Fra seriegull til nedrykk på syv måneder

This content has been archived. It may no longer be relevant

De siste månedene har eksperter og bergensere spurt seg det samme: Er Brann for gode til å rykke ned? Svaret er klart og rungende: Ja!

Spørsmålet to runder før slutt er om de faktisk kommer til å rykke ned. For nå er det mye flaks og svært lite ferdighet inne i bildet. På søndag er det skjebnekamp for Brann. De tar imot laget de kjemper med for å holde plassen, nemlig de saftdrikkende sogningene fra Fosshaugane campus. Det eneste laget som kan sies å være i like dårlig stand og forfatning rent sportslig som Bergens store stolthet, er nettopp Sogndal. Ingen av lagene ser ut til å kunne vinne om de så hadde hatt en revolver mot tinningen.

Historie er irrelevant

Til sammen har de to lagene 12 seiere på 48 kamper, noe som er smått sjokkerende av to lag med lang tradisjon i norsk toppfotball. Skal man se fra en oddsers perspektiv, lukter det en solid U av denne kampen, men søndagens duell opererer ikke med et uavgjortresultat. Spiller lagene likt på søndag er dette en seier til Sogndal. For selv om begge har mulighet til å vinne sin siste kamp mot henholdsvis Haugesund borte og Stabæk hjemme, kan vi se på de respektive lagenes formkurve og få lite igjen på bongen hvis vi tipper det ender med to tap. Blir det likt på søndag vil da Brann rykke ned.

På de siste tre oppgjørene mellom disse to på stadion leser vi 3-0-0 med 8-0 i målforskjell i fordel til Brann. Dessverre for bergenserne er de i en unntakssesong hvor statistikk i stor grad er irrelevant, fordi historisk sett har Brann aldri vært like dårlig som i år sammenliknet med de andre lagene i tippeligaen. Tilsvarende oppgjør før i år endte 2-1 til Sogndal og de håper på å oppnå samme resultat på søndag. Da vil de være sikret fornyet kontrakt.

For Sogndal er ikke nedrykk uvant. De er tradisjonelt sett et jojo-lag som sikkert både har regnet med og budsjettert med et nedrykk innen fem år etter de rykket opp. For Brann var nedrykk garantert et ikke-tema før sesongen. Den da nye treneren, Rikard Norling, varslet om seriegull og supporterne ropte om kok og fyring. Så feil kan man altså ta. Brann er definitivt ikke et lag som verken har regnet med eller budsjettert med et nedrykk. Spørmålet er: Vil det være så ille for Brann å ta et hvileår i 1. divisjon?

Nedrykk kan bli gull

Et nedrykk vil føre til tvunget intern oppvask. Skyld vil bli fordelt, spillere må ned i lønn og hoder vil rulle. Kanskje det er like greit, for hvis ingenting endrer seg, vil ikke da neste sesong by på samme utfordringer?

På forrige hjemmekamp mot Sarpsborg runget sangen “RBH – Du må gå” hvor det siktes til “geniet” Roald Bruun Hanssen, eller Brunikken, som han kalles. Den daglige lederen må tåle masse av skylden for posisjonen de er i. Er det fortjent? Delvis, men mannen kan ikke få skylden for formasjonen og fotballen Brann velger å spille. Det endrer ikke på at Roald Bruun Hanssens avgjørelser og opptredener gjennom årene har vært uheldige og fått kritikk, og dette er nok et hode som vil rulle om det blir nedrykk.

Molde rykket ned i 2006 og opp i 2007. Finansielt kan disse to klubbene sammenliknes. Molde kom veldig sterkt tilbake med ny struktur og tok sølv allerede i 2009. Vi kjenner alle til seriegullene de har tatt i nyere tid. Stabæk rykket ned i 2004 og ble seriemestre i 2008. Et nedrykk vil svi for bergenserne, men det kan være en velsignelse i forkledning. Men dette er sett at ledelsen til Brann tar grep, kvitter seg med daukjøtt, minsker lønningsbudsjettet og publikumsbudsjettet drastisk, og satser på de lokale unge spillerne man kan bygge laget rundt. Grønner, Barmen, Skaanes og Lorentzen er unge talenter som kan bære Brann-laget opp fra møkka og starte den neste generasjonen gullgutter. Brann må bygges på nytt om et nedrykk skal ha en effekt og vi kan som sagt se eksempler på at nedrykk kan bli gull.

Hvem vinner?

Men hvem vinner på søndag? Jeg tror kampen blir avgjort på marginer. En dødball eller personlig feil er nok ikke utenkelig. Her har Brann vært overlegne, og spillere som Daniel Mojsov og Erik Huseklepp er ikke ukjente med å starte motstandernes angrep med et balltap eller en feilpasning. Men 2014, kun syv år etter Branns seriegull, går de ned. Om det blir på søndag eller om en uke er uklart og irrelevant. De to dårligste lagene i løpet av en sesong skal rykke ned. I år har det vært Sandes Ulf og utrolig nok, SK Brann.

Sannsynlig startoppstilling:

Brann: Leciejewski – Sævarsson, Grønner, Mojsov, Hanstveit – Barmen, Haugen, Badji, Asker – Pedersen, Karadas
Sogndal: Udjus – Teniste, Patronen, Utvik, Valgardsson – Flo, Bolseth, Haugen, Strand – Nilsen, Otoo

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler