Brasil, et stadig mer ustabilt land

Mektig land

Brasil er det femte største landet i verden, og er Latin-Amerikas største økonomi. Med en befolkning på over 206 millioner, er det også det mest folkerike landet.

I løpet av 2000-årene har Brasil fått en relativt god økonomi, det har gjort at flere har kommet seg ut av fattigdommen og inn i jobb. De har en utviklet industrisektor, og er en av de største produsentene av kaffe, hvete, mais og ris i verden. Turistnæringen er også svært viktig for landet. Brasil har også en av de største militærene i verden. Til tross for dette, har Brasil blitt et landt med ustabilitet både i politikken og blant folket.

Kart over økonomisk activitet i Brasil (Bilde: Wikimedia Creative Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/Atlas_of_Brazil)
Kart over økonomisk activitet i Brasil (Bilde: Wikimedia Creative Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/Atlas_of_Brazil)

Økonomisk nedgang

Siden 2014 har landet hatt en økonomisk nedgang. Flere millioner har mistet jobbene sine og optimismen i landet, som man hadde i 2000-årene, er borte. Brasil sliter med gjeld, og inflasjon. Til tross for dette, arrangerte Brasil OL i 2016 – dette kostet dem 100 milliarder kroner. I tillegg arrangerte de også VM i fotball i 2014, som kostet dem 110 milliarder.

Arenaer som tidligere var fyllt med sportsupportere, står nå for fall. Spesielt før OL, demonstrerte brasilianere på feil prioriteringer fra politikerne. Mange ble spesielt sinte for at folk måtte flytte fra husene sine, slik at man skulle få plass til de store arenaene. Selv om man har prøvd å selge arenaene, har ingen ønsket å kjøpe dem, fordi det koster for mye å vedlikeholde dem.

Dessuten er det ikke mange som ønsker å investere i usikre ting, når man ikke har optimisme i økonomien. Brasil er også et land der man ser mest forskjeller mellom fattig og rik. Selv om man har prøvd å få en utjevning av forskjellene, har det ikke funket. Mye av grunnen til dette, er at politiske hverdagen har blitt preget av korrupsjonsskandaler.

Dilma Rousseff, tidligere president av Brasil, avsatt for korrupsjon. (Foto: Agência Brasil, Wikimedia, creative commons)
Dilma Rousseff, tidligere president av Brasil, avsatt for korrupsjon. (Foto: Agência Brasil, Wikimedia, creative commons)

Korrupsjon

I 2016 ble Dilma Rousseff, den første kvinnelige presidenten i Brasil, avsatt. Hun ble avsatt var fordi hun skulle ha trikset med forbindelsene til staten i valgkampen. Dette for å dekke over regjeringens budsjettproblemer.

Da presidenten ble avsatt, ble Michel Temer president, og man tenkte at man skulle endelig få optimisme i landet. Senere har Brasils riksadvokat anklaget Temer for korrupsjon. Temer skulle ha bedt lederen for verdens største kjøttimperium, Joesley Batista om at det blir utbetalt mer penger til en fengslet politiker, som mest sannsynlig sitter med opplysninger som kan felle regjeringen til Temer.

Etter korrupsjonsskandalen, nekter Temer å gå av, selv om bare 10 prosent av landets borgere støtter ham. Han er ikke den eneste som etterforskes for korrupsjon. Flere statsråder gjør også det. Det er i tillegg mistanke om at flere skal ha betalt bestikkelser til politikerne for OL i 2016.

Les også:  Hvilken konsekvenser skaper folkeavstemningen i Catalonia?

Folket

Den politiske ustabiliteten gjør at flere ikke blir sett og at man ikke får orden på de virkelige sakene, slik som å få mennesker i jobb. Millioner av mennesker har blant annet mistet jobben sin de siste månedene, flere har falt under fattigdomsgrensen og presidenten har historisk lave målinger.

Kriminaliteten øker også, og gjør landet mer usikkert for turister. Det er helt klart at hvis turistnæringen går dårligere, da kommer enda flere til å bli fattigere, fordi turistnæringen i Brasil er en av de viktigste grenene for landet for økonomisk vekst.

Historisk viser at store forskjeller mellom folket, bringer til opprør og revolusjoner. Dette er det siste landet trenger, dersom de skal få landet på rett kurs igjen. Men når befolkningen ikke får de sosiale, kulturelle og økonomiske rettighetene for å få et godt liv, er det mange som begynner å reagere, og det kan man også forstå. Disse rettighetene er, tross alt, de elementære rettighetene for å få et godt liv.

I 2018 er det duket for valg i Brasil. Da skal folket bestemme en ny retning for landet, etter en turbulent politisk periode. Forhåpentligvis blir det en ny president valgt, som kan sette en rett kurs for landet – for det trenger dette landet virkelig etter feile politiske prioriteringer og store skandaler i politikken.

En ting er sikkert; folket fortjener bedre.

Siste podcaster

  • Om statsbesøk, bombing av Rafah og fremtidens byer
    I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir snakker vi om Moldovas president, Maia Sandu, sitt besøk i Norge. Vi snakker også om hvorfor Kinas Xi Jinping har vært på Europa turné. Vi snakker også om krigen på Gaza nå som en invasjon av byen Rafah truer. Til slutt snakker vi om Saudi Arabias ambisiøse eller tåpelige fremtidsprosjekt: byen Neom. I studio har vi Eirik Eitrheim, Isac Bartvik Jørgensen, og Marie Reitan. Produsent er Magnus Nordal Røtnes. Ansvarlig redaktør er Sofie Larsen Nesdal.

Anbefalte artikler