Ti ting jeg har lært som student

This content has been archived. It may no longer be relevant

Nå har jeg studert ved universitetet i tre år, og skal fullføre bachelorgraden min denne våren. Hvorvidt jeg har blitt særlig mye smartere, mer verdensvant eller mer klar for arbeidslivet er jeg litt usikker på, men jeg liker å tro at jeg i hvert fall har lært noe nyttig i løpet av disse tre årene. Under følger ti ikke-studierelaterte ting studentlivet har lært meg så langt.

1. Nachspiel er alltid en dårlig idé.
Ja, du leste riktig. Det kan kanskje virke som en god idé der og da, men det er det garantert ikke. “Hei, hva med enda mer øl?”. “Jo, det var en strålende idé, jeg har jo bare drukket elleve hittil!”. Nei. Bare nei. Nachspiel ender sjelden godt. I beste fall blir man sittende igjen med en enorm hodepine og tidenes fylleangst – som ikke er særlig hyggelig det heller.

2. Kollektivlivet kan faktisk være jækla trivelig.
Tro det eller ei, så kan det faktisk være riktig så trivelig å bo i kollektiv. Se bort ifra at det alltid er rotete og at man aldri vet hvem som faktisk har rotet, at man alltid kan høre alle samtaler gjennom de løvtynne veggene og at det alltid er noen som har bråkete nachspiel på kjøkkenet klokken 04:30 på en vilkårlig ukedag. Tenk så trivelig da; man har noen å spise middag med og syte til dagen derpå, og dersom det skulle dukke opp en edderkopp på rommet er sjansen stor for at det finnes en mannemann i kollektivet som kan ta seg av problemet (om ikke må du for all del finne en måte å kverke det kreket på selv!).

3. Skippertaksmetoden: den verste metoden, men også den mest brukte.
Har du opplevd å sitte kvelden i forveien av innleveringsfrist og dra deg i håret fordi du for alt i verden ikke ser ut til å klare å komme på noe vettugt å skrive? Har du satt deg ned med bøkene en uke før eksamen og innsett at du ikke har den minste sjans til å rekke over pensum? Slapp av, du er ikke alene. Jeg tror jeg med ganske stor nøyaktighet kan si at sikkert 90 prosent av studentene rundt deg har vært i samme situasjon minst én gang. Jeg synes ikke lenger vi skal betegnes som glasurgenerasjonen. Hva med skippertaksgenerasjonen?

4. Alltid ha med deg studentbevis.
Ingenting er surere enn å skulle kjøpe øl og innse at det er en egen studentpris på akkurat den baren du befinner deg i, men at du har lagt igjen studentkortet hjemme. Studentregel nummer 1: Ha alltid med deg gyldig studentbevis – it might come in handy!

5. Facebook er din verste fiende i eksamenstid.
“Skal bare raskt inn og sjekke en ting”. Hvor ofte har ikke hjernen din spilt deg dette pusset? Vi vet begge veldig godt at når man først har logget på den beryktede fjesboka vil timene fly unna fortere enn en tissetrengt Flash Gordon. Mitt tips: Hold deg langt unna denne nettsiden i eksamenstid. Den er djevelen selv. Jeg lover.

6. Aldri begynn på en TV-serie som har flere enn tre sesonger.
Tre. Det magiske tallet. Aldri, aldri finn på å begynne på en TV-serie som har flere sesonger enn dette. Det er det dummeste du kan gjøre, trust me. Jeg snakker av erfaring. Jeg fant tross alt ut at jeg skulle begi meg ut på House M.D. (8 sesonger), Supernatural (11 sesonger) og Lost (6 sesonger) bare med et par måneders mellomrom. Ha det bra sosialliv, nattesøvn, døgnrytme, kosthold og trening. Hei, potetgull, stillesitting og evige firkantøyne!

7. Man dør ikke av tredagers.
Jeg har lært at kroppen tåler mer enn man tror. Den tåler forunderlig godt å bli pumpet full av giftstoffer og kastet rundt på dansegulvet ikke bare én, men både to og tre dager på rad. Den tåler forunderlig godt frossenpizza, kebab og restetaco. Men bare sånn at det er understreket: tredagers føles litt som to uker i en krasjebil på tivoli med en femåring som sjåfør. Man er temmelig ødelagt etterpå. Men man er i det minste ikke død, har min erfaring lært meg.

8. Det er helt innafor å sove til kl. 10.
Men der går grensen. Ja, jeg ser på deg. Du som ligger der i sengen med halvåpne øyne og soverusk i øyekroken halv ett på en onsdag formiddag. Kom deg opp kl. 10, så får du ihvertfall litt ut av dagen, og kan late som du er et velfungerende samfunnsmedlem du også. Og dessuten: Skal ikke du på forelesning til 10:15?

9. Få deg en bopel i sentrum.
Det er det smarteste jeg noen gang har gjort. Ikke bare kan jeg fylle morgenkaffe på studentsenteret og tusle hjem igjen til sengen, men jeg kan bokstavelig talt sove til ti minutter før forelesningsstart og allikevel rekke det sånn noen lunde. Ikke minst er det uhyre praktisk når du har drukket deg så full at du bruker en halvtime på å gå kun fem meter. Tenk å bare kunne tusle forbi kebaben, opp en trapp og rett inn i den varme sengen sin? Det finnes ikke bedre.

10. Sist men ikke minst: Aldri drikk rom & cola.
Bare.. Bare ikke gjør det. Okei?

Anbefalte artikler