Homofil forfølgelse fortsatt aktuelt i dag

Selv om vi lever i 2017 er det en rekke land som fortsatt forbyr at folk skal få like muligheter, at folk skal få være seg selv og elske den de ønsker. Det virker som om disse landene fortsatt lever i middelalderen når det kommer til like juridiske og politiske rettigheter for alle. Homofil forfølgelse er noe som er svært alvorlig og som bryter blant annet FNs menneskerettighetserklæring om at alle mennesker er født frie med menneskeverd.

TV2 har i 2014 skrevet en artikkel som hevder at det er 79 land som fortsatt forbyr homofilt samkvem. Noen stater har til og med dødsstraff for homofili, mens i andre land blir lesbiske straffet med voldtekt.

Forfølgelse

Et av de verste forfølgelsene av homofile per dags dato forekommer i Tsjetsjenia. Ifølge Dagbladet viser flere rapporter til at flere homofile har blitt arrestert og sendt til konsentrasjonsleirer. Der påpeker man at homofile tortureres med elektrosjokk og blir slått av vannslanger. Både i Iran og Uganda kan man bli utsatt for dødsstraff og pisking. Også de som støtter homofile kan bli fengslet i flere år.

Foto: gagnonm1993/ pixabay/ creative commons
Foto: gagnonm1993/ pixabay/ creative commons

I de mer lokale landsbygdene, kan homofile bli utsatt for steining. Situasjonen for de som kjemper for at homofile skal få lov til å være den de er i offentligheten, blir derfor møtt med en håpløs situasjon.

Flere forkjempere for homofiles rettigheter, deriblant Amnesty, har påpekt at Vesten må stå i solidaritet med menneskerettighetene og sette press på myndighetene i for eksempel Iran om å slutte å diskriminere homofile på den måten de gjør. Dette er ikke så lett, spesielt når også Vesten har egne interesser i å holde et godt forhold til for eksempel Iran, spesielt på grunn av atomvåpenavtalen.

Les ogsåBrasil, et stadig mer ustabilt land.

Det er heller ikke lett for vestlige land å presse på for eksempel Russland, slik at Russland skal prøve å stoppe trakasseringen av homofile i Tsjetsjenia, nettopp fordi Russland er en stormakt som har mye å si i den internasjonale politikken. Derfor er det også viktig at man har ikke-statlige organisasjoner slike som Amnesty som skal presse vestlige myndigheter i å reagere mot for eksempel Iran og bruke den ideologiske makten de har i å snu folk mot for eksempel Iran til å ikke kjøpe varene deres. Dette er likevel ikke så lett, fordi flere, også i Vesten, har dårlige holdninger til homofile.

Dårlige holdninger

Ifølge en undersøkelse som ble gjort av Den europeiske unions byrå for grunnleggende rettigheter i 2013, viser det seg at flere homofile, lesbiske, biseksuelle og transseksuelle fortsatt ikke tør å være seg selv i offentligheten. Flere peker på at de blir trakassert og undertrykket. Andre peker på at de blir utsatt for fysisk vold av andre. Dermed viser det seg at man fortsatt har bred homofobia i Europa. Også i dag bruker flere ordet ‘’homo’’ som skjellsord.

Dette gjelder også i norske skoler. Dette skaper diskriminering ovenfor andre mennesker og gjør at ikke alle får de samme rettighetene eller mulighetene bare fordi de har en annen legning enn det de fleste har. Dette er tragisk og flere har satt i gang tiltak om å informere om hva LGBT står for og at det faktisk er normalt å være homofil – at det er ingenting å skamme seg over.

Et homofilt par. (Foto: Geralt, pixabay.com, creative commons)
Et homofilt par. (Foto: Geralt, pixabay.com, creative commons)

Til tross for dette er det klart bedre for homofile i for eksempel Europa og USA enn det er i deler av Afrika og Asia, der folk blir bokstavelig talt torturert for å være homofile. Det er også viktig å påpeke at det er flere og flere ungdommer som ikke har noe imot homofile og er med å kjempe for dem gjennom politiske partier og ikke-statlige organisasjoner.

Progressiv fremtid

Selv om det er bedre for homofile å være i Europa og USA, kom man med sene tiltak for at homofile skal få de samme rettighetene som andre borgere.

Først etter 2001 ble flere land i Europa med på å legalisere for eksempel likekjønnet ekteskap. Tysland er den siste som har legalisert det i juni 2017. Deler av Øst-Europa er fortsatt imot likekjønnet ekteskap, som igjen gjør at ikke alle får de samme rettighetene, ergo diskriminering av andre.

Les ogsåHvilke konsekvenser skaper folkeavstemningen i Catalonia.

Likevel er det ikke slik at homofile blir torturert om de står frem. Endringer og liberalisering av ting tar tid, og dette har også historien vist oss. Det tok for eksempel lang tid før man fikk etablert godt demokrati i Europa. Det tok også lang tid for at kvinner skulle få de samme rettighetene som menn. Historien har vist oss at kultur spiller en stor rolle i hva slags samfunn man har. Den arabiske våren har vist oss at også Midtøsten går mot en mer liberal retning, selv om det tar tid.

Tiltak

Det er likevel viktig å fortsette å presse stater som ikke garanterer like muligheter for homofile. Man kan bruke forbrukermakten sin og ikke kjøpe varer fra for eksempel Iran, Uganda, Afghanistan, Russland, Indonesia m.fl.

Man kan også presse bedrifter til å handle med andre land som faktisk garanterer like rettigheter til homofile og ikke med dem som ikke gjør det, for hvis de ikke gjør det, så kan man slutte å kjøpe ting fra disse bedriftene.

I tillegg er det viktig at man fortsetter å støtte organisasjoner som jobber for at homofile skal få like rettigheter.

Videre er det også viktig at man har god undervisning i skolen rundt homofili og homofil forfølgelse. En ting er sikkert; homofile fortjener de samme rettighetene og mulighetene som alle andre.

 

Siste podcaster

  • EU-valg spesial
    Husker du alle høyrepopulistene fra forrige EU-valg? De er tilbake! De og den sikkerhetspoltiske situasjonen for øvrig er årsaken til at årets valg kalles et skjebnevalg. Men hva med oss i Norge, påvirker dette valget oss eller er Europagreiene bare mas? Og hva med det definitive skjebnevalget som finner sted i USA i november, hvordan skal EU forholde seg til det? I studio: Frida Toudal, Anna Iversen og Isac Bartvik Jørgensen. Produsent: Magnus Nordal Røtnes Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler