Alt du må vite om CHAN 2018

Janny Sikazwe dømte finalen i Afrikamesterskapet i 2017, da Kamerun vant 2-1 over Egypt i Gabons hovedstad Libreville. 38-åringen fra Zambia er kampleder når vertsnasjonen Marokko møter Mauritania til åpningskampen i African Nations Championship lørdag.

Det spesielle med African Nations Championship, bedre kjent som CHAN, er at de 22 spillerne som løper ut på Stade Mohamed V i Casablanca lørdag alle spiller i hjemlig liga i Marokko eller Mauritania. CHAN er turneringen hvor de afrikanske landene kun kan bruke spillere fra hjemlig liga i kvalifiseringen og i selve turneringen, som 16 land er kvalifisert til.

Les også: Ikke alle er invitert til neste års fotballfest i Russland

Det betyr at afrikanske superstjerner som Mohamed Salah, Pierre-Emerick Aubameyang og Sadio Mané aldri vil bli å se i denne turneringen, selv om landene deres skulle kvalifisere seg. CHAN er derfor en fin anledning til å se nærmere på et veldig spennende fotballkontinent.

Nye nasjoner markerer seg

De 16 landene som skal i aksjon i Marokko er Angola, Burkina Faso, Ekvatorial-Guinea, Elfenbenskysten, Guinea, Kamerun, Kongo, Libya, Marokko, Mauritania, Namibia, Nigeria, Rwanda, Sudan, Uganda og Zambia. Av disse er Libya det eneste landet som har vunnet turneringen tidligere. Ekvatorial-Guinea og Namibia deltar i turneringen for første gang, mens Elfenbenskysten og Uganda tangerer DR Kongo og Zimbabwe som landene som har kvalifisert seg til mesterskapet flest ganger når de deltar i turneringen for fjerde gang.


CHAN 2018-gruppene:  • A: Marokko, Guinea, Sudan, Mauretania

  • B: Elfenbenskysten, Zambia, Uganda, Namibia

  • C: Libya, Nigeria, Rwanda, Ekvatorial-Guinea

  • D: Angola, Kamerun, Kongo, Burkina Faso


At landene kun kan bruke spillere fra hjemlig liga, har ført til at en rekke nye fotballnasjoner har trådd frem i lyset. Av de 16 landene som kvalifiserte seg til Afrikamesterskapet i 2017, er det kun fem – Burkina Faso, Elfenbenskysten, Kamerun, Marokko og Uganda – som har kvalifisert seg til CHAN 2018.

Den første utgaven av CHAN, som ble arrangert i Elfenbenskysten i 2009, ble vunnet av Den demokratiske republikken Kongo. Da Sudan var vertskap i 2011, var det Tunisia som gikk til topps. «Kartago-ørnene» deltok ikke i kvalifiseringen til CHAN 2018. I 2014 ble turneringen arrangert i Sør-Afrika. Det var da Libya vant. I 2016 ble DR Kongo det første landet som har vunnet turneringen to ganger, da de gikk til topps i den fjerde utgaven av African Nations Championship, som ble arrangert i Rwanda.

Artikkelen fortsetter under videoen fra CHAN-finalen mellom DR Kongo og Mali i 2016.

Videodømming for første gang i Afrika

CHAN 2018 er første gang det nye Video Assistant Referee-systemet (VAR) vil bli brukt på det afrikanske kontinentet, men det skulle egentlig skjedd på kenyansk jord. I februar 2016 ble det offentliggjort at Kenya skulle være vertskap for CHAN 2018, men da det øst-afrikanske landet etter Det afrikanske fotballforbundets (CAF) mening ikke var kommet langt nok med forberedelsene i september 2017, utpekte CAF i oktober Marokko som ny vertsnasjon.

Ettersom Marokko da allerede hadde kvalifisert seg til mesterskapet, var det Egypt som fikk plassen som egentlig skulle gått til vertsnasjonen, da det var «Faraoene» Marokko hadde slått i den siste kvalifiseringsrunden i «North Zone». Egypt takket nei til tilbudet, og pekte på en tettpakket egyptisk fotballkalender som årsak til at de ikke ønsket å delta. Plassen gikk da tilbake til «Central-East Zone», hvor Etiopia og Rwanda, som tapte mot henholdsvis Sudan og Uganda i den siste kvalifiseringsrunden, møttes til playoff. Rwanda vant den første kampen i Etiopia 3-2, returoppgjøret endte 0-0, og Rwanda kvalifiserte seg til CHAN for andre gang.

Les også: – Nå er det nok, gi oss videodømming

De 32 kampene som skal spilles i CHAN 2018 er fordelt på fire byer i Marokko: Casablanca, Marrakech, Tangier og Agadir. Bronsefinalen spilles på Stade de Marrakech lørdag 3. februar, mens finalen spilles på Stade Mohamed V i millionbyen Casablanca søndag 4. februar.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler