Supportere gleder seg til januar, men de fleste kan ta det med ro

Hvorfor, spør du? Fordi det store flertallet av de potensielle overgangene som kommer til å dukke opp i ryktespaltene den neste måneden aldri kommer til å finne sted. Tallenes tale er klar – fotballklubber bruker langt mindre penger i januarvinduet enn de gjør om sommeren, og langt færre spillere bytter klubb i løpet av januarvinduet enn i løpet av sommervinduet.

Les også: Nei, økt salg av PSG-drakter kan ikke finansiere Neymar-kjøpet

Ifølge det anerkjente fotballnettstedet Transfermarkt brukte Premier League-klubbene til sammen 1,239 milliarder pund på 278 nye spillere før 2016/17-sesongen. I januar 2017, halvveis ut i 2016/17-sesongen, brukte de samme 20 klubbene til sammen “bare” 249 millioner pund på 80 nye spillere – 20,1 % av pengene de brukte sommeren 2016. De 80 signeringene som fant sted i januarvinduet tilsvarte 28,8 % av sommerens signeringer.

I resten av Europa var trenden den samme. La Liga-klubbene brukte 28,1 millioner euro i januar 2017, bare 5,8 % av de 487,8 millioner euroene de brukte sommeren 2016. De 60 signeringene som fant sted i løpet av januar tilsvarte 19,4 % av de 309 signeringene som fant sted i løpet av sommervinduet. Serie A-klubbene brukte 99,5 millioner euro, 13,3 % av de 747,7 millioner euroene de brukte sommeren 2016. De 189 signeringene som fant sted i januarvinduet tilsvarte 24,4 % av sommerens 777 signeringer. Bundesliga-klubbene brukte 102,4 millioner euro, 18,5 % av de 554,4 millioner euroene klubbene brukte sommeren 2016. De 44 signeringene tilsvarte 19 % av de 232 signeringene som fant sted sommeren 2016.

Fire store Ligue 1-overganger

Den eneste ligaen som skilte seg ut i så måte forrige sesong, var Ligue 1. De franske klubbene brukte 167,8 millioner euro i januar 2017, hele 84,5 % av de 198,5 millioner euroene klubbene brukte sommeren 2016. Forklaringen er ganske enkel. Julian Draxlers overgang fra Schalke 04 til Paris Saint-Germain (40 millioner euro), Goncalo Guedes’ overgang fra Benfica til PSG (30 millioner euro), Dmitri Payets overgang fra West Ham til Marseille (29,3 millioner euro), og Memphis Depays overgang fra Manchester United til Lyon (16 millioner euro) stod alene for 68,7 % av pengene Ligue 1-klubbene brukte i januar 2017.

Den tyske landslagsspilleren Julian Draxler kostet Paris Saint-Germain 40 millioner euro da den franske storklubben kjøpte angriperen fra Schalke 04 i januar 2017. (Foto: Michael Kranewitter, Wikimedia Commons, CC-by-sa 4.0)
Den tyske landslagsspilleren Julian Draxler kostet Paris Saint-Germain 40 millioner euro da den franske storklubben kjøpte angriperen fra Schalke 04 i januar 2017. (Foto: Michael Kranewitter, Wikimedia Commons, CC-by-sa 4.0)

Dersom man ser på antallet signeringer Ligue 1-klubbene gjennomførte i januar 2017 (76) sammenlignet med signeringene de gjennomførte i løpet av sommeren 2016 (293), er trenden den samme som i resten av Europa. Signeringene tilsvarte 25,9 % av signeringene sommeren 2016. Selv om dyre enkeltkjøp altså kan dra pengebruken i januar opp, så er prosentandelen signeringer som gjennomføres i januar kontra om sommeren ganske stabil.

Flere årsaker

Det er flere årsaker til at klubbene bruker mindre penger på spillere i januar, og at færre overganger finner sted i januarvinduet enn i de to månedene sommervinduet er åpent.

Mange klubber vegrer seg for å hente spillere midt i sesongen, fordi de ikke vil få den samme muligheten til å bli kjent med sine nye lagkamerater og et nytt system før alvoret braker løs som spillere som signeres om sommeren. Det er heller ikke alle spillere som er like attraktive i januar som om sommeren. Virgil van Dijk endte nok opp med å koste Liverpool noen millioner pund ekstra fordi han kan spille for Liverpool i Champions League allerede denne sesongen. Hadde han allerede spilt i Europa for Southampton tidligere denne sesongen, kunne han ikke ha spilt i Europa for Liverpool før neste sesong, og da hadde rødtrøyene kanskje forsøkt å slippe unna med å betale litt mindre for den nederlandske midtstopperen.

Les også: Hvor gikk det galt for Leeds?

At klubbene generelt signerer færre spillere i januar, gjør også at den store dominoeffekten vi ofte ser som følge av overgangene som finner sted om sommeren, gjerne uteblir i januar. Hvorfor skrives det da likevel så mye om potensielle overganger denne måneden, og hvorfor er det så mange spillere og agenter som uttaler seg om potensielle overganger?

Fotballspillere vet at de har veldig korte karrierer som yrkesaktive sammenlignet med andre yrkesaktive, og mange av dem er derfor opptatt av å tjene så mye som mulig i løpet av årene de er aktive. Det er helt naturlig. Da er det positivt å være attraktiv for andre klubber hvor man kanskje kan få bedre betalt enn man får av sin nåværende arbeidsgiver. Dagens agenter har også innsett hvor mye penger som finnes i fotballbransjen, og superagenter som Jorge Mendes, Mino Raiola og Kia Joorabchian har tjent seg søkkrike på å bistå sine klienter. Agentene snakker mer enn gjerne opp sine klienter denne måneden og ellers, i håp om en overgang verdt mye penger. Når det regner på presten, drypper det på klokkeren, og når sentrale aktører i fotballen uttaler seg, skriver pressen om det, fordi folk vil om lese det.

Dette betyr selvsagt ikke at det ikke er lov å la seg rive med når man leser overgangsrykter denne måneden. Urealistiske håp og drømmer, som en sjelden gang går i oppfyllelse, er jo en av viktigste ingrediensene i fotball. Men er du en av dem som blir litt for revet med når du leser avisspalter denne måneden, så kan det altså være lurt å huske på at de fleste av ryktene er skrevet for nettopp å fylle avisspalter, og at få av ryktene blir mer enn rykter.

Siste podcaster

  • Ingen esler, bare GOATS
    Tittelkampen i Premier league er tettere enn det har vært på lenge. I studio har vi en City, en Liverpool og en Arsenal fan. Vi snakker om tittelkampen og Simons England-eventyr. I studio: Kristiane Reigstad, Martin Primavera, Simon Harbo, Suheyb Isak Produsent: Marte Seeberg Følg oss på Instagram: @Offside_srib

Anbefalte artikler