Review: David Moyes – La Ligas egen Robin Hood?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Ukens overraskelse – Real Sociedad

En forbinder ikke David Moyes med festfotball og underholdning. I både Everton og Manchester United var skotten kjent for å prioritere defensiv disiplinering. Det fungerte i ti år på Merseyside, men på Old Trafford ble det med én sesong. Moyes har ledet baskerne fra San Sebastian siden november, men ligger på en beskjeden tiende plass i serien.

I helgen kom Sevilla, som per dags dato innehar femteplassen i La Liga, på besøk. Agirretxe sendte vertene i føringen etter seksten minutter med sin femte scoring for sesongen. Midtstopperen Timothée Kolodzjejczak har vært en av Sevillas absolutt beste spillere i årets sesong, og like før pause tegnet franskmannen seg på scoringslisten etter en corner.

Tre minutter etter pause var det Xabi Prietos tur til å sende hjemmelaget i føringen. Den rutinerte ringreven var sikker fra ellevemeteren og det så ut til at laget fra Biscaya-bukten skulle ta enda en skalp fra et storlag hjemme på Anoeta. En drøy halvtime senere hadde gjestene fra Andalucía snudd kampen etter scoringer av de to hurtigtogene Carlos Bacca og Kevin Gameiro.

Da klokken bikket 80 minutter så det mørkt ut for La Real, men to minutter senere sørget et klønete selvmål fra Alejandro Arribas for balanse i regnskapet og 3-3. På overtid kulminerte det hele da Xabi Prieto steg høyest på en corner, headet inn sitt andre mål og vant kampen for hjemmelaget.

Seieren mot Sevilla betyr at La Real har tatt 21 av 39 mulige poeng hjemme på Anoeta. En forholdsvis god statistikk, tatt i betraktning at laget kun har 27 poeng totalt i serien. Den virkelige overraskelsen er derimot hvilke lag de har tatt poengene mot. Av 15 mulige poeng i hjemmekampene mot Real Madrid (4-2), Barcelona (1-0), Atletico Madrid (2-1), Valencia (1-1) og Sevilla (4-3), har baskerne tatt 13 poeng. Mot resten av lagene utenfor topp fem, har de tatt fattige 8 av 24 poeng. David Moyes tar fra de rike, og gir til de fattige. David Moyes er La Ligas egen Robin Hood.

Hederlige nominasjoner

Marvin Hitz: Augsburg-keeper Marvin Hitz har vært skadet siden november. Mot Bayer Leverkusen leverte han et comeback som vil huskes lenge. Bortelaget ledet 2-1 i det 94. minutt da Hitz ble med i angrep. Hjørnesparket endte hos keeperen som dunket ballen i nettaket og utlignet til 2-2. Han sørget også for at overraskelseslaget Augsburg beholder femteplassen foran nettopp Bayer Leverkusen.

Bas Dost: Mannen var for lengst avskrevet i tysk fotball, etter overgangen fra Heerenveen, der han dunket inn mål på jevnlig basis. Nederlenderen spilte knapt en eneste kamp før nyttår, men i Rückrunde har den høyreiste spissen vist seg å være en av Europas aller beste målscorere. På lille nyttårsaften scorte han to mål i Wolfsburgs nedslaktning av suverene Bayern München. Den siste uken har det virkelig tatt av. I forrige helgs episke 4-5 seier mot Bayer Leverkusen, tegnet han seg for hele fire scoringer. I midtuken satt han to mål mot Sporting Lisboa i Europa League, og i helgens kamp mot fortapte Hertha Berlin signerte han seg nok engang for to mål. Åtte mål på én uke lar seg høre, og det er vanskelig å komme seg unna spørsmålet: Hadde Wolfsburg kunnet true Bayer München dersom Dost hadde spilt høstsesongen fremfor Ivica Olic?

Alexandre Lacazette: Franskmannen har virkelig slått gjennom i årets sesong og anses som en av Europeisk fotballs mest spennende spisser. Med 21 mål på 23 kamper for moderklubben Lyon, står storklubbene klare med sjekkheftet. I kampen mot Metz i slutten av januar måtte Lacazette forlate banen med en hamstringsskade. Lyon ledet Ligue 1 etter kampen mot Metz, men i spissens skadefravær har det blitt tre uavgjorte kamper på rad. Og kun to mål. I helgen var 23-åringen tilbake i startelleveren. Lyon vinner 1-0. Målscorer? Alexandre Lacazette.

Ukens skuffelse – Barcelona

I forrige ukes preview, skrev Offside om Barcelona og Luis Enriques enorme snuoperasjon. På Camp Nou fulgte Neymar, Messi og Suárez opp, og Levante ble sendt hjem som slakt med 0-5 i sekken. I lørdagens hjemmemøte med Malaga skulle katalanerne tilsynelatende leke seg til nok en hjemmeseier. Slik gikk det ikke.

Bortelaget fra Andalucia har levert en forholdsvis god sesong og befinner seg på 7. plass i ligaen. Det var likevel knyttet forventninger til hvor stor hjemmeseieren skulle bli, i større grad enn om Malaga skulle ha en sjanse på poeng. Javier Garcia sendte ut et dyptliggende lag i en 4-4-2-formasjon. Allerede etter syv minutter fikk gjestene uttelling etter et forferdelig forsøk på tilbakespill av Dani Alves. Juanmi lot seg ikke be to ganger, og var iskald alene med Carlos Bravo.

Barcelona hadde som vanlig ballen mest, men til tross for 67,9 % ballinnehav, slet hjemmelaget med sjanseskapningen. Lionel Messi fikk det ikke til å stemme, og når argentineren leverer dårlig er det en tendens at resten av laget gjør det samme. Luis Enrique kastet inn både Pedro og Ivan Rakitic, men Malaga og sisteskanse Carlos Kameni var i det umulige hjørnet. Bortelaget ga en leksjon i godt forsvarsspill og innsats, og vant fortjent.

Seieren gjør at Malaga befester sin posisjon i ingenmannsland. Med nitten poeng til Levante på nedrykksplass, kan en allerede nå være sikker på at det spilles spansk eliteserie-fotball på La Rosaleda også i 2015/2016. Med seks poeng opp til Villareal, er det heller ikke helt umulig at laget kan blande seg inn i kampen om Europa League. Gultrøyene har vist prov på et imponerende offensivt arsenal, men om Malaga klarer å gjenskape prestasjonen fra Nou Camp kan det bli en spennende vårsesong på sørkysten.

Barcelonas tap betyr i midlertidig enormt mye. De aller fleste trodde katalanerne var hektet av i gullkampen etter tapet mot Real Sociedad i januar. Siden den gang hadde de tatt 30 av 30 mulige poeng før møtet med Malaga. Atletico Madrid tapte mot Celta Vigo i forrige serierunde, og Barcelona hadde således en god mulighet til å stikke fra i toppen sammen med Real Madrid. I stedet blir hvittrøyene fra Madrid, rundens store vinner. Etter 0-2 seieren mot Elche har hovedstadslaget henholdsvis fire og syv poengs luke ned til Barcelona og Atletico Madrid. 22.mars tar Barcelona i mot Real Madrid til det som kan bli en helt avgjørende kamp i gullstriden.

Uhederlige nominasjoner

Martin Atkinson: Den erfarne Premier League-dommeren overså først et soleklart direkte rødt kort til Ashley Barnes, etter en potensielt karriereødeleggende takling på Nemanja Matic. Serberen reagerte naturligvis og ble belønnet med det røde kortet av Atkinson. Barnes ble på banen og bidro til Burnleys utligning. Etter kampen tente Mourinho på alle plugger slik bare Mourinho kan.
Joey Barton: Midtbanespilleren har flere hundre kamper i Premier League og bør vite hva det dreier seg om. I den livsviktige bortekampen mot Hull, dummer Barton seg fullstendig ut. I en krangel med flere Hull-spillere presterer han å slå mot Toms edle Huddlestones, og blir belønnet med rødt kort. QPR må spille de resterende 60 minuttene med én mann mindre, og taper 2-1 etter scoring av FC København-legenden Dame N’Doye i det 89.minutt.
– Det var stygge scener da flere Chelsea-supportere nektet en mørkhudet mann å komme inn på undergrunnsbanen i Paris. Mannen ble dyttet ut av vognen da han forsøkte å ta seg inn og supporterne sang blant annet at ”vi er rasister, og det er slik vi liker det”. Forferdelige scener som både Chelsea og José Mourinho heldigvis har tatt stor avstand fra. Likevel trist å se den slags holdninger i 2015.