NBA er den mest underholdene sportsligaen i verden

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det er vanskelig å se bort fra at Norge er en sportsnasjon. Den nasjonale stoltheten er på topp under skisesongen og på bunn når herrelandslaget vårt i fotball så vidt klarer å få en avslutning på mål mot et land som er bedre kjent for jordbruk enn fotball (Estland). De fleste vil derimot tro at du er gal hvis de finner ut at du sitter oppe til fire-fem om natten for å se en basketballkamp. Livet som NBA-fan (National Basketball Association, den amerikanske basketball-ligaen) i Norge er derfor ganske ensomt. Mitt mål i livet har blitt å få nordmenn til å innse at basketball er verdens kuleste sport, og da snakker jeg ikke om kampene. For en basketballkamp kan være alt annet enn spennende. På sitt beste er det en intens affære full av atleter i verdensklasse, spektakulære triks og nervepirrende kamper som avgjøres i siste sekund. Det norske folk har ikke forstått at amerikansk basketball er så mye mer enn bare en sport. NBA har noen av de største personlighetene innen idrett og er en endeløs kilde til gossip, mote, hip-hop kultur og latterlige hendelser. Hva kan egentlig forventes når guttunger tatt rett ut av videregående eller universitetet får kontrakter på millionervis av dollar og fotfølges av media?

Siden årets NBA-sesong starter i slutten av oktober har jeg bestemt meg for å gå gjennom fem lag fra hver konferanse (The Eastern og Western Conference) og skrive om dem i tre kategorier: nøkkelspiller, spilleren å følge med på og Swaggy P-faktor. Siden et basketballag bare har fem spillere om gangen på banen så kan hver enkelt spiller ha en større påvirkning på en kamp enn for eksempel i fotball. Derfor er det viktig å ha en superstjerne som står for både poeng og underholdning. Siden jeg alltid har interessert meg for den nye generasjonen av spillere i all sport jeg har fulgt med på, kommer jeg til trekke frem en ung spiller på hvert lag under spilleren å følge med på, men den viktigste kategorien er Swaggy P-faktoren. Swaggy P er det selvgitte kallenavnet til Los Angeles Lakers spilleren Nick Young. Mannen som feirer en trepoenger før den treffer for så å se den sprette utenfor kurven. Mannen som bare har tatoveringer på venstre-armen fordi den høyre er ”stricktly for buckets”. Mannen som var forlovet med den australske rapperen Iggy Azalea før en lagkamerat la ut en snapchat hvor han prater om være utro mot henne med en nitten år gammel fan, min favorittspiller, ikke fordi han er god i basketball, men fordi han vinner i selve livet.

Golden State Warriors:

Nøkkelspiller: Ikke bare vant Golden State 73 av 80 kamper i sist sesong, noe som aldri har blitt gjort før. Ikke bare har de historiens beste trepoengsskytter gjennom tidene i Stephen Curry (402 i sesongen 2015-16!!!) OG historiens nest beste trepoengsskytter gjennom tidene i Klay Thompson (276 i samme sesong). På grunn av en økning i NBAs lønnsbegrensning har de klart å skaffe seg signaturen til en av ligaens desidert beste spillere, Kevin Durant. Når smarte hoder diskuterer hvem som er den beste spilleren i dagens NBA er det alltid de samme tre navnene som nevnes: LeBron James, Stephen Curry og Kevin Durant. To av disse spillerene spiller nå på samme lag! Durant er en lang og tynn spiller med fart og teknikk som er umulig å stoppe fremover på banen. Lengden hans gjør ham også til en fantastisk defensiv spiller som kan distrahere og blokke skudd. Valget om å signere for Golden State var veldig kontroversielt siden hans tidligere lag, Oklahoma City Thunder var the Warriors eneste reelle konkurrent i the Western Conference og mange mener at det var feigt av Durant å dra når laget hans var en kamp i fra å slå ut Golden State i fjorårets Western Conference finals. Durant store utfordring blir å opprettholde sitt fantastiske spill gjennom avskyen og presset fra media, fansen og motspillere.

Spilleren å følge med på: Stephen Curry er kanskje den mest magnetiske spilleren i dagens NBA, han er rett og slett ett videospill. Buzzer Beater trepoenger fra midt på banen med under ett sekund igjen i kampen mot din største rival? Money.

Forsvarere kan ikke lenger hvile frem til motstanderen krysser midtbanen lengre siden Curry treffer kontinuerlig fra den avstanden. Dette er spilleren som får trepoengere til å se så enkle ut at det blir diskutert om den skal flyttes lenger ut. Ballen er så limt til håndflaten hans at sekundet du tenker på å strekke deg etter ballen er han allerede forbi.

Allikevel klarte ikke Golden State å vinne turneringen i fjor. Problemet med ett lag som er avhengig av trepoengere er at skytere kan ha perioder der skuddene ikke går inn. Det er et mindre problem for the Warriors som har to av verdens beste, men i finalen mot Cleveland Cavaliers klarte Cleveland å holde både Curry og Thompson i sjakk over nok kamper til å skrape til seg trofeet. Med Durant i troppen får treneren, Steve Kerr en ny note å spille på. Problemer kan derimot oppstå om han ikke klarer å håndtere alle egoene som forventer å ha ballen i hendene. Er Curry, Thompson, Green og Igoudala klare for å dele spotlighten med Durant?

Swaggy P-faktor: Hvis jeg hadde fortalt deg at en basketballspiller hadde med en feiltagelse lagt ut et dick pic på Snapchat Storyen sin under oppholdet med Team USA i Rio, hadde du trodd at det var Swaggy P? Det er en veldig swaggy ting å gjøre, men det er heller ingen overraskelse at det var Golden States sosiale leder Draymond Green. Diskusjonen begynte selvfølgelig med en gang om størrelsen på han ”greenis” og mens mange på internett ikke var særlig imponerte benyttet pornoprodusenten Vivid muligheten til å tilby ham 100.000 dollar for å spille inn en film som skulle hete ”Drayzilla”. Green ville til og med få muligheten til å velge hvem han ville spille sammen med. Jeg liker å tenke at det er dette han funderer på i dette klippet.

Houston Rockets:

Nøkkelspiller: I de siste årene har målet i Houston vært å få ballen i hendene på sin stjernespiller, James Harden. Ved å la Dwight Howards kontrakt gå ut uten å hente inn noen nevneverdig erstatter virker det som om det er planen for årets sesong også. Ikke at det er en forferdelig plan, som en arvtager etter Kobe Bryant kan Harden score når han vil. For at Harden skal være effektiv trenger han plass til å skape rom på banen og manageren, Daryl Morey har gjort en god jobb med å fylle inn laget med skytere som kan trekke forsvarere vekk fra kurven. Både Ryan Anderson og Eric Gordon som signerte fra New Orleans Pelicans i sommer passer Houstons spillestil hvis de klarer å holde seg skadefrie.

Spilleren å følge med på: Høyprosentskudd, flittig fotarbeid, avansert strategi og statistikk er en basketballfanatikers vann og brød, men på en fredagskveld, når man virkelig skal kose seg, er det dunks og blokkeringer som gjelder. Hvis NBA er en familiemiddag så er 23 år gamle K.J. McDaniels en linje kokain etter desserten!

På grunn av manglende engasjement har McDaniels vært inn og ut av lagene han har spilt på, men det er ingen tvil om at han har enorme mengder talent. Med alder kommer visdom, forhåpentligvis kan K. J. ta nye steg denne sesongen.

Swaggy P-faktor: James Harden liker ikke å forsvare. Swaggy P liker heller ikke å forsvare. For Harden er det vel kanskje forståelig, mye av energien hans går til å score mesteparten av Houstons poeng, men dette leder ofte til ganske patetiske forsøk på den andre siden av banen.

Nevnte jeg forresten at han var sammen med og var utro mot Khloe Kardashian!

Og han lager noen av verdens morsomste reklamer for Footlocker.

Los Angeles Clippers:

Nøkkelspiller: De siste årene har det vært en dramatisk endring i hvordan NBA spilles. Hvis vi tenker tilbake på de store spillerne fra 70- og 80-tallet er alle centere, ofte godt over to meter høye med lavt tyngdepunkt som hjelper for å mobbe forsvareren rett under kurven. I de siste tiårene har de største stjernene ofte vært shooting-guards som Michael Jordan og Kobe Bryant, men nå er vi inne i point-guardens tidsalder. Chris Paul er det nærmeste du kommer en tradisjonell superstjerne-PG (point-guard) i dagens NBA. Mens andre PGer i ligaen har begynt å ta mer scoringsansvar har Paul opprettholdt sin rolle som en tilrettelegger. Han kan finne en åpen lagkamerat hvor som helst på banen, bruke sine dribleferdigheter til å skape rom for skudd fra halvdistanse eller kutte inn og avslutte ved kurven.

Spilleren å følge med på: Etter seks år i ligaen er Blake Griffins navn ennå et synonym på dunks, noe han har prøvd å unngå like lenge. Ja, han har utviklet et bredere spekter av både offensive og defensive ferdigheter, men dunks som dette er vanskelige å glemme:

Blake Griffin er en spiller som kan ødelegge en annens karriere med ett ”play”. Har du noen gang hørt om en 180° blokk?

Swaggy P-faktor: Los Angeles er Swaggy Ps by og selv om han ikke spiller på the Clippers er det nok å ta tak i. For eksempel at Griffin måtte stå over store deler av fjorårets sesong på grunn av en håndskade han fikk etter å ha banket opp en av lagets materialforvaltere på et utested i Toronto.

Eller at deres tidligere eier Donald Sterling er anerkjent som den verste eieren i profesjonell sportshistorie. Sterling var eieren fra 1981 til 2004, men ”mistet” laget (solgte laget for 2 milliarder dollar) etter at en telefonsamtale mellom han og hans daværende kjæreste ble lagt ut på Internett hvor han kommer med rasistiske bemerkninger.

I fjor sommer signerte en av the Clippers ”Big Three” sammen med Paul og Griffin, DeAndre Jordan en kontrakt med Dallas Mavericks, men på grunn av en annulleringsperiode i kontrakten ble det utført et kupp der representanter fra Clippers stengte ham inne i sitt eget hus til han signerte en ny kontrakt med dem.

Eller når the Clippers var på grensen til å bli ett av ligaens beste lag, men manager og trener, Doc Rivers bestemte seg for å hente sin egen sønn istedenfor en spiller som kunne pushet dem over kanten.

Minnesota Timberwolves:

Nøkkelspiller: Solen skinner endelig i kalde Minnesota. Med førstevalget i draften 2015 valgte de Karl-Anthony Townes, en 2.13 meter høy center som i en alder av 19 tok ligaen med storm. Vinneren av fjorårets Rookie of the Year er nå ett år eldre og er allerede i diskusjonen om en plass blant ligaens beste spillere i sin posisjon. Dette er kanskje ikke så rart når han har havnet under vingen til en av NBAs mest ikoniske centere noensinne, Kevin Garnett. Garnett har legendestatus for fansen siden han var midtpunktet da han tok Minnesota til sluttspillet åtte år på rad mellom 1997 og 2004, noen de ikke har klart siden. KAT er den perfekte centeren. Han kan score like bra fra halvdistanse som under kurven i et harmonisk high-low game, han er et monster i forsvar som både blokker og henter rebounds, men har også ferdigheter som er uvanlige for en så stor spiller som trepoengere og et stort repertoar av pasninger.

Spilleren å følge med på: Ingen vinner NBA alene. Michael Jordan hadde Scottie Pippen, Kobe Bryant hadde Shaquille O’Neal og LeBron James hadde Dwyane Wade. I Minnesota kan vi være vitne til fødselen av en ny legendarisk duo, nemlig KAT og Andrew Wiggins. Wiggins som var førstevalget i draften i 2014 var en del av byttehandelen mellom Minnesota og Cleveland Cavaliers som sendte Kevin Love andre vei. Uten å være dårligere enn KAT avsluttet Wiggins også sin første sesong i ligaen som Rookie of the Year, så det må sies at det finnes dårlige utgangspunkt når det kommer til å bygge et konkurransedyktig NBA lag. Wiggins har fysikken og kroppen til å bli en superstjerne, men må jobbe med skytingen fra både mellomdistanse og trepoengere for å nå høyden til storscorere som Bryant og Harden.

Swaggy P-faktor: En gang i året arrangerer NBA en samling som heter All-Star Weekend der de beste spillerne fra hver konferanse spiller mot hverandre. Selv om denne kampen er hovedattraksjon blir den alltid overskygget av helgens egentlige stjerne, Slam Dunk konkurransen! Ved å vinne denne konkurransen blir en spiller en umiddelbar del av NBAs stolte historie sammen med legendariske dunkere som Michael Jordan, Vince Carter og Dominique Wilkins. Minnesota Timberwolves spilleren, Zach LaVine har vunnet de to siste årene ”back-to-back”! LaVine lever livet med hode over kurven og har rekorden for høyest spenst i NBA med et vertikalt sprang på rett under 117cm!

Oklahoma City Thunder:

Nøkkelspiller: Jeg har allerede snakket litt om Kevin Durants valg om å forlate Oklahoma City når jeg skrev om Golden State Warriors. De siste årene har planen til OKC vært å bygge et lag rundt sine to superstjerner i Durant og Russell Westbrook med blandet hell, men i sist sesong så det ut til at de endelig hadde spillerne og treneren som kunne ta dem til topps i NBA. Nå må OKC belage seg på en hverdag uten Durant på både godt og vondt. Når Durant har vært utilgjengelig på grunn av skader i fortiden har Westbrook vært på sitt beste. Han er en freak atlet som har kamper hvor han er ustoppelig på grunn av sin ekstreme fart, ballkontroll og fryktløshet. Det er ingen tvil om at Westbrook tror han er den beste basketballspilleren som noen gang har eksistert og det nye livet som Oklahomas messias gir ham muligheten til å vise at han ikke bare er Robin til Durants Batman.

Spilleren å følge med på: Under sluttspillet i fjor fremkom front-court duoen (center og forward) Steven Adams og Enes Kanter som The Stache Bros og vant over hjertene til alle som setter pris på tøffe spillere som ikke er redd for mobbe motspillerne. Adams vil heller at du fortjener poengene med frikast enn å la folk komme uforstyrret til kurven. Dette kan gjøre en spiller upopulær med sine kollegaer i ligaen, men Adams er bare alt for sjarmerende og morsom til å mislike!

Swaggy P faktor: Ingen i NBA har mer utrangerende klesstil enn Russell Westbrook! Som verdens kjedeligst-kledde mann kan jeg ikke gjøre annet enn å beundre stilvalgene hans selv når antrekkene ligner mer på et halloween-kostyme enn ”high fashion”.

I’m not sure what Russell Westbrook’s future holds, but here’s an album of every outfit he wore in the 2016 Playoffs.

Anbefalte artikler