FIMBA: En døråpner til fotballbransjen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Fotball er en industri i vekst, og alle sider av den kommersielle delen av sporten ansetter flere folk enn tidligere. På tross av dette kan veien inn i fotballbransjen være svært tøff. Ikke-sportslige posisjoner i alt fra klubber, medier og forbund blir ofte besatt av tidligere spillere og trenere. I tillegg er man avhengig av å kjenne rett mann til rett tid.

Likevel finnes det håp. University of Liverpool tilbyr en MBA-grad som er skreddersydd for å gi studentene et innblikk i fotballindustrien.

– Vi er faktisk alene på verdensmarkedet om å tilby en slik grad, sier Julie Byrne, programmets administrator, som Offside tok en prat med.

– Du kan studere sports management og andre idrettsrelaterte programmer rundt om i verden, men ingen av disse vil gi deg et innblikk i fotball industrien som denne graden vil, legger hun til.

Hvordan søke?

MBA-graden, populært kalt FIMBA (football industries’ MBA), er en del av University of Liverpools management school. Programmet strekker seg over tolv måneder, og alle kan i utgangspunktet søke. Søke gjør man enkelt på programmets egen hjemmeside.

Man må imidlertid kunne vise til en såkalt 2:1 honours degree for å bli vurdert ved opptaket. En 2:1 honours degree har ikke noen enegget tvilling i den norske karakterjungelen, men snitter man B på bacheloren bør man være greit innenfor. Man kan selvsagt også søke om man har fullført mastergrad.

Når det kommer til arbeidserfaring bør man ha to til tre år med dette i bagasjen. Julie Byrne er likevel meget klar på at denne arbeidserfaringen ikke trenger å være fra fotballbransjen. Det er tilstrekkelig at den er relatert til bacheloren/mastergraden man tidligere har skrevet.

– Litt av poenget med FIMBA er nettopp å være en døråpner for folk som vil jobbe i fotballindustrien, men som ikke tidligere har gjort dette, forteller Byrne.

Hva lærer man?

Siden det er snakk om en MBA, inneholder programmet fag som handler om finans og ledelse. Siden programmet er så spesifikt rettet mot fotball, finner man imidlertid fag som «becoming a football executive», «football and the law» og «sports operations management», som er et samarbeidsprosjekt med UEFA. Studiehverdagen vil med andre ord by på mer spennende utfordringer enn eksempelvis PSYK100 og forvaltningsrett.

Studiet er også meget variert. I tillegg til normale forelesninger og seminarbasert undervisning legges det opp til at studentene skal få mye felttrening. I faget «sports operatning management» lærer man å arrangere store idrettsarrangementer. Gjennom året får man en rekke muligheter til være ringside på store kamper i Champions League og Europa League for å lære av de som faktisk jobber med å arrangere slike kamper daglig. I tillegg til dette legges det opp til at studentene skal bli utplassert i alt fra klubber til forbund for å få arbeidserfaring.

FIMBA er kjent for å tilby undervisning og veiledning fra noen av verdens ledende eksperter på diverse områder innenfor fotballindustrien. I staben finner man blant annet professor Tom Cannon, en av verdens ledende eksperter på fotballøkonomi, Brian Barwick som tidligere var CEO i FA, og selvfølgelig Sky pundit Phil Thompson, tidligere Liverpool-kaptein og trener. Programmet får også jevnlig besøk av store navn i fotballverdenen. Listen av gjesteforelesere inneholder tungvektere som Peter Kenyon, Martin Edwards, Rick Parry og Robert Elstone.

– Vi legger aktivt til rette for at studentene skal skaffe seg et så stort kontaktnettverk innenfor fotballmiljøet som mulig, sier Julie Byrne

I tillegg til å lære om fotballindustriens ulike sider er det også meget viktig å være aktiv på nettverksfronten gjennom året. Dette er også noe Julie Byrne trekker fram i vår samtale med henne.

– Vi legger aktivt til rette for at studentene skal skaffe seg et så stort kontaktnettverk innenfor fotballmiljøet som mulig. Derfor arrangerer vi gjennom året en rekke eventer med gjester fra klubber, forbund og andre potensielle arbeidsgivere. Det oppfordres også til at studentene søker utplassering og selv er aktive for å styrke nettverket sitt. Nettverksbygging er en stor og viktig del av studentenes arbeid med FIMBA.

Veien videre

Så, hva gjør man etterpå? Går man tilbake til jobben man kom fra eller begynner man faktisk å jobbe med noe som kan relateres til det man lærte under oppholdet i Liverpool? Julie Byrne forteller at studentenes hovedoppgave og prosjektbaserte arbeid ofte avgjør hvor de ender opp.

– Studenter velger å skrive om alt fra media til sponsoravtaler til publikumsatferd på store idrettsarrangementer. Det er helt opp til dem selv, men mange velger å skrive om emner som de har fått signaler på at arbeidsgivere er interessert i, sier hun.

På FIMBAs egne hjemmesider finner man en lang liste med klubber, forbund og bedrifter som studenter har begynt å jobbe for etter endt studie. Listen inneholder prominente navn som Liverpool FC, Sky sports, Celtic, samt FIFA og UEFA. I tillegg er det ingen hemmelighet at konsulentselskaper som PwC og Ernst & Young nå har egne avdelinger som skal rådgi sportsklubber og arrangører.

Er drømmen din å jobbe med fotball, uansett om du har som mål å bli den nye Davy Wathne, Ed Woodward eller Sepp Blatter, så virker FIMBA å være en døråpner og dermed et godt valg.

Anbefalte artikler