Nestlés va(n)nvittige holdninger

This content has been archived. It may no longer be relevant

Den rike og mektige direktøren av Nestlé har uttalt at vann ikke er en menneskerett. Uttalelsen kommer fra det fantastiske firmaet som har levert junkfood til Amazonasregnskogen, har investert stort i kampanjen mot merking av genmodifisering av produkter og som har skapt en “cyberhær” for å fjerne all slags kritikk mot konsernet på internett.

Men denne uttalelsen om vann slår jo faktisk alt. Bakgrunnen er at store multinasjonale drikkeselskap vanligvis får vannkildeprivilegier, og i noen tilfeller skattefradrag framfor innbyggere. Hvorfor, spør du? Fordi de skaper arbeidsplasser. Dette er tydeligvis viktigere for noen regjeringer enn vannrettigheter til sine egne innbyggere. Dette ender med at store firmaer som Nestlé eller Coca-Cola suger opp millionvis av dollar, og innbyggerne står igjen med vannmangel.

Hør hele kommentaren her:

Ikke en menneskerett

Direktøren av Nestlé, Peter Brabeck, har naturligvis høstet litt kritikk på dette. Hans svar er da at vann slettes ikke er en menneskerett. Hva sa du, herr direktør? Er ikke noe av det mest grunnleggende for menneskets overlevelse en menneskerett?!

Men hvorfor er det ikke en menneskerett, Brabeck? Nei, for hvis innbyggerne har innlagt vann, vil ikke Nestlé kunne gi innbyggerne sine flasker med “pure life”-vann, som gir innbyggere rent flaskevann til en bedre pris. Dette er Nestlés bidrag fra 80-tallet for å gi verden rent drikkevann.

Brabeck mener at det er ekstremt å mene at vann er en folkerett. Altså at man som menneske har rett til vann. Brabeck mener at vann er en handelsvare slik som alle andre varer, og som alle andre varer må den ha en markedsverdi. Han forsvarer dette med at alle skal være klar over at forbruk av vann har sin pris.

Holder ikke vann

Han presiserer at hans viktigste jobb er å sørge for firmaets overskudd. Og for all del, jeg tar den Bruback, det er jobben din! Men seriøst, mener du at en fattig familie i den tredje verden skal gå og kjøpe dine vannflasker så ditt firma, som allerede er verdt billioner, skal tjene mer? Eller skal vi heller gi dem tilgang til brønnen som DITT firma har tilgangen til?

Vann er virkelig livsviktig og jeg mener at store firmaer som Nestlé og Coca-Cola burde la befolkningen selv få tilgang til vannkildene. Jeg har i hvert fall ikke lyst til å kjøpe Nestlés produkter lenger – har du?

Vil du høre mer om verdens vannkrig? Hør på Utenriksmagasinet Mir førstkommende fredag kl. 11-12. 

Siste podcaster

Anbefalte artikler