Foto: El Ronzo/flickr

Årets høydramatiske kvartfinaler i Champions League viser hvordan fotballen, i dagens versjon, leverer underholdning av ypperste klasse.

Av Simon Harbo

Det var vel knapt en eneste seer under kvartfinalene som ikke lot seg rive med av intensiteten i den europeiske storturneringen. Arsenals intense jakt som ble forgjeves. Udisiplinerte katalanere. Hardtarbeidende Julian Ryerson og Co. Og en vanvittig affære mellom de hvite fra Madrid og de lyseblå fra Manchester, der Real viste hvorfor de har vunnet turneringen hele 14 (!) ganger.

Kamper med nerve og drama fra sekundet dommeren har blåst i fløyta. 90 minutter ganger to med underholdning til siste slutt. Sjansen for at dette vil kunne skje igjen i semifinalene denne uken er meget høy.

Dette mener altså et knippe fotballegender blir for kjedelig.

Dopaminbehovet til generasjon z

Bare for å få fakta på bordet først. Gerard Pique startet i 2022 “The Kings League” som kan minne litt om en kombinasjon av de gamle FIFA Street-spillene og de nye kreative versjonene av avsparksfunksjonen fra samme spill. Her spilles det sju mot sju. 40-minutters kamper. Gult kort gir to minutters straff, rødt gir fem. Man har også et “wildcard” man kan bruke en gang per kamp. “Crazy rules” som Pique selv mener vil gjøre det mer attraktivt for generasjon Z å se fotball.

Han har kanskje et poeng med at ungdommen har et uendelig behov for konstant påfyll av dopamin, men jeg tror at selv hypre, prepubertale tenåringer ikke gjespet noe særlig under disse kvartfinalene.

Det vakre spillet

Man skal verne seg for å tukle for mye med fotballen slik vi kjenner den. Slikt blir det opprør av. Det er bare å se på hvordan inntoget med VAR har fått en del fans i harnisk. Blått kort har også fått en del til å stille spørsmål. For ikke å nevne da Super League forsvant som konsept da fans over hele Europa sa tydelig ifra, mildt sagt, men de debattene får vente akkurat nå.

Enhver fotballkamp, ei heller en europeisk toppkamp, vil naturligvis ikke kunne ha lignende spenningsmoment hver gang. Det viser derimot hvordan dagens fotball, i dagens drakt, absolutt har et enormt toppnivå når det gjelder underholdning. Og noe av det beste (og verste) med fotballen slik vi kjenner den, er nettopp denne spenningen mellom mål, frispark, røde kort også videre. Alt i løpet av 90 minutter.

Hvil deg nå

Det vi heller må snakke om er kampbelastningen på spillerne. Dette er hovedgrunnen til at enkelte kamper kan fremstå dørgende kjedelige og føles som bortkastet tid. Av og til virker selve turneringene i seg selv også bortkastet. Og nå skal det til neste år innføres atter en turnering for topplagene over hele verden. VM for klubblag ødelegger nok en sommerferie for allerede svært slitne spillere. Og for oss supportere, ødelegger det kvaliteten på kampene.

For de turneringene som faktisk betyr noe for supportere og spillere, leverer gang på gang. Det samme kan vel ikke sies om eksempelvis den engelske ligacupen.

Neste år skal det innføres et nytt Champions League-format med fire ekstra lag. Det har blant annet ført til at Norge har fått to lag som kan ta seg hele veien til det edle selskap. Men for de europeiske topplagene betyr dette to ekstra kamper i “gruppespillet”, før eventuelt en ekstra dobbelkamp i sluttspillet. Det lukter skader på lang vei.

Alle som elsker fotball ser hvor moro det var med kvartfinalene. La dette kunne skje igjen. Så la fantasiligaen til Pique og co forbli en nisjesport. La det spilles færre overfladiske kamper. For slik det ser ut nå, vil karrierene til spillere som Gavi og Pedri potensielt aldri havne på det nivået som de var spådd…

Anbefalte artikler