Engasjerende post-apokalyptisk eventyr!

Hvis det er en ting Sony briljerer med så er det de fantastiske eksklusive de produserer til sin konsoll. I 2018 fikk vi storspill som God Of War og Spider-Man. Jeg kan trygt si at Days Gone er enda et mesterverk til konsollen.

Rørende fortelling

Days Gone er et open-world action spill satt i en post-apokalyptisk verden der et virus har infisert mesteparten av verdens levende vesen. I støvet av denne katastrofen prøver de overlevende å holde seg i livet i en nådeløs verden der alt og alle prøver å drepe hverandre. Høres kanskje ikke ut som noe nytt, men historien i Days Gone har mer å by på. Du spiller som bikeren, Deacon St. John. Med et navn som det må han selvfølgelig være en biker. Deacon er en drifter, en type dusørjeger som ikke hører hjemme i noen overlevelsesleir. Deacon mistet sin kone, Sarah, i kaoset før verden gikk under og prøver hardt å håndtere sitt tap. Det er dette Days Gone hovedsakelig handler om. Å akseptere at dine beste dager er forbi og hvordan håndtere en ny fremtid. Historien har dyp symbolisme og inneholder en rekke interessante karakterer og narrativer. Du vil le og du vil gråte, for Days Gone treffer alle de riktige notene som kreves i en god fortelling.

Et par zombier er ikke noe å skrive hjem om, men når det er 500 skrikende fiender på skjermen skal man være glad man tok på de brune buksene. (Skjermdump: Håkon Øren / Sony)

Bygger på etablerte mekanismer

Days Gone som God of War (2018) låner en rekke elementer fra etablerte titler og bygger videre på dem. Det er hovedsakelig to titler jeg tenker på da. Det er overlevelsesaspektet til The Last of Us og åpenheten til Red Dead Redemption. Den store verdenen som er åpen for deg som spiller inneholder ulike fraksjoner som du kan hjelpe eller motarbeide. Ved å gjøre arbeid for disse leirene tjener du “camp credit” og tillit hos den spesifikke leiren du velger å hjelpe.

Inneholder den mest realistiske formen av valuta jeg har sett i et spill i denne settingen.

Dette gjør man enten ved å utføre oppdrag for dem, samle inn mat eller levere zombieører til en dusørbod. Du kan ha ufattelig mye kreditt hos én leir, mens hos den andre kan du være fattig. Dette er den mest realistiske formen av valuta jeg har sett i et spill i denne settingen. Disse pengene kan du bruke på oppgraderinger av våpen eller motorsykkeldeler. Jo mer tillit du har hos leiren, jo flere muligheter har du til å oppgradere. Samtidig tjener du oppgraderinger som gjør at du kan bli flinkere i overlevelse, bruk av skytevåpen eller nærkampsvåpen.

Les hva vi syntes om God of War!

Det er en fryd å drifte rundt på din stadig utviklende motorsykkel. (Skjermdump: Håkon Øren/ Sony)

Horden kommer for å ta deg

Dette utstyret trenger du sårt til å overleve verden. For hver alliert du har, så har du flere hundre fiender. Først har du andre fraksjoner av pirater og kulter som hele tiden prøver å legge feller for deg og dine allierte. Disse fiendene vil komme mot deg med rifler og våpen og oppfører seg svært troverdig. De vil flanke, storme og vil skyte på områder de tror du befinner deg. Dersom du er lur kan du lure de inn i et området der det befinner seg zombier. Det er tross alt deres verden du befinner deg i nå. Det er dette som er hovedfienden i Days Gone.

Den mest krevende fienden er horden.

Sykdommen har tatt over alt av vesen. Det er ikke bare mennesker du vil møte på, men også fugler, ulver og fryktinngytende bjørner. Den mest krevende fienden er derimot horden. En horde i Days Gone vil være fra 100-600 infiserte mennesker som beveger seg i et hive sinn. Dersom du ser kråker som lokaliserer seg i et området eller en massegrav i horisonten kan du være sikker på at en horde er i nærheten. Det krever ekstrem planlegging å ta ned en horde. Finn ut hvor den går i hi, legg ut feller, ha alltid en flykteplan og husk å ha nok bensin og ammunisjon på sykkelen din. Husk å samle opp nok materialer til å produsere bomber og lignende, du vil trenge dem. Horden i seg selv er et av høydepunktene i Days Gone. Det er ca 40 horder i spillet og det er like stressende og skummelt og se tonnevis med zombier på skjermen som ramler over hverandre for å rive deg i filler.

“Ragers” eller infiserte bjørner, er bare en av farene som lurer. (Skjermdump: Håkon Øren/ Sony)

Atmosfære

Days Gone er et nydelig spill med masse innhold. Atmosfæren er på topp med et fantastisk lyddesign som er like mye med i overlevelsesaspektet som annet gameplay er. Motorsykkelen er en fryd å kjøre på og for hver oppgradering du tilføyer din mekaniske hest vil du høre et nytt trøkk i motoren. Våpen har et kick der hver eneste rifle, pistol og maskingevær har sin spesifikke følelse og nærkampsvåpen gir et groteskt og fuktig smell idet det fjerner toppen på en zombie. Musikken er også verdt å nevne her med nydelige tracks som virkelig matcher stemning og tone i tittelen. Grafisk sett har vi også en rekke fantastiske elementer. De blodige fotsporene av en horde, solen som treffer fjellene i horisonten og kråker som sirkler en massegrav er bare noen få elementer som virkelig sette dette spillet ut fra hva man kan forvente.

Væreffektene er meget imponerende i Days Gone. (Skjermdump: Håkon Øren / Sony)

Days Gone er det første spillet jeg har opplevd dynamisk snø i. Om det snør vil snøen dekke omgivelser og zombier vil oppføre seg annerledes basert på vær og temperatur. Det er derimot en del grafiske bugs i dette spillet. Spesielt i de første områdene vil teksturer ha problemer med å laste inn og enkelte dialoger fra Deacon vil spille på feil øyeblikk. Jeg opplevde også at spillet krasjet 2-3 ganger i løpet av mine 40 timer med tittelen. Skjermbildeoppdateringen var også til tider litt utstabil på en Playstation 4 slim. Jeg vil si at dette ikke var vanlige problemer, men de er verdt å nevne. Hardcore fikk også muligheten til å spille dette spillet tidlig, så oppdateringer for å fikse problemene er å forvente. 

Å snike seg inn på fienden er alltid et godt alternativ. (skjermdump: Håkon Øren / Sony)

Anbefales på det sterkeste

Days Gone gjenoppfinner ikke hjulet, men det tar etablerte elementer fra andre storspill og nærmest perfeksjonerer dem. Det er et open-world zombiespill der gameplay er givende og ferskt. Horden i seg selv er en grunn til å oppleve denne tittelen. Spillet er responsivt og motiverer til å utforske uten at du kjeder deg. Sammen med et rett og slett gøy spill får du også en dyp karakterdrevet historie som vil fremheve sorg, glede og frykt. Sam Witwer (Star Wars The Force Unleashed, Clone Wars, Solo: a Star Wars Story) og Co gjør en fantastisk jobb når det gjelder skuespillet. Days Gone er et spill Playstation 4 eiere skylder seg selv å oppleve. Løp og kjøp!

Days Gone er å finne eksklusivt på Playstation 4.

Det finnes ikke noe mer givende enn å klare å eliminere en horde. (Skjermdump: Håkon Øren / Sony)

Siste podcaster

  • Spillmagasinet: Lenge Leve LittleBigPlanet
    Alt som er godt må desverre ta slutt. I dagens utgave ser Spillmagasinet tilbake på LittleBigPlanet i spalten Blat To The Past. Det diskuteres også om hva diverse Star Wars spill i etterkant av den internasjonale Star Wars dagen, samt atter en flopp fra Sony med Helldivers 2. I studio: Agnar og Ole - Med speell gjest: Johannes Optun

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler