Offside i Kina: Roger Schmidt, hvor ble det av deg i mylderet?

En sorthåret mann ser ut på det som foregår på gressmatten. Hårfargen hans er litt mørkere enn treningsgenseren han har på seg. Den er grå, med grønne striper som går fra halsen og nedover på armene, en lysegrønn Nike-logo, og Beijing Guoans lysegrønne klubbemblem.

På slutten av 2015/16-sesongen gikk hans Bayer Leverkusen seirende ut av åtte av ni kamper. Nå står Roger Schmidt under flomlysene på Workers Stadium og ser at laget hans kommer til å ligge under 3-1 mot nedrykkstruede Yanbian Funde til pause. Hva skjedde?

Boblen sprakk

Det som skjedde med Schmidt i Leverkusen, er et ganske vanlig fenomen i fotball. Etter å ha ledet Red Bull Salzburg til seriegull i Østerrike i 2013/14-sesongen, og til åttedelsfinalen i Europa League samme år, ble han ansatt som trener for Bayer Leverkusen sommeren 2014.

I hans første sesong endte Leverkusen på fjerdeplass, men de kunne ha passert både Borussia Mönchengladbach og Wolfsburg hadde det ikke vært for en dårlig periode fra midten av desember til februar. Sesongen etter ble de nummer tre, men avstanden opp til Bayern München hadde økt fra 18 til 28 poeng. En dårlig start på andre halvdel av sesongen forhindret at Leverkusens poengfangst ble større, men Schmidts menn avsluttet altså med å vinne åtte av de siste ni seriekampene den våren, og skrudde slik opp forventningene før det som skulle vise seg å bli tyskerens siste sesong som sjef for den tradisjonsrike klubben.

Mot slutten av Leverkusen-karrieren var det slik vi ble vant til å se Roger Schmidt - lite fornøyd med tingenes tilstand. (Foto: Zenit St. Petersburg)
Mot slutten av Leverkusen-karrieren ble vi vant til å se Roger Schmidt slik – misfornøyd. (Foto: Zenit)

Forventningene ble for høye for Schmidt, som på dette tidspunktet var blitt linket til både Bayern München og Arsenal, og laget hans, som flere trodde kanskje kunne utfordre Bayern og Borussia Dortmund i toppen av tabellen. Da Bayer Leverkusen i mars i år hadde tapt 11 av 23 Bundesliga-kamper, måtte Schmidt gå. Hans siste kamp som Leverkusen ble et sviende 6-2-nederlag borte mot nettopp Dortmund – laget mange trodde Leverkusen skulle utfordre.

Strålende Yanbian-omgang

Nå står Schmidt altså i den tekniske sonen på Workers Stadium, og ser at det står 1-3 på resultattavlen. Beijing Guoan tok en oppskriftsmessig ledelse etter kun tre minutter, da Yu Yang headet en corner fra høyre kontant i mål, men det siste kvarteret før pause raknet alt for hjemmelaget. Først fikk gjestene fra Yanji, en by knappe 30 minutter fra grensen til Nord-Korea, straffe da Bubacarr “Steve” Trawally ble felt av keeper Yang Zhi. Straffesparket satte Trawally – Yanbians gambiske superspiss – i mål, før han feiret foran Guoan-supporterne.

Artikkelen forsetter under videoen av Bubacarr “Steve” Trawallys utligning til 1-1 på straffe.

 

Så sendte samme mann gjestene i ledelsen. Et horribelt forsøk på å sette Trawally offside sørget for at han var helt alene med keeper da han ble spilt gjennom. En flott overstegsfinte satte Zhi ut av spill, og spissen forserte keeperen før han satte ballen i det tomme målet.

Vondt gikk til verre fem minutter før hvilen, da et frispark fra høyre ble slått hardt inn langs bakken. Det førte til totalt kaos i Guoan-forsvaret, og til slutt pirket ungarske Richárd Guzmics ballen i mål. Tre lettkjøpte mål hadde torpedert Guoans gode åpningsminutter.

Mesterlig comeback spolert

Etter pause var det et annet Guoan-lag som kom på banen. Jonathan Soriano, som kom til Beijing i februar i år etter å ha scoret 120 mål på 144 ligakamper for østerrikske Red Bull Salzburg, var stjernen. Først reduserte han til 3-2 med et frispark i nærmeste hjørne.

Fem minutter senere satte Yu Yang inn sitt andre mål for kvelden da han stanget et langt innlegg på bakerste forbi Wenyi Chi, før Soriano, som kanskje var offside da han ble spilt gjennom av Xizhe Zhang, ble kveldens tredje tomålsscorer da han satte ballen i nettet.

Les også: Offside i Kina: To billetter til én

Guoan-spillerne presset høyt gjennom store deler av omgangen, og hadde dermed kort vei til mål da de vant ballen, et av trekkene som kjennetegnet Bayer Leverkusen under Schmidt, men ett minutt før slutt glapp seieren for Guoan. Trawally hadde ballen i sekstenmeteren da han forsøkte å tre gjennom en lagkamerat. Forsøket ble blokkert, men ballen falt til Trawally, som plasserte ballen i det lengste hjørnet. Hat-trick for Trawally, og ett poeng til Yanbian.

Artikkelen forsetter under videoen av høydepunktene fra kampen.

Der jeg stod på tribunen blant skuffede Guoan-supportere var det umulig å ikke tenke tilbake på et utdrag fra et blogginnlegg den engelske The Guardian publiserte etter at Schmidt mistet jobben i Bayer Leverkusen. I utdraget skrev journalist Andy Brassell:

“The afternoon was Leverkusen’s season in a nutshell, featuring flickers of promise and no little effort on the path to ultimate disappointment. If we are being less charitable, the whole Schmidt ride has been a rollercoaster of soaring peaks and alarming troughs.”

Basert på denne kampen ser den beskrivelsen også ut til å passe Schimdts Guoan-lag godt.

PS! Etter denne kampen, som ble spilt søndag 10. september, har Beijing Guoan tapt tre av tre kamper: 2-1 mot Guangzhou R&F (B), 1-0 mot Shanghai SIPG (H), 2-0 mot Tianjin Teda (B).

Siste podcaster

  • Ingen esler, bare GOATS
    Tittelkampen i Premier league er tettere enn det har vært på lenge. I studio har vi en City, en Liverpool og en Arsenal fan. Vi snakker om tittelkampen og Simons England-eventyr. I studio: Kristiane Reigstad, Martin Primavera, Simon Harbo, Suheyb Isak Produsent: Marte Seeberg Følg oss på Instagram: @Offside_srib

Anbefalte artikler