Et groteskt og nydelig eventyr!

Miniatyrspillet Warhammer har blitt svært ikonisk innenfor gamingkultur. I de siste årene har det også blitt en økning i dataspill basert på det populære brettspillet. Games Workshop har ikke vært strenge med lisensen og vi ser at det stadig popper opp flere spill av ulik kvalitet basert på universet. I dette tilfelle har de større titlene virkelig vært av høy kvalitet. I 2017 fikk vi det kritikerroste strategispillet Total War Warhammer 2. I 2018 går vi vekk fra kontroll av store armeer og politiske intriger og erstatter det med direkte action mot legioner av rottemenn og groteske Ringenes Herre statister. Jeg har spilt Fatshark sitt Warhammer Vermintide 2.

les også: Variert og spennende strategi i Warhammer universet

Det var en gang en krigshammer

Warhammer Vermintide 2 er oppfølgeren til det vellykkede spillet Warhammer Vermintide End Times (2015). Det er ikke bare en enklere tittel å uttale vi får nå. I originalen fikk vi oppleve de tidlige dagene av apokalypsen i området Ubersreik. Hånd i hånd med apokalypsen startet en invasjon av “The Skaven”. Dette er groteske rottemenn som gjerne vil rive alt og alle fra hverandre og skape kaos i verden. Fem godt representerte fantasiraser med britiske stereotypier var slengt inn som det eneste forsvaret.

Vermintide 2 begynner der originalen avsluttet.

Vermintide 2 begynner et par steg tilbake. Ubersreik har falt og våre helter befinner seg fanget. Etter en liten prolog for å få spilleren oppdatert på historien må våre sjarmerende helter ta opp igjen kampen mot den kontinuerlige invasjonen av monstre. Denne gangen er det byen Helmgart som står i fare for å bli konsumert. Det er derimot ikke bare The Scaven ledet av Rasknitt som tar seg av konsumeringen. Han har nemlig produsert en rekke portaler som har gjort det mulig for fan favoritten The Chaos Legion å slutte seg til skadedyrene.

Til tross for en laber historie skinner karakterene.

Dette er egentlig det meste man får ut av historien. Før et oppdrag blir vi oppdatert av en fortellerstemme om hva som foregår og hva heltene prøver å oppnå. Ikke stort mer en noen kommentarer på selve universet. Dette høres negativt ut, men det blir balansert av to faktorer. Historien som blir fortalt når man hektisk prøver å løse ulike situasjonen innenfor gameplay og småertingen blant karakterene. Markus, Kerillian, Bardon, Sienna og Victor er fem vidt forskjellige og sjarmerende karakterer. Om Markus helbreder seg mens han fortsatt har mye livspoeng igjen, vil Sienna passiv aggressivt sammenligne dette med hvor mye brandy Markus drikker i hverdagen. Dvergen Bardon vil rope ut komplimenter til kameratene sine om de gjør det meget bra. Historien blir også enda mer formidlet gjennom følelsene til våre karakterer. Hele affæren er svært godt gjennomført og til slutt vil du elske personlighetene til samtlige av de fem heltene. Det er sjeldent jeg blir så glad i karakterer som kun kommuniserer gjennom gameplay.

I intense situasjoner liker våre helter å spøke med hverandre. (Skjermdump Håkon Øren)
I intense situasjoner liker våre helter å spøke med hverandre. (Skjermdump: Warhammer Vermintide 2/Fatshark)

Left 4 War(hammer)

Det er i gameplay at Vermintide 2 skinner. Dette er hvordan førstepersons sverdfekting skal føles. Å kutte av hodene på fem rotter i ét sving eller knuse skallen til en hollywood viking er virkelig en fryd. Variasjonen av fiender, spesialer og sluttbosser gjør at det alltid er en ny utfordring rundt hjørnet. Det er godt at et spill som fokuserer så mye på action klarer å lage et av de mest tilfredstillende kampsystemene som er der ute. Som i originalen er Vermintide 2 sterkt inspirert av valve sitt left 4 dead. Vermintide 2 er et online samarbeidsspill der du tar rollen som en av fem helter for å sammen med tre andre spillere drepe utallige horder av fiender. På samme måte som i Left 4 Dead møter du på unike fiender som må håndteres på forskjellig måte. Videre ser vi forskjellene mellom titlene. Left 4 Dead har et enkelt, men underholdende konsept. Drep, samarbeid, overlev, repeat. Vermintide 2 tar denne oppskriften og bygger videre. I motsetning til Left 4 Dead er karakterene vidt forskjellige. Alle har sin spesifikke rolle. Markus Kruber kan holde de vanlige fotsoldatene på en avstand med sverdet sitt, mens Kerillian bruker buen sin til å ta ut spesielle soldater som en skrikende rotte med et maskingevær.

Det er få pauser fra action i Vermintide 2. (Skjermdump Fatshark)
Det er få pauser fra action i Vermintide 2. (Skjermdump: Warhammer Vermintide 2/Fatshark)

Loot!

Liker du virkelig flammeheksen Sienna, men ikke klarer å spille til din spesifikke rolle? Vær ikke redd. Vermintide 2 har fortsatt de fem samme karakterene fra originalen, men nå har de også 3 forskjellige klasser per karakter. Det vil si at du har i praksis 15 forskjellige klasser innenfor spillestil og estetikk. Videre kan du spesialisere klassene dine når du kommer opp i level i ekte rollespill tradisjon. Det er virkelig ingen av karakterene som er kjedelig og alle føles unik. Dette skaper en enorm gjenspillbarhet til Warhammer Vermintide 2.

Med 15 forskjellige klasser og utallige fiender har Vermintide 2 en enorm gjennspillbarhet.

Fatshark har også sett på hva som motiverer spillere. Left 4 Dead er morro i noen timer, men hva er egentlig motivasjonene dine til å virkelig ødelegge døgnrytmen din i Vermintide 2? Loot er svaret. I Vermintide 2 kan du samle utallige typer håndvåpen, buer, kanoner, magiske medaljonger og til tider kanskje en ny rustning til karakteren din. Ikke undervurder mengden våpen det er å finne i dette spillet. Videre kan du også oppgradere og produsere våpen og til slutt finne det spesifikke verktøyet som gjør at du optimaliserer din spillestil.

Ingen mikrotransaksjoner!

I 2018 ser vil at loot i spill ofte går hånd i hånd med mikrotransaksjoner. Jeg kan med glede formidle at det er ikke en eneste mikrotransaksjon i Warhammer Vermintide 2. Vi får fremdeles nytt loot i form av lootesker, som virker litt snodig, men man kan med god samvittighet åpne de uten å ha ettersmaken av å bli manipulert av griske selskap.

Det er ingen mangel på muligheter for å utvikle din fvalgte klasse. (Skjermdump Håkon Øren)
Det er ingen mangel på muligheter for å utvikle din valgte klasse. (Skjermdump: Warhammer Vermintide 2/Håkon Øren)

Makaber kunst

Grafisk sett er Vermintide 2 absolutt nydelig. At et spill satt i et av de mest deprimerende fantasi universene kan være groteskt og voldelig med nydelig fargepalett og lysmotor er imponerende. Karakterer og fiender er variert med sin unike stil i våpen og rustninger. Dette er noe som også gir spilleren motivasjon til å oppleve samme kart flere ganger ettersom fiendene er generert av en kunstig intelligens som prøver å gi deg den mest intense opplevelsen. Områdene er et rot, men et nydelig rot. Her har vi store byer som er midt i en ommøblering til en grusvei for kjemper, skitne kloakker der du nærmest kan lukte skadedyrmennene som skriker etter fersk kjøtt eller ekle Chaos monstrositeter som kommer rett ut av en H.P. Lovecraft fortelling. Kartene er som oftest lineære, men du får følelsen av å befinne deg i en diger verden. Alt dette finner du i en meget godt optimalisert pakke.

Det er vanskelig å bry seg om skrikende rottemenn når solen er så nydelig. (Skjermdump: Håkon Øren)
Det er vanskelig å bry seg om skrikende rottemenn når solen er så nydelig. (Skjermdump: Warhammer Vermintide 2/Håkon Øren)

Vermintide 2 skinner også i lyd. Alt fra luften som blir kuttet av et svingende sverd, rotter som hyler etter blod eller dine kompanjonger som kommenterer på noe de finner i verden. Fatshark har virkelig fokusert på gjøre spilleren kjent med lydene fra de ulike fiendene. Før du ser en diger rat orge eller en Chaos champion vil du allerede høre at de nærmer seg. Dette gir en sens av intensitet og frykt. Man får også et type instinkt der man raskt gjør seg klar og planlegger strategier når man hører en velkjent krevende fiende rundt hjørnet. Det skal også nevnes at Jesper Kyd (kjent fra Assassins Creed serien) produserer et unikt og intenst soundtrack som setter spilleren i riktig humør.

Byen Helmgart har sett bedre dager. (Skjermdump: Håkon Øren)
Byen Helmgart har sett bedre dager. (Skjermdump: Warhammer Vermintide 2/Håkon Øren)

Støtt utvikler Fatshark!

Warhammer Vermintide 2 er nydelig i gameplay, grafikk og lyd. Jeg savner kanskje en mer involverende historie, men karakterene og universet gjør absolutt opp for dette. Sammen med et givende og variert gameplay med utallige måter å utvikle din karakter på er dette virkelig en fantastisk pakke. Utviklerne er helt klart fans av kildematerialet og har gjenskapt estetikken til miniatyrspillet perfekt til skjermene. Om du er fan av brettspillet eller bare vil ha et godt spill så finner du det her. Fatshark har laget en naturlig oppgradering til originalen som gir deg sinnsykt mye spill for tohundrelappen Vermintide 2 koster. Dette er et spill laget med forretningsmodeller som setter spillerne i fokus. Det er viktig at vi støtter spill som Warhammer Vermintide 2. Få med deg tre av vennene dine og kjøp Warhammer Vermintide 2.

Warhammer Vermintide 2 er å finne på PC, Xbox One og Playstation 4. Sjekk ut traileren her: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=GfYBSWAOcZs&w=640&h=360]

 

Siste podcaster

  • Spillmagasinet: Sesongavslutning
    Det nærmer seg sommer, og for en gangs skyld er hele programmet tilstede! De diskuteres litt om Summer Game Fest og hva vi ser frem til utover sommeren, samt minring og kos i studio. I studio: Agnar, Benedikte, Ole, kristian, Carl-Eirik, og Johannes

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler