Pave Frans burde ikke møtt Kim Davis

This content has been archived. It may no longer be relevant

I slutten av september var Pave Frans på besøk i USA. Programmet hans omfattet blant annet å besøke USAs president Barack Obama og FNs generalforsamling, og på tross av et stramt tidsskjema fant hans rådgivere tid til et møte som har vist seg å bli kontroversielt.

Vatikanet hadde nemlig avtalt et møte med Kim Davis, ansatt i delstatsadministrasjonen i Rowan County i staten Kentucky med ansvar for å godkjenne vigselsattester. Hun har vært i media den siste tiden fordi hun gjennom sin jobb bestemte seg for å flagge sin motstand mot likekjønnet ekteskap.

Likekjønnet ekteskap må tillates i hele USA

Som vi alle vet så avgjorde den amerikanske høyesteretten at et forbud mot likekjønnet ekteskap strider mot det fjortende grunnlovstillegget og må tillates i hele USA. Dette falt ikke i smak hos den svært kristne Kim Davis som etter dette nektet å godkjenne vigselsattester. Denne diskrimineringen ble hun anmeldt for, og etter litt frem og tilbake ble hun beordret av retten til å utstede vigselsattester til de som måtte ønske det.

Hun nektet selvfølgelig fortsatt å gjøre dette, og tilbragte seks dager i fengsel før hun ble løslatt.

En stor pressekonferanse ble holdt hvor mye presse og tilhengere var tilstede. Og der stod hun side om side sammen med den republikanske presidentkandidaten og sjefsklovnen Mike Huckabee.

Kim Davis har mange selvmotsigende uttalelser

Hvorfor er det problematisk at paven besøker henne? Dette er jo en stakkars kristen dame med en dyp kristen tro som står opp for det hun tror på. Hun fortjener kanskje omsorg, omtanke og respekt, og det var kanskje derfor hun hadde så mange tilhengere på pressekonferansen.

Vel. Det er ikke helt sant. Sannheten er at denne kvinnen ”fant Jesus” så sent som i 2011. Da hadde hun vært gift fire ganger hvilket vi vet går mot Bibelen, og mange kaller henne nå for en hykler.

Dette er en dame som ikke har noe begrep om hva som kan oppfattes ironisk eller hyklersk over hodet. Alt denne damen sier er totalt bak frem. I det ene øyeblikket lever hun stikk i strid med den bibelske teksten hun holder så hellig, og i det andre øyeblikket er hun en prinsippiell og såkalt ”god kristen” som lever etter kristne verdier hvor hun føler hun kan stå på en moralsk høyborg hvor hun skal fortelle andre folk hva som er rett og galt og hvordan folk bør leve. Hennes utsagn om at USA burde være tolerant nok til å gi rom for hennes dype religiøse tro er bak mål. Hun ønsker frihet til å kunne diskriminere mot andre personer. Hør her, fru Davis; Din frihet stopper der andres frihet begynner. Du burde ta en alvorlig titt i speilet før du snakker om toleranse.

Og spesielt ironisk blir det når hun skal preike om hvor full hun er av kjærlighet, samtidig som at den eneste grunnen til at hun er i medias søkelys er at hun står i veien for at mange par skal oppleve den øverste symbolske handling man kan gjøre for å vise kjærlighet for hverandre. Kim Davis er ikke mer enn en døgnflue i medias søkelys, og jeg er helt sikker på at hennes tidligere handlinger fører til at hun vil være en av de første som det republikanske parti ofrer ved neste korsvei.

Jeg synes det er dumt at det skal så lite til for å kunne besøke en så globalt respektert figur som den katolske pave.

En mulig tabbe for Vatikanet

Jeg synes det sender et signal om at dersom du er gal nok eller dum nok så vil du få besøkt en av verdens viktigste personer. Pave Frans har inntil nå blir omtalt som en meget progressiv pave som fører den katolske kirken inn i en mer moderne retning, og han har gjort mye bra for verden på sin korte tid som leder av den katolske kirke og ble av noen nevnt som en mulig kandidat til Nobels Fredspris.

Dette besøket er nok ikke noe som kommer til å bli husket særlig lenge, og det skal sies at Paven i ettertid er meget lite fornøyd med reaksjonene som har kommet og har truet med å sparke erkebiskopen som arrangerte besøket. Sist men ikke minst skal det sies at Pave Frans under sitt USA-opphold besøkte de vanskeligstilte, og prioriterte blant annet en middag med fattige og hjemløse foran et møte med mektige politikere i New York, så kanskje er det ikke så rart at han besøkte en ubetydelighet som Kim Davis likevel.

 

 

Siste podcaster

  • Om fire forhandlinger
    I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir tar vi for oss fire foskjellige forhandlinger. Valget i Nederland er over og resultatet vil kreve omveltninger i regjeringsmakten. Forhandlingene for å utvide våpenhvilen i Gaza ble ikke vellykket og krigshandlingene har startet igjen. Klimatoppmøtet COP28 er i gang i Dubai allerede første dagenkom det gjennombrudd. Og til slutt snakker vi om en pinlig tabbe fra en paraguayansk embetsmann. I studio har vi Eirik Eitrheim og Isac Bartvik Jøgensen. Produsent er Magnus Nordal Røtnes. Ansvarlig redaktør er Sofie Larsen Nesdal.

Anbefalte artikler