Verdens styggeste avhengighet

Kampen mot tobakk har kommet langt. På 60 tallet var alt annerledes – da så de ikke sammenhengen mellom å røyke en tyvepakning om dagen til at du noen år senere hostet lungene dine opp i en blodpøl. Siden den gang har vi mistet retten til å røyke på fly, røyke på do, det er ikke lenger lov til å røyke på restauranter, og elever kan ikke lengre sitte i klasserommene med kjeften full av snus for så å løpe ut i friminuttet og hurtigrøyke  2-3 røyk bak sykkelskuret.

Fra statens side har det også blitt sendt ut et signal om at hvis du røyker er du dum, og i noen tilfeller også ganske forhatt.

Dette skiltet blir stadig mer vanlig (foto: snap_it/pixabay).

Ikke lenger røyk som er problemet

Dette synet på røykere har ført til at andelen som røyker har sunket. Tall fra SSB sier at 22% av befolkningen røyket i 2007, mens ti år senere, i 2017, røyket kun 11% av befolkningen. Dette er meget positivt både for enkeltpersoner og storsamfunnet – det koster ufattelig mye penger å gi bestemor på 80 som har røyka 40 om dagen siden hun var 20, nye lunger.

Andelen røykere faller hvert år og det kan ha noe med at de som faktisk røyker er gamle og dør, og at færre velger å ikke starte med denne meningsløse kreftpinnen. Men her kommer snusen på banen; for det interessante her er at mens andelen som røyker går ned, er det stadig flere som starter med snus – da spesielt blant oss unge.

Er snusen den nye røyken?

Flere som røyker er allerede døende. (Foto: Myriams-Fotos/pixabay)
Flere som røyker er allerede døende. (Foto: Myriams-Fotos/pixabay)

Det virker som våre politikere og helsevesen mener nettopp dette. Helsedirektoratets app Slutta finnes vel på telefonen til så og si på alle unge som bruker snus, som en daglig påminnelse om at de kunne spart utrolig mye penger hvis du bare ga opp den lille posen med dritt de stapper opp under leppa.

Personlig så har jeg appen selv og det står at jeg har vært snusfri i 219 dager – selv om jeg må innrømme at så sent som i dag kjøpte en ny boks, og at jeg har måttet slå av varslene fra appen for å ikke bli deprimert med tanke på alle pengene jeg kaster bort. I dag rundet det akkurat 14 000 kr. Det er i følge appen nok til å dra på tur til Alpene for å stå på ski eller kjøpe seg en hund. Men man skal ikke le av appen. Den har sikkert vært til hjelp for mange som har ønsket å slutte – så lenge de har bedre selvkontroll enn undertegnede.

Det er ikke fargene som gjør meg hektet, men nikotinen

Regjeringens syn på “hjelp”

Appen er en god hjelp; vi trenger mer av det. Men det finnes også den “hjelpen” regjeringen driver med for å få folk til å slutte med snus – da spesielt en viss type som er så ufattelig dum og dårlig gjennomtenkt. Jeg snakker da om regjeringens forslag om å standardisere fargen og designet på snus- og røykpakker. Nå har det ikke noe å si om du snuser Epok, Skruf eller General; alt skal bli gursegrønt.

Jo, da; det kan sikkert være kjipt å gå på butikken og kjøpe en boks med fargen til oppkastet som kommer opp av deg etter en sein kveld på byen, men mener virkelig regjeringen at dette er til hjelp for å få folk til å slutte?

Jeg finner meg ikke i å bli degradert til et undermenneske som baserer mine avgjørelser på fargene og designet til en boks. Det er ikke sånn at boksene skriker “kjøp meg, kjøp meg” fra burene bak kassen på den lokale Coop´en. Det virker som en billig løsning på et større problem. Det er ikke fargene som gjør meg hektet, men nikotinen. La det svi i lommeboka til oss simple mennesker som er avhengig av denne kreftfremkallende og lite flatterende posen.

Snus er ut

Jeg registrerer at en av grunnene til at loven om de stygge boksene skal bli gjennomført, er at det ikke skal virke kult for unge mennesker å snuse. VG viste i en undersøkelse at barn ned i 10 års alderen som oftes valgte de mest fargerike boksene, fremfor de mer kjedelige. Jo, da – det stemmer sikkert at barn velger de boksene de mener er kulest, men så er det ikke barn som skal bruke produktet. Det er voksene mennesker som meg og deg som tar valget å kjøpe disse boksene – og da har ikke fargen noe å si.

Les også: Pelsdyrnæringen kan avvikles

Men; alle monner drar; som uttrykket tilsier. Land som Australia har allerede innført disse grusomt stygge pakkene, og det ser ut som det faktisk funker. Kanskje Norges helsevesen for en gangs skyld faktisk er inne på noe? Det er ikke bra å røyke – det vet vi. Det er ikke bra å snuse – og det vet vi også. Men kanskje disse stygge boksene gir en enda klarere påminning om dette?

Sammen med bildene av lunger som ser ut som sorte svamper og munnhuler som råtner burde det kanskje ringe en bjelle hos røykere og snusere? Jeg blir kanskje ikke så hypp på dra opp den spy-grønne boksen på forelesning når alt jeg får er flashbacks til lørdagskvelden da nattens fortærte kebab havnet midt på stuegulvet, gjør jeg vel? Kanskje dette får meg til å endelig kaste snusboksen for godt og starte på et nytt, sunnere liv med mer å rutte med i den ellers trange økonomiske situasjonen jeg som student er i?

Eller, hvem er det jeg prøver å lure? Jeg tar en snus, jeg.

 

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler