Hva skjedde med vidunderbarnet fra Godset?

22. januar 2015 signerte tidenes første nordmann for ingen andre enn “Galácticos”. Martin Ødegaard debuterer etter kort tid for Real Madrids A-lag som innbytter for selveste Cristiano Ronaldo, og fremtiden ser særdeles lys ut for den unge drammenseren. Men så da, i løpet av kort tid forsvant alt oppstyr rundt 16 åringen. Hva skjedde med tidenes, norske, unge talent?

 

Tippeligaen 2014

I løpet av fotballsesongen 2014 ble et antall norske fotballrekorder satt av en og samme gutt, Martin Ødegaard. Den da 15 år gamle, teknisk begavede drammenseren, ble for det første tidenes yngste fotballspiller til å debutere i eliteserien, den gang kalt tippeligaen. Bare 15 og 17 år gammel, debuterte han for Strømsgodset den 13. april 2014. Det tok ikke lang tid før han signerte proffkontrakt og en drøy måned senere, 16. mai 2014, ordnet han jammen til seg tittelen som tidenes yngste målscorer på det øverste nivået i Norge. Han ble kåret til «årets unge talent i tippeligaen» i tillegg fikk han prisen for «årets gjennombrudd». Og så da, hva skjer med resten av fotballverden. Jo, de ligger langflate og sikler etter midtbanespilleren.

 

Storklubbene kommer på banen

Idet fotballverden la merke til Ødegaards suksess på fotballbanen i Norge, florerte det av storklubber som ville ha han. Noen av verdens desidert største klubber annonserte at de var svært interesserte i unggutten. Vi snakker Bayern München, Real Madrid, Liverpool, Barcelona og en haug av andre klubber. Dette var heller ikke tomme ord fra klubbene. Ødegaard trente i løpet av 2014 med både München, Real M. og Liverpool, i tillegg til at engelske aviser hevdet han hadde vært på et treningsopphold både i Manchester United – og City.

 

Talentutvikling

Blant en håndfull av interesserte klubber stakk både skotske Celtic og nederlandske Ajax frem som to enormt gode kandidater til å stikke av med Ødegaards signatur. Klubbene er blant annet anerkjent for å ta vare på unge talenter, og å gi dem trygghet, og ikke minst sjansen til å vise seg frem. Spesielt Ajax i Eredviese har vist gjennom en årrekke at de er uvanlig sterke på talentutvikling. De har fostret opp haugevis av sine egne stjerner, legender som Edwin van der Sar, Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert, Johan Cruijff og Marc Overmars for å nevne noen. I tillegg tar de imot utenlandske spillere som i løpet av to-tre sesonger går til noen av verdens største klubber. Her er verdensstjerner som Zlatan Ibrahimovic, Luis Suarez, Jan Verthongen og Christian Eriksen. Dette er ikke tilfeldig. Ajax er utrolig gode på å få det beste ut av unge, talentfulle gutter, ikke minst ved å vise tillit, og å gi disse talentene tid på banen. Om Ødegaard hadde gått for en klubb som Ajax, er det ikke utenkelig at han kunne spilt fast i en A-lags tropp.

 

Signerer for Real Madrid

Så skjer det som ikke skulle være mulig, ikke for en nordmann, og i alle fall ikke for en 15 år gammel nordmann. Han signerer for selveste «los blancos», «galacticos», kjært barn har mange navn. Martin Ødegaard er, januar 2015, offisielt Real Madrid spiller! Og da ryker selvfølgelig et par rekorder til. Drammenseren blir faktisk den yngste spilleren noensinne til å spille i en ligakamp for Real Madrid, og ikke minst den første nordmannen! Den 23. mai 2015 debuterer han for Real Madrids A-lag som innbytter for ingen ringere enn Cristiano Ronaldo. Debuten gikk viralt og hele verden får øynene opp for 16-åringen. Carlo Ancelotti, Real Madrids daværende trener, gikk senere ut og hevdet dette kun var et PR-stunt av klubbens president.

– He could be the best player in the world, but I don’t care because he was not a player who I asked for. That signing was to do with PR.

Carlo Ancelotti pressekonferanse under Champions League (foto: Geregen2, Wikimedia Commons)
Carlo Ancelotti pressekonferanse under Champions League (foto: Geregen2, Wikimedia Commons)

Og det lyktes jo til de grader, for flere av verdens største aviser og tv-kanaler omtalte saken. Carlo Ancelotti får senere i 2015 fyken som Real Madrid trener. Spanjolen, Rafael Benitez, er mannen som tar over stafettpinnen.

Det ble dermed med det innhoppet for Martin Ødegaard, og drammenseren spilte siden kun for Real Madrids reservelag, Castilla, som til daglig spiller i Segunda División B. Han står der med 5 mål på 62 kamper.

I Castilla, var Zinedine Zidane hovedtrener, og brukte Ødegaard flittig i sin start ellever. Midlertidig ble treneroppholdet til Rafael Benitez kortvarig og han får sparken 4. januar 2016. Når ingen andre enn nettopp Castilla-trener, Zidane, stepper inn i manager-skoene på Santiago Bernabéu, øyner man håp for Ødegaard, som har vært godt likt av Zidane. Det ble dessverre med håpet for Ødegaard, som ikke fikk fornyet sjanse for A-lags troppen.

 

Utlån til Æresdivisjonen

Det beste for Martin Ødegaard etter forventningene, mislykket opphold i Spanias hovedstad, er å gå på lån til en klubb der han kan få fast førstelagsfotball. Og det er nettopp det som blir ungguttens neste steg i karrieren. 10. januar 2017 blir han lånt ut til nederlandske SC Heerenveen, en avtale som strekker seg over ett og et halvt år. Ødegaard stilte seg meget positiv til utlånet og sa følgende på første pressekonferanse etter signeringen:

– Jeg vil bare si at jeg er veldig fornøyd. Dette er en bra sjanse til å vise ferdighetene mine. Heerenveen virker å være en bra klubb, og vi har hatt gode samtaler siden jeg kom. De ønsker å utvikle meg videre som spiller, og det er det viktigste for meg.

Også tidligere nederlandsproff, Erik Nevland, var svært positiv:

– Martin Ødegaard får spille i en god liga, og jeg regner med at han får spille fast.

Nevland som selv spilte i Groningen fra 2004 til 2008 mener spillestilen i Æresdivisjonen passer Ødegaard ypperlig og at han vil utvikle seg til en enda bedre spiller i tiden han skal være der:

–  Heerenveen vil være med på å utvikle ham til en bedre spiller, og den offensive fotballen som Nederland står for, passer ham som type. Ødegaards spillestil er godt egnet.

Alt lå til rette for at Martin skulle bli en suksess i Heerenveen, men dessverre, presterte ikke nysigneringen på det nivået man hadde håpet på. Dog ble ikke oppholdet en fiasko, med tanke på utvikling og spilletid. Men han leverte kun tre målpoeng på 24 seriekamperkamper, samtlige fra start. En spiller som Ødegaard, i en offensiv posisjon, bør, på det nivået levere sakene bedre. Det ble en sesong med mye spilletid, og nok tid til utvikling, men med skuffende resultater og statistikk.

Etter en og en halv sesong for den nederlandske klubben, går ferden tilbake til Real Madrid i 2018.

 

Nytt utlån

Etter et noe skuffende opphold i Nederland, er Martin Ødegaard tilbake på treningsfeltet i Madrid, og alle med et hjerte for fotball er mer enn spent på tiden fremover for drammenseren.

Det skal fort vise seg at det fremtiden har å by på er et nytt, denne gangen sesonglangt, utlån. Det er sjansen Ødegaard har til å spille fast førstelagsfotball, som er helt essensielt for en spiller på hans alder. Han er per dags dato 19 år, men fyller 20 i desember. Det er i løpet av dette, og de kommende årene, at karrieren hans bør skyte fart. Og håpet om at han skal ta et steg videre og få prøvd seg i en klubb i en litt høyere rangert liga er stort. Dette skjer ikke.

Selvom Ødegaard ble linket til klubber i både La Liga og Bundesliga, i tillegg til engelske lag i Championship, ender han opp med et nytt låneopphold i Nederland. Denne gangen i Vitesse.

Vitesse logo (foto: Arnhemcity12, Wikimedia Commons)
Vitesse logo (foto: Arnhemcity12, Wikimedia Commons)

Real Madrid var svært delaktige i forhandlingene rundt låneavtalen til Vitesse, og mente de har en plan for Ødegaard, og at en sesong til på lån i Æresdivisjonen er det riktige for Martin Ødegaard. Real Madrid var tett på hele prosessen rundt nordmannen, og har troen på at han i fremtiden kan bli en spiller de vil bruke. Det er ikke uten grunn at de har brukt tid på dette, og har sendt troverdige signaler på at de fortsatt ser på Ødegaard som er svært talentfull fotballspiller, og som en viktig spiller for klubben.

Ødegaards agent, Bjørn Tore Kvarme, har uttalt seg om utlånet til blant annet VG og Nettavisen:

– Det går på hvilken rolle han skal ha. Han skal være mest mulig sentralt i banen, og være mye i kontakt med ballen. Vi har vært i samtaler med trener og sportsdirektør i klubben, og det er en god match med det Real Madrid og Martin selv ønsker.

 

Store sko å fylle

Mye av æren for Vitesse´s kreative og offensive spill krediteres midtbanejuvelen Mason Mount (19). Mount eies av Chelsea, men gikk på et sesonglangt lån til Vitesse forrige sesong, noe som ble ikke annet enn et vellykket opphold. I motsetning til Ødegaards tre målpoeng, hentet Mount utrolige 23 målpoeng på 25 seriekamper fra start. Det er et nivå Ødegaard er nødt til å holde i Vitesse. Ødegaard er allerede sammelignet med Mount i spillestil og kreativitet, men han kommer fremdeles å bli sammenlignet med den gode sesongen Mount hadde. Alt vil bli målt opp mot den engelske unggutten. Og det er ikke til å stikke under en stol at drammenseren har store sko å fylle, etter en såpass suksessfylt sesong. Klubben og fansen stiller store forventninger. Mason Mount gikk nå på lån til Derby, og det var nettopp det som åpnet døren for Ødegaard. Han vil ta over 10-errollen.

Det er et veldig spennende, og ikke minst riktig valg i følge flere av Norges fotballprofiler. Blant annet Jan Åge Fjørtoft er særdeles positiv. Han mener det var et klokt valg, og at det er viktig å få en tydelig rolle i en startellever. Martin Ødegaard ble også rådet av Tore André Flo, som leder Chelseas utlånsavdeling, og som vet godt at Vitesse er en klubb som er flinke på utvikling. Fjørtoft sa følgende til Dagbladet om valget til Ødegaard:

– Jeg synes argumentene til Martin er gode. Det er en klubb som er god på utvikling. Det var klokt å prate med Tore André Flo, som leder utlånsavdelinga til Chelsea og har plassert spillere i Vitesse. Jeg synes det er et godt utlån.

 

Feil valg i 2015?

Valget Ødegaard tok i 2015, om å signere for “los Blancos” kan veies både opp og ned. Først og fremst er det viktig å nevne at Real Madrid er en av verdens desidert største klubber, med et dusin av verdens beste fotballspillere. Det er klart at som 15, 16 og 17 åring så vil man uten tvil bli fristet av, og også gjennomføre, en overgang dit, når man får muligheten. Ødegaard får i Real Madrid muligheten til å trene med verdens beste fotballspillere hver dag, og virkelig få testet seg på et høyt nivå. Spørsmålet er bare om det høye nivået er for høyt til at en skal klare å utvikle seg på best mulig måte. Som en såpass ung fotballspiller som Ødegaard var når han signerte for hvittrøyene, så er verken fysikk eller kvalitet i nærheten av der det burde ligge for å kunne måle seg opp mot de aller beste. Spesielt fysikk, som er ekstremt viktig.

Ødegaard tok raskt steget ned til Castilla, noe som også var forventet. Der fikk han spille masse førstelagsfotball på et nivå som var mer egnet for han. Men som mange også forutså, så var det utlån som stod for døren. Og sånn har det også blitt siden 2017. Dog er Ødegaard krystallklar når han sier at

Martin Ødegaard for Castilla mot Athletic Club B i 14/15 sesongen (Foto: Kaiketsu, Wikimedia Commons)
Martin Ødegaard for Castilla mot Athletic Club B i 14/15 sesongen (Foto: Kaiketsu, Wikimedia Commons)

– Jeg skal ikke bli lånt ut til forskjellige klubber i fem år til. Det kommer ikke til å skje.

Dette er helt riktig innstilling, men det er nok mange som frykter at det er nettopp dette som kan skje.

Så kanskje valget om å dra til Real Madrid i 2015 ikke var det rette valget likevel. Når nevnte klubber som for eksempel Ajax står med armene åpne så kan det i ettertid virke som om det var det naturlige og klokeste valget. I Ajax kunne Ødegaard med en gang, eller ganske raskt, spilt seg inn i en startellever og fått masse A-lagsfotball fra begynnelsen av, og han hadde kanskje blitt en bedre fotballspiller, enn det han er i dag. Utviklingen kunne gått raskere i stedet for å stagnere, som han jo gjorde. Han stagnerte. Det er så klart ulike veier å gå for å til slutt ende opp i klubber i noen av verdens største ligaer, men å starte i en topp tre klubb i en topp tre liga, det sier seg selv at det nesten er en umulig oppgave å spille seg inn fast og etablere seg i en førstelagstropp.

Det finnes flere prakteksempler på unge, norske spillere som har valgt en annen rute og som nå spiller i toppklubber:

  • Mohamed Elyounoussi (Southampton), startet i Sarpsborg 08, tok steget videre til en toppklubb i eliteserien, Molde, og deretter dro han til Basel, som er et av de beste lagene i Sveits. Han storspilte der, og nå i sommer signerte han for Premier League klubben Southampton.
  • Alexander Sørloth (Crystal Palace), startet i Rosenborg, og dro på lån til Bodø/Glimt der han presterte godt. Etter gode prestasjoner signerte han for Groningen i Nederland, og deretter Midtjylland i Danmark der han virkelig gjorde suksess. Dette ble lagt merke til og han dro i januar 2018 til Crystal Palace i England.
  • Stefan Johansen (Fulham), startet også med å gå fra en mindre klubb i Norge, Bodø/Glimt, til en større, Strømsgodset. Leverte sakene og signerte for Celtic der han i 2014/15 sesongen ble kåret til den beste spilleren i den skotske ligaen. Deretter dro han til England og Fulham og spilte en enormt stor rolle da han rykket opp med laget før årets sesong av Premier League.

En skal så klart ikke avskrive Ødegaard riktig enda, men det må begynne å skje noe, og han må begynne å prestere på et høyere og jevnere nivå. En kan selvfølgelig ikke klandre han for skader, men et vellykket opphold for han i Nederland nå vil være å spille førstelagsfotball en hel sesong uten skader. Det finnes prakteksempler på spillere som gikk samme rute som Ødegaard, som nå har fått det til også. Blant annet vår rappe spiss Joshua King, som var på hele fire låneopphold i løpet av tiden han var Manchester Uniteds eiendel, før han ble Blackburn-spiller permanent for to sesonger og deretter signerte for Bournemouth, der han har spilt fast siden 2015 og er et av lagets viktigste spillere.

 

Det blir enormt spennende å følge vidunderbarnet fra Godset videre, og hvem vet, en dag spiller han kanskje Champions League-finale for “Galácticos”.

 

 

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler