Preview: Lillestrøm – Vålerenga

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det er ikke mange klassikeroppgjør i norsk fotball, men Lillestrøm – Vålerenga er et av dem. Søndag møtes naboene på Åråsen, som de har gjort så mange ganger før.

Man skulle tro det var klar fordel Lillestrøm, men slik har det slett ikke vært det siste tiåret. Faktisk var fjorårets kamp, da Erling Knutdtzon avgjorde, Lillestrøms første seier hjemme mot Vålerenga siden 2006.

Rotet bort poengene

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal kan spille på statistikken og historikken når han skal oppildne sine menn før kampen. Å motivere laget bør uansett ikke være et problem for ham. 1-2-tapet mot Aalesund i midtuken, var sviende. Vålerenga ledet 1-0, og toppet tabellen langt ut i kampen. Så snudde det, og i ettertid er Rekdal beskyldt for å ha gitt bort seieren på grunn av taktisk feighet.

Feig eller ikke, sammenlignet med sin trenerkollega i Lillestrøm, Rúnar Kristinsson, er Rekdal komfortabelt plassert. Vålerengas 3. plass betyr at starten har vært godkjent og vel så det, mens Kristinssons LSK-lag har slitt. Fem poeng på like mange kamper, gir 10. plass med bare ett poengs margin til nedrykkslagene.

Dårlig start

Lillestrøm ble av mange tippet som middelhavsfarere før sesongstart, og de kan ikke sies noe annet enn å ha oppfylt profetiene med sin svake sesongstart. De virker å være langt unna å kunne gjenta fjorårets femteplass, som var klubbens beste prestasjon i Tippeligaen siden 2007. Lillestrøm står etter de fem første kampene med tre uavgjorte, en seier og ett tap. Og det mot de antatt dårligste lagene i Tippeligaen.

Inn mot denne kampen kommer de imidlertid med en positiv snuoperasjon i ryggen. I torsdagens oppgjør mot Mjøndalen, påførte et hat trick fra Fred Friday bruntrøyene sitt første tap i Tippeligaen – og ikke minst kanarifuglenes første trepoenger.

Glimrende åpning

Vålerenga åpnet glimrende, med ti poeng på de fire første kampene. Så kom det nevnte nederlaget mot Aalesund, som garantert irriterer alle i klubben. Uansett er denne perioden blant de aller beste i Rekdals andre regjeringstid. Ti år etter forrige seriegull, med mange av dagens spillere og ledere som sentrale skikkelser, er det passende.

Mai-programmet ser på papiret heller ikke så ille ut – bare de får denne første testen ut av verden. Hjemmekamper mot Mjøndalen og Stabæk, samt bortemøter med lag som Tromsø og Sandefjord, bør være mulig å hente mange poeng fra.

Krever pondus

Som i rivaloppgjør flest, er det ventet fysisk fotball fra lagene. Det vil overraske om kampen blir blant årets mest velspilte, men underholdende er det likevel ofte når Lillestrøm og Vålerenga møtes. Hittil i sesongen har bare to lag scoret mer enn bortelaget, mens Lillestrøm har funnet nettet oftere enn fire av lagene lenger opp på tabellen.

– Åråsen er en heksegryte uten sidestykke, og kommer vi dit uten energi og pondus blir vi feid av banen, sa Rekdal tidligere denne uken.

Forventede lagoppstillinger

LSK (4-2-3-1): Arnold Origi – Bjørn Helge Riise, Marius Amundsen, Frode Kippe, Stian Ringstad – Johan Andersson, Finnur Orri Margeirsson, Arni Vilhjalmsson, Fred Friday – Moryké Fofana, Erling Knudtzon

VIF (4-3-3): Michael Langer – Niklas Gunnarsson, Simon Andreas Larsen, Markus Nakkim, Ruben Kristiansen – Sivert Heltne Nilsen, Christian Grindheim, Ghayas Zahid – Daniel Fredheim Holm, Rasmus Lindkvist, Deshorn Dwayne Brown

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler