob Kirkholt og Marit Moen Fjeld, med Helene Knag som programleder. Produsent er Mathilde Angeltveit.
 • Fear and loathing i Xinjiang
  Xinjiangprovinsen i nordvestlige Kina har havna i verdensamfunnets søkelys etter at det kom frem rapporter om masseovervåkning, politiske omskoleringsleirer og generell undertrykkelse av den etniske og religiøse minoritetsgruppen, uighurene. I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir forsøker vi å forklare hva som skjer i Xinjiang-provinsen og hvorfor det skjer nettopp der. I studio er Jakob Kirkholt og Marit Moen Fjeld, med programleder Magnus Nordal Røtnes. Intervjuet er utført av Hauk Andreas Fossen, og produsent er Mathilde Angeltveit.
 • Italia, Nederland og Sarkozy
  Italia og Nederland skifter regjeringer og Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy er blitt offisielt dømt for korrupsjon. Disse temaene er på agendaen i denne aktualitetssendingen fra Utenriksmagasinet Mir. I studio er Snorre Vange og Hauk Andreas Fossen med programleder Helene Knag. Kommentar er utført av Victoria Croff Dreyer, og produsent er Mathilde Angeltveit.
 • Det store vaksineringsprojektet
  Et år siden viruset som snudde alles hverdag kom til Norge, har vaksinene endelig begynt å komme. Men hvorfor går vaksineringa så tregt i noen land sammenlignet med andre? I denne podden tar vi for oss utfordringene som kommer når man begir seg ut på verdenshistoriens største vaksineringsprosjekt, og vi har vært så heldige å få intevjuet Professor Rebecca Cox Brokstad og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. I studio er Magnus Nordal Røtnes, Jakob Kirkholt og Snorre Vange, med Mathilde Angeltveit som produsent. Kommentaren ble laget av Marit Moen Fjeld, og intervjuene utført av Jakob Kirkholt og Helene Knag.
 • Navalny
  Alexei Navalny ble verdenskjent da han ble forgiftet på en flytur i Sibir i sommer. Nå er han dømt til 3 års fengsel i Russland for sitt langvarige sykehusopphold i Berlin. I denne episoden av Utenriksmagasinet Mir går vi inn på korrupsjonsjegeren og opposisjonspolitikeren som har hissa på seg Russlands mektigste menn. Snorre Vange og Hauk Andreas Fossen er med over Zoom, med Jakob Kirkholt som programleder. Kommentar er produsert av Magnus Nordal Røtnes, og intervjuet med NRKs Jan Espen Kruse utført av Marit Moen Fjeld.
 • Militærkupp i Myanmar
  Den 1. februar begikk militæret statskupp i Myanmar og oppløste den demokratisk valgte sivile regjeringa ledet av den kontroversielle tidligere fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi. I denne utgaven av Utenriksmagasinet Mir ser vi nærmere på Myanmar, landet som mange trodde var på veg til å bli et demokrati. Programleder for sendinga er Magnus Nordal Røtnes, med Helene Knag og Marit Moen Fjeld med over Zoom. I tillegg har vi fått et intervju med statssekretær i Utenriksdepartementet Jens Frølich Holte om saken, utført av programsjef Jakob Kirkholt.
 • USA: Trump, Biden og veien videre
  Utenriksmagasinet Mir er endelig tilbake! I årets første utgave snakker vi om USA og høstens og vinterens politiske hendelser opp mot innsettelsen av Biden. Vi er innom stormingen av kongressen i Washington DC den 6 januar, insettelsessermonien og Bidens planer og utfordringer framover som USAs 46. president. Vår medarbeider Jakob Kirkholt har intervjuet Atle Møen og Hilmar Mjelde som gir deg en god innsikt i polariseringen og framveksten av høreekstreme grupper i USA og hvordan Trump har mobilisert til sine folkemasser. Programleder er Lea Sofie Westad og med seg i studio har hun Snorre Vange og Helene Knag.
 • Lov og rettferdighet i Polen?
  Polen ble lenge ansett som en suksesshistorie i økonomisk og politisk liberalisering siden murens fall, og er også fortsatt en av Europas raskest voksende økonomier. Likevel er ikke alt rosenrødt i det tidligere øst-blokklandet, og siden de tok makten i 2015 har regjeringspartiet PiS (Lov og Rettferdighetspartiet) blitt beskyldt for å undergrave etablerte demokratiske normer og spilleregler for politisk gevinst. I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir har vi vært så heldige å få et intervju med tidligere Raftoprisvinner Adam Bodnar, den polske ombudsmannen som har tatt opp kampen mot regjeringa. Med i studio er Jakob Kirkholt, Lea Sofie Westad og programleder Victoria Croff Dreyer. Produsent er Mathilde Angeltveit og intervjuet ble utført av Magnus Nordal Røtnes.

Alle artiklene til Utenriksmagasinet Mir