Fem fiksjonsfilmer på BIFF

Allerede onsdag sparkes et av årets store høydepunkter for filminteresserte i Bergen i gang. I løpet av ni dager skal over 150 fiksjonsfilmer, dokumentarer og kortfilmer vises frem på alle byens kinoer under Bergen internasjonale filmfestival. Det gjør den til den største filmfestivalen i landet.

Selv om BIFF i stor grad legger vekt på dokumentarer, har vi valgt å fokusere på fem fiksjonsfilmer som på papiret skal være veldig gode. Vi har ikke sett noen av dem, men samtlige har gjort det svært godt under andre filmfestivaler fra rundt om i verden og har mottatt mye ros fra internasjonal presse.

Ønsker du å lese mer om filmene eller sjekke ut hele programmet, besøk BIFFs egne nettsider.

Wildlife

Lørdag 29.09 kl. 16:20 i MB2
Søndag 30.09 kl. 20:45 i MB2
Torsdag 04.10 kl. 15:45 i MB2

Regi: Paul Dano

Dano (kjent fra Prisoners, There Will Be Blood og Swiss Army Man) gjør sin regi- og manusforfatterdebut med et klassisk trekantdrama og en liten neve Hollywood-stjerner på laget. Jake Gyllenhaal (Nightcrawler, Brokeback Mountain, Prisoners) og Carey Mulligan (Never Let Me Go, An Education, Shame) spiller foreldrene til Joe, som blir splittet fra hverandre grunnet en skogbrann i Montana, hvor filmen finner sted. Ting blir ikke enkelt for Joe når han oppdager at moren midt oppi det hele holder på å falle for en annen mann.

Wildlife har allerede gitt Dano flere nominasjoner for regien på diverse festivaler.

Carey Mulligan og Jake Gyllenhaal i Wildlife (Foto: IFC Films)
Carey Mulligan og Jake Gyllenhaal i Wildlife (Foto: IFC Films)

First Reformed

Lørdag 29.09 kl. 11:10 i MB2
Søndag 30.09 kl. 13:55 i MB2
Tirsdag 02.10 kl. 15:20 i MB2

Regi: Paul Schrader

Manusforfatteren bak mesterverk som Raging Bull og Taxi Driver regisserer en historie om en prest i New York med en svært  dyster fortid. Kirken har dårlig med besøkende, men en dag blir han kontaktet av en gravid kvinne, spilt av Amanda Seyfried (Mean Girls, Les Misérables), som ber om hjelp med sin ekstremt radikale ektemann. Forviklinger følger for pastoren som spilles av Ethan Hawke (kjent fra Before-filmene og Training Day).

Ethan Hawke og Amanda Seyfried i First Refored (Foto: A24)
Ethan Hawke og Amanda Seyfried i First Reformed (Foto: A24)

Dogman

Fredag 28.09 kl. 11:15 i KP12
Lørdag 29.09 kl. 23:05 i MB3
Onsdag 03.10 kl. 15:15 i MB3

Regi: Matteo Garrone

Fra Italia kommer historien om forholdet mellom hundefrisøren Marcello og den voldelige bokseren (ikke boxeren) Simone. Marcello, som til daglig driver hundesalong, blir plutselg involvert i i et miljø gjennomsyret av kriminalitet og vold mot både mennesker og dyr.

Dogman ble nominert til Gullpalmen under filfemstivalen i Cannes, og hovedrolleinnhaver Marcello Fonte vant pris for beste skuespill under den prestisjetunge festivalen.

Marcello Fonte i Dogman (Foto: Archimede/Le Pacte)
Marcello Fonte i Dogman (Foto: Archimede/Le Pacte)

Kapernaum

Fredag 28.09 kl. 21:15 i MB2
Mandag 01.10 kl. 09:00 i KP11
Tirsdag 02.10 kl. 18:45 i MB4

Regi: Nadine Labaki

Regissør Labaki har laget en film fra Libanon uten å benyte seg av profesjonelle skuespillere. I fokus finner vi den tolv år gamle gutten Zain som har sittet i ungdomsfengsel. På grunn av sine vanskelige levekår har han valgt å saksøke foreldrene sine for å ha satt ham til verden.

Kapernaum vant flere jurypriser under filmfestivalen i Cannes, og The Telegraph kaller filmen «en sosialrealistisk blockbuster med rasende medfølelse overfylt av sorg, men istrødd fragmenter av skjønnhet, humor og håp».

(Foto: Fares Sokhon)
(Foto: Fares Sokhon)

Avslutningsfilm: The Favourite

Torsdag 04.10 kl. 20:30 i KP1
Torsdag 04.10 kl. 20:30 i MB2
Torsdag 04.10 kl. 22:20 i MB4

Regi: Yorgos Lanthimos

Lanthimos har gjort internasjonal suksess de siste par årene med de kritikerroste og relativt obskure filmene The Killing of a Sacred Deer og The Lobster, men tar nye steg i kostymedramaet The Favourite. Avslutningsfilmen på årets BIFF finner sted i England på 1700-tallet, og de er i krig med Frankrike. Dronning Anne (Olivia Colman) okkuperer tronen, mens hennes nære venn, Lady Sarah (Rachel Weisz), styrer landet grunnet Annes dårlige helse og skiftende temperament. Emma Stone har også en rolle i filmen,

The Favourite vant den gjeveste juryprisen under filmfestivalen i Venezia, og er blant mange internasjonale kritikere varslet å være en het kandidat under neste års Oscar-utdeling.

Olivia Colman i The Favourite (Bilde: Fox Searchlight)
Olivia Colman i The Favourite (Bilde: Fox Searchlight)

Siste podcaster

  • Kill Billjo
    Mikael med besøk av Johannes fra Studentrådet snakker om to av 2000-tallets store filmer, nemlig Kill Bill og Kill Buljo! Hvem er farligst av samer og samuraier? Johannes oppdaterer også Mikael på Shogun. En hissig sending med andre ord.

Anbefalte artikler