Raftoprisen 2017

Raftoprisen blir hvert år utdelt av Thorolf Raftos stiftelse for menneskets rettigheter, og gis til organisasjoner, enkelte personer eller grupper som kjemper for menneskerettighetene. Hvert år deles den ut på Den Nationale scene i Bergen, den første helgen i november.

Kart over Jammu og Kashmir. Foto: Wikimedia Commons
Kart over Jammu og Kashmir. Foto: Central Intelligence Agency/Wikimedia Commons

Konflikten i Kashmir går tilbake helt til 1947, da India og Pakistan ble erklært selvstendige stater. Kashmir er et fjellområde på grensen mellom de to landene og Kina. Det er et svært strategisk område med tanke på vanntilførsel, og er derfor viktig for både Pakistan og India.  

Det internasjonale samfunnet har de siste tiårene fokusert lite på hva som skjer i Kashmir. For mange er dette dermed en ukjent konflikt. En av Raftovinner, Imroz Parvez sine oppfordringer, er at både Norge og resten av Europa skal kaste lys over konflikten.

Imroz Parvez

Imroz er grunnlegger av organisasjonen Jummu Kashmir Coalition of Civil Society (JKCCS), som arbeider for menneskerettigheter og ikke-voldelige løsninger. Han er advokat, og bruker juridiske virkemidler for å sikre befolkningen grunnleggende menneskerettigheter og likhet for loven. Sivilbefolkningen i Kashmir- regionen har siden konfliktens begynnelse vært skadelidende, og grunnleggende menneskerettigheter brytes av alle parter i konflikten.

       “In India, torture is not a crime by law”

Parveena Ahangar

Parveena mistet sin sønn, da han 17 år gammel, ble bortført av sikkerhetsstyrker i 1990. Bortføring av menn er dessverre ikke uvanlig i Kashmir, og det antas at mellom 8000-10.000 personer har blitt bortført siden slutten av 1980-tallet.

Med sin forsvunnede sønn i tankene og en oppdagelse av at hun var langt i fra den eneste som hadde mistet et familiemedlem til bortføring, startet hun opp organisasjonen Association of Parents of Disappeared Persons (APDP). Målet var å gi støtte til de etterlatte og kaste lys over bortføringene som finner sted i Kashmir.

Les også: Homofil forfølgelse fortsatt aktuelt i dag.

Raftoprisen 2017. Foto: privat.
Raftoprisen 2017. Foto: Kjerstin Bråten

Prisutdelingen

Søndag 5. november var det festforestilling og utdeling av prisen, med vinnerne til stede. Den Nationale scene var dermed fylt med ulike kunstneriske innslag, deriblant ulike typer sang, rap, dans.

Parveena Ahangar og Imroz Parvez holdt også hver sin tale hvor de uttrykket sin takknemlighet over å motta prisen, og spesielt Parveena var tydelig berørt.

“Most importantly, you are recognizing our immense struggle for accountability and freedom”-  Parveena Ahangar om tildelingen av Raftoprisen.

Mange samlet seg utenfor Bergen Nationale scene og ble med i fakkeltog etter konserten. Foto: Kjerstin Bråten
Mange samlet seg utenfor Bergen Nationale scene og ble med i fakkeltog etter konserten. Foto: Kjerstin Bråten

Imroz påpekte at dette ikke er en konflikt som kommer til å være over med det første, og at verdens engasjement er ekstremt viktig for å komme fremover i konflikten.

Etter selve prisutdelingen og konserten ble det arrangert fakkeltog for å markere kampen for menneskerettighetene. Der var prisvinnerne selv med foran i toget.

Siste podcaster

  • EU-valg spesial
    Husker du alle høyrepopulistene fra forrige EU-valg? De er tilbake! De og den sikkerhetspoltiske situasjonen for øvrig er årsaken til at årets valg kalles et skjebnevalg. Men hva med oss i Norge, påvirker dette valget oss eller er Europagreiene bare mas? Og hva med det definitive skjebnevalget som finner sted i USA i november, hvordan skal EU forholde seg til det? I studio: Frida Toudal, Anna Iversen og Isac Bartvik Jørgensen. Produsent: Magnus Nordal Røtnes Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler