Valg i Nederland: Intervju med Jeroen Diepemaat

Onsdag denne uken er det valg i Nederland. Vil høyrepopulistene fortsette sin frammarsj i Europa, eller vil moderate krefter beholde kontrollen? Utenriksmagasinet MIR har intervjuet Jeroen Diepemaat, som er valgkampansvarlig for regjeringspartiet VVD i Enschede-regionen.

Diepemaat forteller at medlemmene i VVD har troen på et godt valgresultat.

— Jeg tror folk er ganske positive, stemningen er god. Alle vet vi har en stor mulighet til å vinne valget. Vi er litt bekymret, men vi vet at gjør vi jobben vår så vinner vi. Det rare er at denne valgkampen har ikke handlet om økonomien i det hele tatt. Økonomien vår vokser igjen, vi er faktisk den raskest voksende økonomien i Europa, så det burde være et tema, ikke sant?

Et valg om nederlandske verdier

I stedet for økonomien handler valgkampen om hvilket samfunn Nederland skal være.

—Økonomien er ikke den viktigste saken. Innvandring, integrering, men mest av alt er temaet verdier. Sikkerhet, kriminalitet, hvordan en skal oppføre seg, hvilket land vi vil være. For eksempel har kristendemokratene foreslått å innføre siviltjeneste for unge mennesker, i stedet for verneplikt som vi hadde for noen tiår siden.

Diepemaats parti VVD forsøker å tiltrekke seg velgernes stemmer ved å framstille seg som det trygge, liberale valget for en stabil og god økonomi.

—Slagordet vårt handler om å være realistisk. Du vet hva du kan forvente fra VVD. Vi er et liberalt parti, vi bryr oss om økonomien. Hvis du gir oss lommeboken din, billedlig talt, kan du stole på oss. Og folk vet det. Det er det vi forsøker å drive valgkamp på, en blanding av økonomi og verdier.

Folk er skuffet over regjeringen

Arbeidsledigheten går ned og den økonomiske veksten øker. Likevel forstår Diepemaat folk som er skuffet over regjeringen. I regjeringskoalisjon med arbeiderpartiet har VVD nemlig presset gjennom tøffe reformer.

—På den ene siden vil jeg si vi kunne forventet litt anerkjennelse for tallene. Men du må forstå, mange folk har lidd ganske mye de siste årene. Det har vært mange kutt i budsjettene. Pensjonssystemet og helsetjenestene har vært gjennom reformer. Det merker folk. Jeg kan forstå at folk ikke likte det, men det var viktig arbeid, for vi gjorde landet vårt klar for framtiden.

I motsetning til liberale VVD, som på meningsmålingene kniver med det høyrepopulistiske partiet PVV om å være størst, ligger arbeiderpartiet på rundt åtte prosent. Diepemaat er enig i at regjeringssamarbeidet med arbeiderpartiet nok ikke fortsetter etter valget.

—Nei, det tror jeg ikke. Arbeiderpartiet sliter veldig. Jeg ville ikke stemt på dem, for jeg er liberal, men jeg synes litt synd på dem. De gjorde en ganske god jobb i koalisjonen med oss. VVD gjennomførte også ting i regjering som ikke sto i partiprogrammet for å si det mildt, men arbeiderpartiet sliter mer på grunn av de kompromissene.

I stedet ser han for seg at VVD kan samarbeidet med sosialliberale D66 og kristendemokratene.

—Jeg håper vi får på plass en mer liberal koalisjon. D66 står ganske nært. Det er et liberalt parti litt til venstre for VVD. I tillegg har vi kristendemokratene, som har endret seg betydelig de siste tiårene. De er ikke gammeldagse kristne, de står i sentrum politisk. Det er de to åpenbare mulighetene, men jeg tror vi vil trenge fire partier i en koalisjon for å få flertall. Kanskje enten det grønne partiet eller kristenunionen.

Høyrepopulisme

I valgkampen har omstridte Geert Wilders fått mye oppmerksomhet, og partiet hans PVV ledet lenge på meningsmålingene. Vi spør Diepemaat om hva han tror om høyrepopulistene sine sjanser.

– For øyeblikket gjør ikke partiet hans det like bra på meningsmålingene, og han driver ikke så mye med valgkamp. Han deltar ikke i TV-debattene, han er ikke i gatene. Om Geert Wilders vinner valget, vil han ikke klare å danne regjering og bli statsminister. Ingen partier vil samarbeide med ham. VVD var lenge minst skeptisk til samarbeid, mens venstrepartiene har vært i årevis vært tydelige på at de ikke vil jobbe med ham. Men i fjor sa til og med VVD at vi ikke kan samarbeide med ham, for han har beveget seg for langt til høyre.

Diepemaat forteller oss at velgerne som vurderer å stemme på Gert Wilders er skuffede og frustrerte.

—Jeg kjenner personlig folk som vil stemme på dem. PVV er radikale, de er mot islam, muslimer og innvandring, men folk som stemmer på ham gjør det fordi de er skuffede. De er skuffet over regjeringen, skuffet med sin økonomiske situasjon. De har kanskje ikke en jobb, og ser ikke for seg noen forbedring i framtiden. Jeg mener virkelig at problemene til disse folkene må håndteres. Men PVV vil ikke løse utfordringene deres.

Wilders har uttalt at Nederland burde ut av EU, og vil holde en folkeavstemning om han blir statsminister. Vi avslutter med å spørre Diepemaat om muligheten for at Nederland gjør som Storbritannia og forlater EU.

—Synet på den europeiske union er blandet. Jeg ville ikke veddet på noe utfall. Samtidig tror jeg nederlendere forstår at vi er enda mer avhengig av EU for handel og samarbeid enn det Storbritannia er. Likevel mener mange at noen ting ved EU-samarbeidet burde endres, og at endringene ikke skjer raskt nok for tiden. Blir det en folkeavstemning om Nexit tror jeg ikke et stort flertall vil støtte det. Men du vet aldri, vi ser hva som skjedde i Storbritannia.

 Sjekk ut Utenriksmagasinet MIR sin sending om valget i Nederland:

Siste podcaster

  • EU-valg spesial
    Husker du alle høyrepopulistene fra forrige EU-valg? De er tilbake! De og den sikkerhetspoltiske situasjonen for øvrig er årsaken til at årets valg kalles et skjebnevalg. Men hva med oss i Norge, påvirker dette valget oss eller er Europagreiene bare mas? Og hva med det definitive skjebnevalget som finner sted i USA i november, hvordan skal EU forholde seg til det? I studio: Frida Toudal, Anna Iversen og Isac Bartvik Jørgensen. Produsent: Magnus Nordal Røtnes Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler