Kashmir: Fastgrodd konflikt i Himalaya

Det sies at Winston Churchill hadde to mål: Å bevare Storbritannia som stormakt, og å holde det britiske imperiet samlet. Han mislyktes med begge. Et par år etter andre verdenskrig måtte Storbritannia gi fra seg juvelen i kronen. India.

Den store frihetsforkjemperen Mahatma Gandhi ledet kampen for indisk uavhengighet med et sterkt ikkevoldsprinsipp. Han ønsket et fritt, men samlet India. Han mislyktes. Og ble myrdet av en hindu-nasjonalist.

Juvelen i kronen ble delt opp

På dørstokken til uavhengighet i 1947 fikk de muslimske og hinduistiske nasjonalistene vind i seilene. Til felles hadde de at de ønsket seg en nasjon med kulturell homogenitet, med grunnlag i én felles religion. Og likevel var de fiender til døden.

Når Pakistan og Bangladesh (den gang Øst-Pakistan) brøt med resten av India på slutten av førtitallet, var det på den blodige måten. Delingen medførte den største folkeforflytningen i historien, rundt elleve millioner mennesker, og så mye som én million kan ha blitt drept i kampene mellom hinduer og muslimer. Til slutt roet tumultene seg noe, men ett av landområdene har de to statene aldri blitt enige om.

Utkjempet flere kriger om Kashmir

Kashmir er den nordligste delen av det indiske subkontinentet. India og Pakistan utkjempet krig tre ganger, i tillegg til en rekke mindre eskalerte konflikter i kampen om dette territoriet. I forbindelse med uavhengighetsprosessen valgte Hari Singh, maharaja i staten Jammu og Kashmir å bli med i India, til tross for at muslimer var en knapp majoritet i området. Slik utløste han den først indo-pakistanske krigen. Pakistan invaderte, men møtte raskt indisk motstand. Ved krigens slutt i 1948 hadde India klart å forsvare to tredjedeler av Kashmir, og en de facto kontrollinje mellom de to landene var blitt etablert. Linjen er ikke en internasjonalt anerkjent grense, men står seg fortsatt den dag i dag.

Det er særlig Kashmirdalen, det fruktbare landområdet med Himalaya-fjellkjeden på begge sider, som er et sårt punkt. India kontrollerer denne dalen i dag, selv om omtrent 98% av de syv millioner innbyggerne som bor der er muslimer. Frykten for å bli diskriminert av en stat dominert av en annen religion en sin egen driver mye av konflikten. Og diskriminering av de to millioner hinduene i Pakistan og hundreogsyttito millioner muslimene i India er meget vanlig. Jobbmuligheter begrenses, og i de verste tilfellene blir minoritetene utsatt for fysisk vold.

Konflikten i Kashmir fyrer opp under det politiske budskapet til både muslimske og hinduistiske nasjonalister. Krigen i 1999 førte til statskupp og militærstyre i Pakistan, og den usikre sikkerhetssituasjonen gir grobunn for autoritært styre i begge land. Med x-faktoren atomvåpen, som både Pakistan og India besitter, snakker vi altså om en meget urovekkende fastgrodd konflikt.

Konflikten tilspisset de siste årene

Valget av hindunasjonalistiske Narendra Modi som statsminister i India i 2014, har ført til en hardere linje i Kashmir-konflikten. I 2014 og 2015 skjedde en rekke skuddvekslinger langs kontrollinjen i Kashmir, der noen titalls soldater og enda flere sivile ble drept. India plages av angrep fra paramilitære grupper med base i den pakistanske delen av Kashmir, og det er manglende vilje fra den pakistanske regjeringen til å gjøre noe med disse gruppene. For noen måneder siden var det nye kamper. Indiske styrker hevdet de presist angrep pakistanske terrorister, mens pakistanske offisielle kilder nektet for dette, og hevder det var pakistanske styrker som ble beskutt og drept ved kontrollinjen.

Konflikten i Kashmir er mer anspent enn på lenge, og en evig torn i siden for to av verdens mest folkerike land.

Sjekk ut Utenriksmagasinet MIRs sending om Kashmir-konflikten fredag 27. Januar.

Siste podcaster

  • EU-valg spesial
    Husker du alle høyrepopulistene fra forrige EU-valg? De er tilbake! De og den sikkerhetspoltiske situasjonen for øvrig er årsaken til at årets valg kalles et skjebnevalg. Men hva med oss i Norge, påvirker dette valget oss eller er Europagreiene bare mas? Og hva med det definitive skjebnevalget som finner sted i USA i november, hvordan skal EU forholde seg til det? I studio: Frida Toudal, Anna Iversen og Isac Bartvik Jørgensen. Produsent: Magnus Nordal Røtnes Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler