USA - Canada VM 2003 (foto: Curt Gibbs, https://no.wikipedia.org/wiki/Fil:FIFA_Women%27s_World_Cup_2003_-_USA_vs_Canada.jpg)

Det første kvinnelandslaget

Fra trange kår i 1978 til verdensstjerner i 2019.

Offside har snakket med Gunn Nyborg, som står med 110 kamper for Norge, og som spilte den aller første kampen for de norske kvinnene. I 1978 spilte det norske kvinnelandslaget sin første landskamp i fotball, som endte med 1-2 tap for Sverige. Som et av de siste landene i Norden skulle endelig de norske kvinnene få måle krefter mot internasjonal motstand.

– Hvordan var det å være med på den første landskampen?

– Å være en av de første var veldig spesielt og stas. Man følte en stor ærbødighet over være blant de som startet det hele.

Gunn Nyborg med landslaget (Foto: Gunn Nyborg, Privat)

– Hvordan var de første årene på laget?

– Utviklingen gikk sakte, mest fordi vi hadde få samlinger og spilte få kamper i året. Jeg husker at Kari Nielsen og jeg fikk gullklokka for 25 landskamper i 1983, altså etter fem år. Men utviklingen var hele tiden stigende og vi slo etterhvert land vi før hadde tapt mot, som Sverige i EM-finalen i 1987.

– Hva drev dere med utenom fotballen?

– Alle jobbet og/eller studerte på fulltid de første årene. Fra rundt 1987, da vi begynte å satse mer, og forbundet satset mer økonomisk, og vi trente mer og mer, hadde jeg fem deltidsjobber ved siden av fotballen.

– Jobben ble lagt opp slik at jeg kunne spille og trene mest mulig, og samtidig få hjulene til å gå rundt.

– Så vidt jeg husker startet Olympiatoppen å kompensere for noen timer tapt arbeidsfortjeneste i uken mot trening året før VM i 1991, men ellers ingen støtte.

Utvikling

– Hvordan har landslaget utviklet seg over årene siden den første kampen?

– Ekstremt mye har endret seg på verdensbasis siden 1978, mye her hjemme i Norge også, men vi er blitt tatt igjen og falt akterut sammenliknet med de aller beste. Likevel har både satsing fra forbund, spillere og trenere endret seg mye. Vi venter for eksempel enda på at alle toppserielag på herresiden får kvinnelag.

– Alle er mye mer profesjonelle på alle nivåer, og spillerne får mye bedre økonomiske vilkår. Når det gjelder antall tilskuere er vel ikke endringen så stor som man skulle ønske, selv om flere kommer på landskamper i dag enn den gang.

Fra 1978 til Gullballen

(Foto: DOMINIQUE MALLEN, wikicommons)

Mye har endret seg siden landslagets første kamp i 1978. I 2018 ble Ada Hegerberg historisk som den første spilleren til å vinne Gullballen for kvinner. I 2019 er hun igjen nominert til den aller gjeveste individuelle prisen en fotballspiller kan oppnå.

Fra det norske kvinnelandslagets start i 1978 til 2019 har norsk kvinnefotball opplevd en voldsom fremgang. Så får vi endelig håpe at utviklingen fortsetter, og at fem deltidsjobber ikke kommer i veien for satsingen innen norsk kvinnefotball.

 

 

Siste podcaster

  • Krisestart i Bergen, Straffekonk og siste innspurt i La Liga
    Denne uken tar gutta for seg Brann sin elendige seriestart, hvordan skal Kåre Ingebrigtsen løse det her? Erling har med seg konkurranse denne uken, og det er straffekonk mellom Heimdal, Brandt og Westli! Hvem må ta straffen denne uken? Vi avslutter med en liten analyse av La Liga sin topp 4, hvem ender på topp i Spania i år? I studio: Willem Westli, Erik Heimdal, Erling Qvale og Mathias Brandt

Offside

Offside er programmet som tar deg gjennom alle verdens fotballbegivenheter med fransk arroganse, tysk aggresivitet og spansk tempo. Vi gir deg aktuelle analyser, reportasjer og holder deg oppdatert på alt som skjer rundt den deilige sporten. Høres hver onsdag 11-12 på 96,4/106,1/107,8.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *