Nå er det nok, gi oss videodømming!

Helgens Premier League-runde utløste nok en gang debatt om hvorvidt tiden er inne for å innføre videodømming i de viktigste og mest avgjørende situasjonene på banen. I kampen mellom Tottenham og Swansea oppstod det hele tre klare straffesituasjoner, som alle gikk i Tottenhams disfavør. Her fører menneskelig svikt til at et defensivt og ødeleggende Swansea stjeler med seg ett poeng fra Wembley Stadium.

Dette føyer seg inn i rekken av dommerfeil som egenhendig ødelegger kamper av variende viktighetsgrad, alt fra finaler i internasjonale turneringer til enkeltstående kamper i ligasystem. Det vi har sett av VAR (Video Assistant Referee) så langt i dets enda tidlige fase, er at det reduserer antall dommerfeil betydelig, og at det virker som en relativt enkel teknologi å ta i bruk i såkalt match-avgjørende situasjoner. Allikevel er det mange som er uttalt skeptiske og negative til innføringen av VAR i internasjonal fotball.

Det viktigste argumentet handler om rettferdighet og om å unngå feil. -Lars Tjernås, fotballekspert i Aftenposten

Ødelegger sjarmen

Et av de viktigste og hyppigst brukte argumentene mot videodømming i denne debatten, er at man er redd det vil fjerne mye av sjarmen med fotball. Slik jeg ser det, er det ingen sjarm i å bli snytt for poeng og eventuelle trofeer. Det er heller ingen sjarm i at spillere slipper unna med klare ureglementerte forseelser som et resultat av at dommeren ikke har øyne i nakken.

Et slikt scenario trenger vi ikke gå mange ukene tilbake for å finne frem til.  I kampen mellom Newcastle og West Ham, på stillingen 1-0, plantet Newcastle-spiller Aleksandar Mitrovic en solid albue i ansiktet til West Ham-spiller Manuel Lanzini. En forseelse som lignet veldig på den West Hams Arnautovic ble utvist for uken før mot Southampton. Problemet var bare at dommeren ikke fikk det med seg. Mitrovic fikk fortsette kampen, en kamp West Ham tapte 0-3, og som Mitrovic til slutt også skåret i. Resultatet av denne kontroversen er at det etter kampslutt ble bestemt at Mitrovic hadde handlet på en måte som kvalifiserte til et rødt kort. Han ble ilagt en 3-kampers karantene. Problemet med dagens ordning er at dette på ingen måte gagner West Ham, som tross alt er offeret i denne situasjonen.

Med VAR vil man forhåpentligvis kunne gå inn i situasjonen å sørge for at de som begår urett blir straffet i kamp, og ikke etterpå, slik at kampen kan spilles videre med et rettferdig utgangspunkt fra motstanders synspunkt.

Rettferdighet

– Det viktigste argumentet handler om rettferdighet og om å unngå feil. Det trumfer alle motargumenter, som for eksempel at slik dømming tar vekk noe av sjarmen og følelsene i kampene, sier Lars Tjernås, fotballekspert i Aftenposten, og jeg kjenner meg enig med det utsagnet.

Jeg ser ikke noe sjarm i dommerfeil som avgjør fotballkamper. Min kjærlighet til fotball bunner i at jeg elsker å se god angrepsfotball; spillere og lag som ønsker å gå ut på banen og gi alt for å vinne fotballkamper. I Tottenhams tilfelle var det bare ett av de to lagene på banen som ønsket dette, men i veien stod dommer Mike Dean.

Hvis VAR kan luke bort feil, og i tillegg hjelpe dommeren med å gjøre spillet mer rettferdig, slik at kampene kan spilles på like premisser, er det vanskelig for meg å se at dette skal være et steg i feil retning. At kamper som Tottenham-Swansea i helgen, der Tottenham ønsker å spille god angrepsfotball og gå i strupen på Swansea, mens Swansea gjør alt de kan for å ødelegge for Tottenham, ender uavgjort som et resultat av tre store dommerfeil, ødelegger for fotballinteressen min.

Viktig hjelpemiddel

Jeg mener at ved å innføre VAR vil man forhindre mange slike situasjoner. Man vil oppleve at de som faktisk kommer seg i skårings-posisjoner, spiller god angrepsfotball og er de beste lagene, vil få flere poeng, og vinne flere kamper. VAR kan forsikre dommeren om at avgjørelsen er rett, der dommeren tidligere har vært redd for å blåse av på grunn av hensyn til konsekvenser ved feil. Ved hjelp av VAR vil man oppnå en ny form for rettferdighet.

Da kan vi endelig begynne la oss sjarmere av den nydelige fotballen igjen.

Anbefalte artikler