En hylles til popkultur

Det enkle er ofte det beste

Historien i Ready Player One er ganske enkel. Skaperen av det de fleste i år 2045 kaller verden, nemlig dataspillet OASIS, dør og etterlater seg en jakt etter noen nøkler som han har gjemt inne i spillet som til slutt fører til en halv billion dollar og eierskap av OASIS. Litt som Willy Wonka and the Chocolate Factory møter The Matrix.

48
Wade Watts i den virkelige verden. Foto/Copyright: SF Studios

Vi følger Wade Watts, spilt av Tye Sheridan, i hans jakt på disse ”easter eggs”. Wade kommer fra en fattig familie hvor både moren og faren er døde og han ender opp med å bo hos tanten og onkelen. Dette er Wade sin motivasjon for å vinne den store premien til OASIS skaper James Halladay, spilt av Mark Rylance.

56
James Hallawy møter avataren til Wade, Parzival. Foto/Copyright: SF Studios/Warner

Virkelighetsflukt

Ready Player One er referansefest uten like. På overflaten kan det virke som at dette er både selgepunktet til filmen og alt den har å tilby, men frykt ikke. Disse referansene er kun der for å bygge opp verdenen, OASIS. Referansene er aldri opp i fjeset ditt, og de gangene du ser en referanse så føles det ut som du fant en av hintene til oppgavene i filmen.

55
Under det siste slaget er det referert til så mange karakter at du umulig kan få med deg alle første gang du ser filmen. Her leder Battle toads fremmarsjen. Foto/Copyright: SF Studios/Warner

Av og til føles det ut som filmen går litt for fort frem i historien. Det er noen karakterer som ikke får like mye fokus som de får i boken som filmen er basert på. De får en kjapp introduksjon i begynnelsen og så plutselig er de tilbake i historien når de trengs for å få plottet til å gå videre.

60
Parzival under det siste slaget for å tak den siste nøkkelen. Foto/Copyright: SF Studios/Warner

Mesteren vender hjem

Steven Spielberg har vendt tilbake til eventyr sjangeren. Boken som er skrevet av Ernest Cline refererer mye til Spielberg sine tidligere filmer, både som han har regissert og produsert. Ready Player One kunne nesten ikke blitt regissert av noen andre enn Spielberg. Dette er en sjanger som Spielberg mestrer og det viser han her. Han skaper en spenning som samkjører godt med denne type karakter som er i denne filmen.

47
Steven Spielberg, mesteren av eventyr sjangeren. Foto/Copyright: SF Studios

OASIS er en spennende plass å besøke. Verden føles meget levende til dataspill å være. Den er full av spennende karakterer i bakgrunnen. Dessverre er fokuset på alle karakteren ikke likt fordelt. Selvfølgelig er hovedfokuset på Wade Watts sin avatar Parzival og avataren Art3mis, som er kjærlighetsinteressen til Parzival. Det er ikke like mye fokus på beste kompisen Aech. Daito og Sho er nesten ikke tilstede.

51
Dette er de 4 uten om Wade som var de første til å finne den første nøkkelen, the High Five. Foto/Copyright: SF Studios/Warner

Det er i OASIS historien skinner

Virkeligheten klarer også å fange, men ikke like mye som OASIS. Jeg lurer på hvordan virkeligheten har endt opp slik den har. Dette er noe vi ikke får svar på. Vi får egentlig ikke så mange svar om virkeligheten i det hele tatt. Det blir gjort noen overganger fra avataren til Wade i OASIS til virkeligheten som ikke føltes naturlig i begynnelsen. I løpet av filmen kom det inn i en fin flyt hvor det var nødvendig å se hvordan personene bak avatarene hadde det i virkeligheten. Det er noen følelsesladede øyeblikk i virkeligheten, men skuespillet skinner inne i OASIS. Dette er bra siden vi tilbringer lengst tid med disse avatarene.

53
Det er ikke bare i OASIS det er spektakulære action scener. Foto/Copyright: SF Studios/Warner

Forfatteren av boken har vært med på å skrive manuset til filmen og har tatt seg frihet til å endre historien. Dette er ikke store endringer. Historien er den samme, men hvordan de kommer seg fra start til slutt er litt forskjellig. Oppgavene er de samme. Det er ikke like mye fokus på 80-talls referanser som i boken. Wade snakker ikke om Family Ties og Ladyhawek. Disse har blitt byttet ut med Twitch og Mario Kart.

58
Teknologien i filmen er meget troverdig. Foto/Copyright: SF Studios/Warner

Alt i alt er dette en meget god film som absolutt er vert å se på kino. Men det betyr ikke at den vil passe for alle. Så om du er glad i popkultur og 80-talls eventyrfilmer er dette en film for deg.

 

 

Siste podcaster

  • Intervju med Dag Johann Haugerud og Thorbjørn Harr
    Selma og Mikael setter seg ned i en veldig koselig samtale med regissør Dag Johann Haugerud og skuespiller Thorbjørn Harr. Vi snakker om deres nye film Sex, deres kommende trilogi Sex, Drømmer og Kjærlighet, studietiden deres og ferske filmanbefalinger. Vi får også noen råd på veien, både som filmelskere og som unge voksne.<3

Anbefalte artikler