Frihet og frihetsberøvelse

This content has been archived. It may no longer be relevant

Jakten på frihet

Denne uken opplevde man på nytt to forlis av båter på to dager. Den første kantret like utenfor Libya og førte til 40 drukningsofre. Den andre gikk under utenfor Lampedusa hvor 17 mennesker er bekreftet omkommet, mens 200 foreløpig er reddet. Likevel er det fortsatt mange savnede, da båten som gikk under utenfor Lampedusa var trodd å ha opptil 400 personer ombord. På en 20 fot stor båt! Sild i tønne får en helt ny betydning.

Sjøreisen har tatt 6500 menneskeliv siden 2000, og det blir ikke færre. Over 30 000 mennesker har dratt denne veien for å komme seg fra Libya til Europa – mulighetenes verden hvor de kan finne frihet og lykke. For dette er alt de ønsker seg: Frihet.

Hør reportasjen:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/05/Lampedusa-2014.mp3]

Europas stengte murer

Noen var heldige. De kom seg i land, men for mange var drømmen om frihet over før den i det hele tatt fikk begynt. Europa fortsetter dessverre å stenge mennesker som søker frihet ute. De stenger veier og skaper en slags festning mot omverdenen – for å stenge ute de vi ikke mener passer i vår lille verdensdel. Hvem er vi til å stenge frihetssøkende folk ute? De som har risikert liv og lemmer for å komme seg vekk fra det forferdelige de opplever hver eneste dag. Gjør vi oss ikke til hyklere dersom vi skriker om menneskerettigheter dagen lang, men når de faktisk kommer og søker hjelp hos oss så lukker vi dem ute?

La oss ikke låse oss inne, men gi menneskene på søken etter frihet nettopp det de søker – en sjanse til å få sin frihet!

Frihetsberøvelse og barnesoldater

Det motsatte av frihet er frihetsberøvelse, som vil si å frata noen ens frihet. Frihet er en selvfølge i den vestlige verden, men i enkelte områder i verden er det begrenset med frihet, og da spesielt i Afrika. De afrikanske landene har, etter uavhengigheten fra de europeiske kolonimaktene, slitt med alvorlig korrupsjon og skandaler, som igjen fører til at opprørsgrupper tyr til vold for å få respekt og makt.

Den mest sårbare gruppen mennesker er kvinner og barn. Røde Kors melder om at rundt 300 000 barn i dag er barnesoldater. Det kalles frihetsberøvelse. Definisjonen av “barnesoldat” omhandler ikke bare barn med våpen i hendene, men handler også om barn som blir tvunget til seksuelle tjenester, ekteskap eller andre ufrivillige oppgaver. I de sistnevnte tilfellene er det særlig jentebarn som er sårbare, som står for 40 prosent av verdens barnesoldater. Det mest dagsaktuelle tilfellet av frihetsberøvelse er den nigerianske islamistgruppen Boko Harams bortføring av rundt 200 skolejenter i Nigeria. Så kan man spørre seg om disse jentene går under definisjonen “barnesoldater”.

Boko Haram

Boko Haram er en nigeriansk islamistgruppe som oppstod i 2002 i byen Maiduguri, nordøst i Nigeria. Navnet Boko Haram betyr “Vestlig utdanning er forbudt”. Bevegelsen ville i utgangspunktet lære bort sin versjon av islam i de nordlige provinsene i landet, men kom ofte i klammeri med hæren. Etter at grunnleggeren Muhammad Yusuf ble drept i 2009 etter opptøyer med den nigerianske hæren, har Boko Haram fått en ny leder i den fryktløse Abubakar Shekau. Shekau har tatt Boko Haram til nye radikale og brutale høyder. Boko Haram har drept rundt 3 000 uskyldige nigerianere som svar på henrettelsen av Yusuf tilbake i 2009.

Grunnen til kidnappingen av skolejentene forrige måned var også et svar på Nigerias arrestasjon av noen av Boko Haram medlemmenes koner og andre familiemedlemmer. Det er uvisst hvor Boko Haram og jentene er lokalisert. De har mest sannsynlig spredd seg for å gjøre det vanskeligere for etterretningen. Antall savnede har variert i alt fra 160 til 300, men etter identifisering er det nå rundt 180 jenter som er kidnappet. Noen har også rømt og kommet seg i sikkerhet. Enkelte gisler er sannsynligvis også fraktet over grensene til nabolandene Kamerun og Tsjad i øst.

Det vi utenforstående mennesker kan gjøre er å håpe at tiltak blir gjort, og at disse uskyldige skolejentene kommer tilbake til trygge omgivelser og friheten.

Anbefalte artikler