Ikke alle er invitert til neste års fotballfest i Russland

Stjerner som Neymar, Sergio Ramos, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Eden Hazard er alle invitert til fotballfesten og vil ta på seg sine respektive lands drakter, etter å ha kriget seg igjennom kvalifiseringsrunden. Fotball VM er en fest for de aller beste, og selv om de aller fleste stjernene og de aller beste landslagene er med, er det likevel noen lag som må følge turneringen fra sofakroken. Så hvilke lag er det vi kommer til å savne når sirkuset sparkes i gang på Luzhniki Stadium i Moskva den 14. juni neste år?

(Foto: Kucharek, Wikimedia Commons)
Luzhniki Stadium i Moskva (Foto: Kucharek, Wikimedia Commons)

Wales

Den aller største kanonen, og den som skuffer oss oftest på den britiske balløya er heldigvis med. Forventningene til England er som vanlig skyhøye før ethvert mesterskap, og med stjerner som Dele Alli, Harry Kane og Marcus Rashford er nok ikke forventingene så mye lavere i år. Men balløyas aller største stjerne må, dessverre for oss sofatittere, sitte hjemme å følge mesterskapet. Gareth Bale og Wales klarte nemlig ikke å kvalifisere seg for neste års fotball VM, til tross for at de tok seg helt til semi-finalen i Europamesterskapet i Frankrike i 2016. Bale var skadet i Wales sin siste og avgjørende kvalikkamp mot Irland, den tapte de 1-0. Hadde Wales klart uavgjort i den kampen hadde de kommet seg til playoff. Men dessverre for Wales måtte Bale se den kampen fra sidelinjen, og nå må han og lagkameratene se neste års mesterskap hjemmefra.

Gareth Bale i sofapositur (Foto: Tim Parfitt/Flickr)
Gareth Bale i sofapositur, slik han må følge VM neste år (Foto: Tim Parfitt/Flickr)

Nederland

Mens Wales er en lilleputt i fotballsammenheng, er Nederland en skikkelig Goliat, som vi er vant til å se det gjeveste selskap. Nederland var tapende VM-finalist i 2010 og bronsevinner i 2014, men den stolte fotballnasjonen må se neste års mesterskap hjemmefra. Med stjerner som van Dijk, Sneijder, Robben, van Persie og Strootman er det nok mange som skulle ønsket at de kom med. Men realiteten for Nederland er at de er midt i en overgangsfase. Den gylne generasjonen til Nederland begynner å bli gammel. Sneijder, van Persie og Robben er alle over 33 år. Van Der Vaart er langt forbi sitt beste. Det samme gjelder spillere som Huntelaar og de Jong. Når Nederland heller ikke klarte å kvalifisere seg til europamesterskapet i Frankrike i 2016 er det tydelig for de aller fleste at et generasjonsskifte må til. Men heldigvis for oss fotballfans er det nok ikke så alt for lenge til vi får se de oransje trøyene og den karakteristiske 4-3-3 formasjonen i et mesterskap igjen. Nederland, med Ajax i spissen, har vist en formidabel evne til å utvikle spillere i  verdensklasse, håpet er nå at spillere som Depay, de Ligt, van Dijk og Tonny Vilhena kan ta steget opp og føre de oransje til nye høyder igjen.

Wesley Sneijder (Foto: Photos football HD/Flickr)
Wesley Sneijder (Foto: Photos football HD/Flickr)

Chile

I Sør-Amerika var det stor dramatikk i den siste kvalifiseringsrunde. Argentina, ledet an av verdens beste spiller, Lionel Messi, klarte i siste liten å kvalifisere seg. Takket være et hat-trick av trollmannen fra Rosario. Mens argentinerne jublet, kokte Falcao og Colombia opp en heksegryte, fylt med sinte chilenere. Chile lå nemlig under 2-0 mot Brasil, i samme øyeblikk som Colombia sin kamp mot Peru var underveis. Når Peru utligner til 1-1 er begge lagene videre i kvalifiseringen, på bekostning av Chile. Falcao, som hadde regnet ut dette, tar turen bort til flere Peru spillere og forklarer scenarioet til dem, og oppfordrer dem til å spille uavgjort. Det gjør de, og kampen ender 1-1. Snipp snapp snute, og så var Chile ute. Det betyr at VM neste år går uten profiler som Alexis Sanches, Arturo Vidal og pitbullen Gary Medel.

Gary Medel (Foto: El Trueno/Flickr)
Gary Medel bruker hodet (Foto: El Trueno/Flickr)

USA

Litt lenger nord på det amerikanske kontinentet var det et annet land som måtte konstatere at de ikke kom med i det gjeveste selskap. Vi må helt tilbake til 1986 for å finne et verdensmesterskap i fotball uten USA. Laget som sjarmerte en hel verden i Brasil 2014 med ekstrem kampvilje, lagmoral, arbeidsvilje og kriging klarte ikke å slå Trinidad og Tobago i siste kvalikkamp, noe som betyr at de, som så mange andre, må se turneringen hjemmefra. USA, i likhet med Nederland, er midt i et generasjonskifte. Gamle stjerner som Clint Dempsey (34), Jermaine Jones (35) kaptein Michael Bradley (30) Stoke spiller Geoff Cameron (32) og keeper Tim Howard (38) klarte ikke å bære USA til et nytt mesterskap. For mange av disse spillerne var nok dette siste sjanse til å representere “The Stars and Stripes” i et verdensmesterskap. Det betyr også, at vi ikke får se den unge stjernen Christian Pulisic, USAs toppscorer i kvalifiseringen, i neste års VM.

Clint Dempsey fører ball mot Belgia (Foto: Erik Drost/Flickr)
Clint Dempsey fører ball mot Belgia (Foto: Erik Drost/Flickr)

Ghana

Laget som tok seg til en kvartfinale i VM i Sør-Afrika i 2010, Ghana,  klarte heller ikke å kvalifisere seg. Med stjerner som Asamoah Gyan, Kevin Prince Boateng, Michael Essien og brødrene Jordan og Andre Ayew, har “The Black Stars” i tidligere mesterskap sjarmert en hel fotballverden med nydelig spill, og ikke minst de aller fineste draktene. Den offensive spillestilen ledet an av Gyan, Prince Boateng og Ayew-brødrene, samt den hvite og sorte hjemmedrakten, og den røde og gule bortedrakten, kommer garantert til å bli savnet når VM sparkes i gang neste sommer.

(Top row, L to R) Ghana's striker Asamoah Gyan, Ghana's defender Hans Sarpei, Ghana's defender Jonathan Mensah, Ghana's goalkeeper Richard Kingson and Ghana's defender John Mensah (bottom row, L to R) Ghana's striker Kevin-Prince Boateng, Ghana's midfielder Andre Ayew, Ghana's defender John Paintsil, Ghana's midfielder Kwadwo Asamoah, Ghana's defender Samuel Inkoom and Ghana's midfielder Anthony Annan pose before the 2010 World Cup round of 16 football match USA vs. Ghana on June 26, 2010 at Royal Bafokeng stadium in Rustenburg. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA (Photo credit should read GIANLUIGI GUERCIA/AFP/Getty Images)
Ghanas landslag (Photo credit should read GIANLUIGI GUERCIA/AFP/Getty Images) (Foto:Arturo Miguel/Flickr)

Fire års ventetid er snart over

Fotball VM er en eksklusiv fest med 32 inviterte gjester. Det er dermed mange som blir skuffet når de ikke klarer å skaffe seg en invitasjon. Men selv om vi kommer til å savne spillere som Robben, Bale, Prince Boateng og Arturo Vidal, og lag som Ghana, Nederland og USA, så er det fortsatt mange profiler vi kan glede oss til se. Med gamle stjerner som Ronaldo og Messi i førersetet, som mest sannsynlig spiller i sine siste verdensmesterskap, og nye stjerner som Asensio og Mbappe som spiller i sitt første, så blir nok VM akkurat den fotballfesten vi alle har gledet oss til i fire år.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler