Fotballens nasjonaldag i Norge

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tippeligaen er ikke like viktig for fotballverden som de aller største ligaene, men at den betyr noe spesielt for oss nordmenn er det liten tvil om. Hva kan da være viktigere enn årets fotballhøydepunkt i hjemlig serie? 16. mai-runden er folkefest over hele det fantastiske landet vårt, og det er også norsk fotballs nasjonaldag.

Kan takke snøvær i Trondheim

Så mye som den betyr for norsk fotball, så er det også moro å tenke på hvor tilfeldig det er at den ble startet opp, 16. mai i 1981. Hadde det ikke vært for et forferdelig snøvær den opprinnelige kampdatoen mellom Rosenborg og Fredrikstad, så hadde den heller ikke blitt utsatt til 16. mai. Der kommer opphavet fra, fotballens nasjonaldag her i Norge kan takkes snøværet en vinterdag i Trondheim. Den tiden global oppvarming ikke hadde like mye å si på været, og godt er det. Kampen endte med 4-2-seier til Rosenborg, og var starten på noe av det som betyr aller mest for den norske fotballen, den dag i dag. Som en liten kuriositet er det verdt å nevne at første målscorer var Sverre «Brandy» Brandhaug, en scoring og plass i historiebøkene som ingen kan ta fra ham.

Det har skjedd mange spesielle hendelser på denne fantastiske dagen for fotballen i Norge, og det har blitt scoret utallige vakre mål på stadioner rundt omkring i det ganske land. Noen ting huskes kanskje bedre enn andre, ikke nødvendigvis resultatene, men enkelthendelser som har skjedd underveis i kampene og også ting som har skjedd i ettertid. Naturlig nok er det noen som har både gode og vonde minner, og en målmaskin fra Kristiansund er en av dem.

Solskjær på godt og vondt

Ole Gunnar Solskjær er kanskje mest kjent for matchvinner-scoringen i Champions League-finalen og et massivt antall mål fra innbytterplass. Han har sikkert mange gode minner fra karrieren, men et av de største er helt sikkert 16. mai-runden i 1995. Molde møtte rivalen Hødd til dyst, og Solskjær, som en av de tre S’ene i Solskjær, Sundgot og Stavrum, scoret alle syv målene i 7-2-seieren. Både Solskjær og Stavrum scoret hattrick, og sørget for at Hødd ble sendt hjem i skam med kalassifre.

Solskjær var en av de viktigste aktørene da Molde stod igjen med en av de største seirene på fotballens nasjonaldag, men Solskjærs møte med 16. mai-runden i 2013 sitter nok enda friskere i minnet. Motstanderen hjemme i Molde denne kampen var FK Haugesund, og anført av en meget frisk Christian Gytkjær gav de seg ikke før fem baller lå i nota på bak Ørjan Nyland. 5-1 på bortebane mot Molde er et av de sterkeste resultatene i nyere tid på 16. mai, og det er også verdt å nevne at det er tre spillere som har scoret hattrick de siste fem årene i nettopp denne runden, to av de FK Haugesund og to av de fra Danmark. Gytkjær kan krysse av begge boksene, samtidig som tidligere FKH’er Nikola Djurdjic, og Gytkjærs landsmann, Nicki Bille Nielsen, også har scoret tre mål på denne flotte fotballdagen.

Straffetrening på Åråsen

Selv om det sportslige stort sett har stått i fokus når det gjelder denne fotballfesten, er det kanskje en ting som skjedde etter kampene i 2005 som sitter aller best i minnet for det norske folk, og spesielt bergenserne. De var nemlig grunnen til at den noe spesielle hendelsen hendte, etter at de hadde knust Lillestrøm hjemme på Brann Stadion med sifrene 6-2, var det alt annet enn en fornøyd Uwe Rösler som dro hjem med sine gutter til Åråsen.

Bengt Sæternes hadde scoret fire mål, to mer enn hele Lillestrøm-laget maktet til sammen, og det var ingen nåde fra LSK-trener Rösler når de var kommet hjem igjen. Spillerne ble nektet å sove natt til 17. mai og ble i stedet sendt på straffetrening på Åråsen. Rösler mente at de ikke var noen spesiell sak, ettersom det var helt normalt der han kom fra i Tyskland.

Publikumsfest

Denne fotballfesten samler som oftest nærmest fulle tribuner hos alle aktørene og det blir som regel også scoret massevis av mål i kampene. Publikumsrekorden er 27.761, som var i Rosenborgs kamp på Lerkendal 16. mai-runden i 1994 mot Tromsø. Selv om vi ikke ser så gode tall de nyeste årene når det kommer til tilskuere, har det vært en fin stigning i antall mål scoret de siste fem årene. I 2010 ble det kun scoret 19 mål på 8 kamper, mens man i fjor kunne oppleve hele 30 scoringer fordelt på åtte kamper. Som en liten notis til som liker å sette litt penger på langoddsen, er det også verdt å nevne at samtlig åtte kamper endte med over 2.5 mål.

Blant de 30 scoringene vi fikk servert, var det en som var mer for historiebøkene enn de 29 andre. På overtid i Strømsgodsets 4-1-seier hjemme mot Sarpsborg 08 scoret Martin Ødegaard sitt første mål i Tippeligaen, som tidenes yngste noensinne. Alle som leser denne artikkelen vet hvor Ødegaard i dag spiller sin fotball, og det er litt ekstra moro å vite at hans første scoring ble scoret 16. mai.

Nytt år for historiebøkene?

Om det blir scoringer for historiebøkene i år er vanskelig å vite, men at det blir mål og folkefest i hele fotball-Norge er det liten tvil om. Kanskje kommer det en sjokkseier på Lerkendal igjen? Rosenborg har tapt tre av sine fire siste 16. mai-kamper. Fortsetter Mjøndalen med sin fantastiske innsats å sanke poeng, og hvem vinner toppoppgjøret mellom Molde og Stabæk? Dette er noen av spørsmålene svarene vil være klare på om ca. 24 timer, det eneste som er sikkert er at det vil følges med i hele Norge, når fotballen varmer opp med sin nasjonaldag før hele landet skal feires på søndag!

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler