Preview: VfL Wolfsburg-Borussia Dortmund

This content has been archived. It may no longer be relevant

To lag med vidt forskjellige sesonger bak seg står nå klare til å avslutte nok en sesong med tysk fotball. Wolfsburg kan gjøre sin beste sesong siden 2009 til en alle kommer til å huske. Borussia Dortmund kan på sin side dra med seg en aldri så liten edelsten fra en sesong langt under bakkenivå.

Veien til finalen

I 2008/09 herjet Misimovic, Dzeko og Grafite så mye at Wolfsburg vant Bundesliga. De påfølgende årene ble en tung bakrus som ikke ble kurert før Dieter Hecking tok over klubben i 2013. Stjernene forsvant en etter en, på hjemmebane i CL slapp de Michael Owen til tre ganger og de var nær nedrykk i 2011. Siden Heckings ankomst har de stablet i hop en ekstremt slagkraftig tropp. Anført av tysk fotballs kanskje beste spiller i 2014/15, Kevin De Bruyne, har de – om ikke sjokkert – overrasket de fleste.

Cupen startet de dog ikke helt etter notene. Allerede i første runde var de på glattisen mot det som i dag er nyopprykkede SV Darmstadt. Heldigvis for ulvene ble ikke straffemissen til Naldo eksempelet til etterfølgelse i straffesparkkonkurransen de til slutt vant 5–4.

Veien videre gikk via Heidenheim, RB Leipzig, Freiburg og årets askeladd Arminia Bielefeld, uten at noen av kampene gikk til spillforlengelse. Med en målforskjell på 11–1 på fem kamper kan de for andre gang i historien, første gang siden 1994/95 da de tapte mot Borussia Mönchengladbach, spille om sølvtøy på Olympiastadion i Berlin.

Lange perioder uten tilgjengelige nøkkelspillere har preget Borussia Dortmunds sesong. Mats Hummels har ikke stått frem på samme måte som Naldo, og Marco Reus har ikke vært den spilleren for Dortmund som De Bruyne har vært for Wolfsburg. I cupene har de imidlertid klart seg både med og uten tilgang på de største stjernene.

Avansement fra gruppefasen av Champions League og relativt solide prestasjoner i DfB-Pokal har kastet lys over den heller bekmørke skyggen av seg selv de portretterte store deler av sesongen. I første runde slo de ut Stuttgarter Kickers. Fotball-hipsteren vil øyeblikkelig kjenne igjen motstanderlagene fra 2. og 3. runde – Dynamo Dresden og St. Pauli. Kvartfinalen mot Hoffenheim ble avgjort etter 107′ spilte – en kanonkule av en kapteinscoring fra Sebastian Kehl. Forøvrig en spiller(les: klubblegende) som i likhet med Klopp takker av etter lørdagens kamp.

Cupens minst heldige trekning fikk de da de trakk Bayern München som motstander i semifinalen, på Allianz Arena. Lenge, nøyaktig 45 minutter, så det ut til at Lewandowski var i ferd med å sende sin tidligere arbeidsgiver ut av cupen. Aubameyang utlignet, og kampen gikk til ekstraomganger og straffespark. Mitchell Langerak vs Manuel Neuer burde være plankekjøring. Heldigvis for de gulsvarte så det ut til at Bayerns spillere hadde gått John Terry-skolen, og Lahm, Alonso, Götze og Neuer (skled og) bommet i tur og orden på straffesparkene sine. Da holdt det at Gündogan og Kehl satt sine.

Mer enn en finale

I en sesong preget av oppturer og særdeles gode prestasjoner på banen mistet Wolfsburg i januar en spiller. Ikke til en annen klubb. 10. januar kunne tyske medier melde om bortgangen til det belgiske stortalentet Junior Malanda. Kun 20 år gammel gikk midtbanespilleren bort, etter en tragisk trafikkulykke.

Klubben, fansen og fotballspillere var raskt ute for å markere sin støtte til spilleren som var spådd en lysende fremtid for klubb og fedreland. Thibault Courtois, Nicklas Bendtner, Kevin De Bruyne og Benedikt Höwedes var blant de som kom markerte sin sorg i sosiale medier. Romelu Lukaku dediserte en scoring til sin venn. Wolfsburg-fansen viste sin støtte da de samlet seg utenfor VW Stadion for å gå i tog. På lørdag spiller Wolfsburg med et rødt hjerte på drakten, innfelt står det “19” – Junior Malandas draktnummer.

https://instagram.com/p/3Pf5itMXMF/?taken-by=junior_aurier

Før sesongen 2014/15 gikk det rykter om at det var Jürgen Klopp sin siste sesong som hovedtrener for Borussia Dortmund. Større – i økonomisk forstand – klubber banket på døren og han skal visstnok ha uttalt at han kom til å gi seg seg etter “Berlin”. Sitatet ble tolket som en åpenbar referanse til Champions League-finalen som utspilles mellom Juventus-Barcelona i Tysklands hovedstad. Muligheten til å krone syv begivenhetsrike og suksessfylte år med Henkelpott gikk med fløyten, men det blir allikevel tur til Berlin og Olympiastadion.

I sin siste kamp som hovedtrener på Westfalen-Stadion ble han hedret av 80.000 mennesker, et lignende antall mennesker forventes å sitte på tribunen under cupfinalen, som blir avskjed med både Jürgen Klopp og kanskje klubbens trofaste tjener Sebastian Kehl. En siste mulighet til å krone klubbens beste periode siden midten av 1990-tallet.

https://instagram.com/p/3B07S_OVGX/?taken-by=bvb09

Skader

Skadene preger ikke lenger Dortmund slik som tidligere i sesongen. Mindre viktige spillere som Ramos og Gyan er det sikkert at befinner seg på tribunen. Nuri Sahin kan være tilbake fra et lengre skadeavbrekk, og Kevin Kampl må stå over etter at han pådro seg et rødt kort mot Bayern München i semifinalen.

Laget har kun tapt fire kamper på siste tjue spilte i nasjonale turneringer. Det er en klar forbedring fra vårsesongen, hvor de tapte mer enn 50% av kampene de spilte. BVB går til finalen med en rekke positive kamper på tampen av sesongen. Et lite uromoment er at forrige tap kom mot lørdagens finalemotstander Wolfsburg, knappe to uker tilbake. I generalprøven ble de satt til å føre kampen i lengre perioder mens Wolfsburg for alvor viste frem sin styrke som kontringslag.

Wolfsburg avsluttet ikke vårsesongen like overbevisende som de innledet den, men har på ingen måte gjort seg bort. Bas Dost tok ligaen med storm etter Olic’ klubbskifte i januar. Han gikk fra å score åtte mål på åtte dager til å lete etter samme målet i 56 dager. Nå ser han endelig ut til å ha funnet det igjen, noe som ikke lover godt for Borussia Dortmund.

Sammen med De Bruyne, Caligiuri og Perisic utgjør han den – basert på antall scorte mål – nest farligste angrepsrekken i Tyskland. Legger man til at Schürrle lurer på benken, og at både Arnold og Vierinha fint kan bekle offensive posisjoner med bravur har man god kontroll fremover. Det er allikevel uvisshet rundt småskader/sykdom på nøkkelspillere defensivt. Max Grün måtte vokte buret sist kamp som en følge av hofteproblemer hos Benaglio. Naldo og Rodriguez – blant verdens mest målfarlige forsvarsspillere – har også slitt med småplukk, men er trolig klar til finalen.

pressekonferansen i forkant vitset Jürgen Klopp om at han skulle fortelle hvem han stilte med i mål hvis Hecking kunne si om Naldo startet eller ikke.

Kampen

I generalprøven mellom lagene 16. Mai fikk vi servert scoring allerede før første spilleminuttet var omme. De Bruyne serverte Caligiuru og Die Wölfe tok raskt ledelsen. Knappe ti minutter seinere ble ledelsen hentet inn da Aubameyang satt et straffespark bak Benaglio. I det store og det hele var det en jevnspilt kamp. Borussia Dortmund førte og angrep stort sett mot etablert forsvar.

Begge lagene viste prov på sine offensive kvaliteter, men kampens absolutt største spiller var Naldo. Aubameyang var som en lovlydig hund i bånd ved siden av den høyreiste brasilianeren, som attpåtil sørget for at Wolfsburg igjen tok ledelsen og til slutt vant kampen. Med sesongen og sist kamp som bakteppe må Wolfsburg tåle å få et ørlite favorittstempel på seg.

Wolfsburgs mannskap har som styrke at de er uhyre effektiv og kan veksle mellom ulike spillestiler. På sidebackene har de tekniske, raske og treffsikre spillere som Vierinha og Rodriguez. Trenger de en mer defensivt anlagt høyreback kan både Träsch og Jung steppe inn. Sentralt i bakre rekker besitter de nevnte Naldo som er usikker, samt en av Tysklands mest lovende midtstoppere i Robin Knoche og den hakket mer rutinerte Timm Klose.

På midtbanen er ballvinneren Luiz Gustavo, som for øyeblikket er klubbens toppscorer i turneringen, bankers. Ved siden av han kan de sette fysisk sterke og defensivt solide Joshua Guilavogui, eller den hakket mer offensivt anlagte unggutten Maximilian Arnold. Offensivt har De Bruyne og Caligiuri briljert i vårsesongen. Perisic eller Schürrle inntar venstrekanten, begge med evne til å skjære inn og treffe mål fra tid til annen.

Tross en periode uten imponerende antall scoringer er Bas Dost det foretrukne valget på topp. En-touch-scoringsmaskinen fra Nederland vil ikke vrakes til fordel for Bendtner, men hvis Hecking planlegger å overraske er det ikke umulig at Schürrle inntar en rolle som falsk nier.

https://instagram.com/p/3TBY0rOVMe/?taken-by=bvb09

Borussia Dortmund nærmer seg fulltallig stall. Hittil i cupen er det Immobile (3) og Aubameyang (4) som har scoret de fleste målene. Bakover har laget gjort noen av sine bedre kamper tross spill med fem forskjellige backrekker over fem kamper. Hittil har Langerak stått alle kampene. Selv om Weidenfeller har vært førstevalg i serien størsteparten av sesongen blir han trolig å foretrekke i mål.

I forsvarsrekken har Durm vært det foretrukne valget på høyrebacken de siste kampene, men også Pizszcek skal være spilleklar. På venstrebacken er Schmelzer et ubestridt valg inntil videre. Sentralt er Hummels på venstresiden, og sannsynligvis blir Klopp å foretrekke Subotic foran Sokratis (og Ginter). Tre spillere har spilt alle finalene siden 2008. I tillegg til Hummels, Sebastian Kehl og Jakub Blaszykowski.

Sentralt ville normalt Bender vært å foretrekke, men tatt anledningen i betraktning – avskjedskamp og finale – finner nok Klopp rom for Kehl ved siden av Gündogan. Offensivt har Mkhitaryan sett tidvis strålende ut den siste tiden. Selvtilliten er tilbake og han bør få plass på laget. Det gjør at Blaszykowski sannsynligvis skyves ut av laget, med mindre han finner plass til Mkhitaryan i tierrollen og lar Kagawa sitte på benken. Aubameyang og Reus – Batman & Robin – er selvskreven på topp og venstresiden. Immobile har ikke gjort tilstrekkelig inntrykk til å utgjøre en potensiell konkurrent for det som har vært sesongens beste spiller for gultrøyene.

Sannsynlige oppstillinger

VfL Wolfsburg: Grün – Vierinha, Naldo, Klose, Rodriguez – Gustavo, Guilavogui – Caligiuri, De Bruyne, Perisic – Dost

Borussia Dortmund: Langerak – Durm, Subotic, Hummels, Schmelzer – Kehl, Gündogan – Mkhitaryan, Kagawa, Reus – Aubameyang

Anbefalte artikler