Utenriksmagasinet MIR var på plass Ukrainsk Helaften på Kvarteret 23. februar 2023 (Foto: Helene Knag)

Bergens skarpeste utenriksmagasin var selvsagt til stede under “Ukrainsk helaften” på Kvarteret torsdag 23. februar. Her følger en oppsummering av den utenrikspolitiske godbiten.

I anledning ettårsmarkeringen for invasjonen av Ukraina, arrangerte Studentersamfunnet i Bergen en debatt om premissene for en eventuell avslutning av krigen. Statsminister Støre, som allerede var i området, tok også turen for en samtale med Maria Melve Kvåle. Det resulterte i en svært interessant kveld som tiltrakk studentene til Kvarteret på en kveld med nedbørsmengder av bibelske dimensjoner.

Statsministeren i dyp samtale med Maria Melve Kvåle (Foto: Helene Knag)
Statsministeren i dyp samtale med Maria Melve Kvåle
(Foto: Helene Knag)

Fredsnasjonen Norge – eller?
Da Russland invaderte Ukraina for ganske nøyaktig ett år siden, var regjeringen klinkende klar på at “Norge skal stille opp, være solidariske, ta medansvar”.

Ved spørsmålet om hva som skiller dagens situasjon og den for ett år siden, er Støre tydelig på at både Russland og resten av verden nå har en helt annen forståelse av den ukrainske forsvarsevnen enn før. Den ukrainske kampmoralen og standhaftigheten disse tolv månedene er noe som har overrasket alle, men spesielt den russiske diktatoren. Putins illusjoner om Ukrainas underdanighet til Russland er blitt knust.

Statsministeren opplyste også at Russland hadde planer om en seiersparade i den ukrainske hovedstaden tre uker etter invasjonen, altså i midten av mars 2022. Tolv måneder senere står Kyiv som et ukrainsk Dovre og kampmoralen er fremdeles resolutt.

Likevel, selv om Putin har tapt mye av territoriet som ble okkupert tidlig i krigen, har de siste månedene vært preget av russisk avansement i Donetsk.

UMIRs Victor Botnevik stiller de vanskelige spørsmålene (Foto: Helene Knag)
UMIRs Victor Botnevik stiller de vanskelige spørsmålene (Foto: Helene Knag)

Derfor er kontinuitet nøkkelen, sier Støre. Det nylig lanserte “Nansen-programmet”, skal gi Ukraina 75 milliarder kroner over fem år, og sikre nettopp kontinuitet.

En utenriksminister innerst inne
Statsminister, og tidligere utenriksminister Støre virket veldig stødig i samtalen med Kvåle. Han opptrådte i sitt absolutte ess mens han snakket om internasjonalt samarbeid, utenriks- og forsvarspolitikk.
Etter å ha vært i FNs svimlende skyskraper i New York og pratet med Jens Stoltenberg i Brussel, kan UMIR kun forestille seg hvor surt det det er å reise tilbake til Løvebakken for å måtte svare på kjedelige spørsmål om strømstøtte, McKinsey-rådgivere og utbryterrepublikken Nidaros sosialdemokratiske forum.

Støre er på mange måter en utenriksminister forkledd som regjeringssjef, og det er ingen tvil om at hans virkelige lidenskap ligger i å representere Norge utenfor riksgrensen.
Men akk, Arbeiderparti-kronen er en tung bør for sosialdemokratiske prinser.

Alle veier fører til Brussel
Fra en sosialdemokratisk prins til en annen: generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, har vært sentral i forsvarsalliansens respons til krigen i Ukraina. Det er heller ingen tvil om at vår nåværende regjeringssjef og NATO-sjefen har en god relasjon, gitt deres historie.

Ved UMIRs spørsmål om hvordan denne relasjonen har påvirket norsk egeninnsats i krigen, var statsministeren diplomatisk i tonen.

Det betyr at vi har kunnet snakket godt sammen, men Jens Stoltenberg snakker som generalsekretær godt med alle av medlemslandene. Norge har vært medlem av NATO i over 70 år og har et veldig godt inntak i NATO, og med USA og Storbritannia og våre ledende allierte.

Statsministeren hevdet under arrangementet også at den europeiske sikkerhetsorden ikke var i stand til å møte konflikten i Ukraina. UMIR spurte hva han la i dette.

Hva tenker du om et europeisk fellesforsvar gjennom EU eller utenom NATO?

For meg er det i NATO, fordi den strekker seg over Atlanterhavet. All snakk om at Europa skal gjøre mer på forsvar er jeg for, men jeg er veldig skeptisk til de som mener at det betyr at de skal gjøre mindre innen NATO-rammen. Hvis du ser på NATO i dag, er 80% av styrken amerikansk eller britisk og resten er alle andre europeiske land. Så Europa kommer ikke til å være noe alternativ til NATO (…).

Sosialister og sampolstudenter til besvær
Andre halvdel av programmet besto i debatt om premissene for fred i Ukraina, ledet av Erik Stolpestad, tidligere sjefredaktør i Studvest.

Ordstyrer Erik Stolpestad i all vigør. Fra høyre: ukrainske Daniil Butenko, Jens Birkeland (Unge Venstre), Joakim Møllersen (R) og Henrik Jorem (Ap). (Foto: Helene Knag)
Ordstyrer Erik Stolpestad i all vigør. Fra høyre: ukrainske Daniil Butenko, Jens Birkeland (Unge Venstre), Joakim Møllersen (R) og Henrik Jorem (Ap).
(Foto: Helene Knag)

De bibelske nedbørsmengdene bød på reisetrøbbel for noen av de opprinnelige deltakerne, men deres erstattere var mer enn fullverdige nok. Likevel var det Rødts Joakim Møllersen som fikk mest oppmerksomhet i Storelogen torsdag kveld.

Rødts noe kontroversielle meninger om våpenstøtte til Ukraina har ført til mye kritikk fra flere hold. Debatten gikk til tider hett for seg, og Unge Venstres Birkeland uttrykte til og med at han reagerte med avsky til enkelte av Møllersens holdepunkter.

Heller ikke ukrainske Butenko var spesielt imponert over utsagnene til Møllersen.
Man kan også undre seg over hvorfor det ikke ble invitert flere ukrainske gjester i en debatt om fred i nettopp Ukraina.

Seansen ble avrundet av spørsmål fra salen, mange fra (over)ivrige sampolstudenter. En rekke av spørsmålene var svært kritiske til Møllersen, som måtte innrømme at han følte seg populær denne kvelden.

En sann utenrikspolitisk helaftens
Studentersamfunnet i Bergen arrangerte en svært innholdsrik og spennende kveld om krigen i Ukraina og dens fremtid, samt Norges rolle i den.

Utenriksmagasinet Mirs nylige episode handler nettopp om krigen i Ukraina – ett år etter utbruddet.
Du finner den der du ellers hører podkast. Lytt, da vel!

Anbefalte artikler