Hvorfor Oscar-utdelingen 2017 var historisk

Oscar-utdelingen er en årlig prisutdeling som kårer det beste arbeidet innenfor film i Hollywood. Prisutdelingen fokuserer først og fremst på amerianskproduserte filmer, men har også kategorier for beste utenlanske filmer. Prisutdelingen dekker også yrkesgrupper som ofte blir oversett i filmverdenen, som pris for beste kostymedesign, beste hår og sminke, beste lydmiks og beste originale lydspor. Utdelingen begynte offisielt i 1929, og i 2017 hadde akademiet sin 89. utdeling. Filmene og personene som vinner priser blir valgt ut av et akademi av filmeksperter, hvor de lager en topp-3 liste over sine favorittfilmer fra året som har gått.

Den 89. Oscar-utdelingen var historisk på flere måter, og her er grunnene til hvorfor den ble det:

1. Første muslim som har vunnet en Oscar

Mahershala Ali er Den første muslimen som har vunnet en Oscar (foto:Selmer Media)
Mahershala Ali er Den første muslimen som har vunnet en Oscar (Foto: Selmer Media)

Det har nemlig aldri vært en eneste muslim som har vunnet en Oscar i løpet av 89 utdelinger, men i år vant Mahershala Ali en Oscar for beste mannlige birolle. Han vant for sin rolle i filmen Moonlight. Tidligere har vi sett Mahershala i filmer som The Hunger Games: Mockingjay og Predators, og han har vært med i TV-serier som House of Cards og Luke Cage.

2. Første gang én eller flere mørkhudede personer har blitt nominert i alle kategoriene

_DSC5175.ARW
Hidden figures var nominert til beste film (Foto: 20th Century Fox)

For første gang i Oscar-utdelingens historie var det i år nominert en eller flere mørkhudede personer i hver eneste kategori av skuespillere. I tillegg vant de i to av dem. Mahershala Ali vant for beste mannlige birolle i Moonlight, og Viola Davis vant for beste kvinnelige birolle i filmen Fences. Noen vil spekulere i om dette kan ha kommet av kontroversen som oppstod under forrige års Oscar-utdeling, hvor nærmest ingen mørkhudede var nominerte.

3. Første seier

Casey Affleck vant for beste mannlige skuespiller (foto: United International Pictures)
Casey Affleck vant for beste mannlige skuespiller
(Foto: United International Pictures)

Alle skuespillerne som i år vant en Oscar i skuespillerkategoriene, vant for første gang. Verken Emma Stone, Casey Affleck, Mahershala Ali eller Viola Davis hadde vunnet en Oscar fra før av. Emma, Casey og Viola Davis har blitt nominert tidligere.

4. Yngste regissør som noensinne har vunnet

Damien Chazelle vant for regi i La La Land (foto:Nordisk Film Distribusjon AS)
Damien Chazelle vant for regi i La La Land (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)

Damien Chazelle ble i år den yngste regissøren som noensinne ha vunnet en Oscar. Han vant for sin film La La Land, i en alder av 32 år. Den tidligere personen som holdt rekorden var Norman Taurog, som også vant i en alder av 32 år, men han var et par måneder eldre enn Chazelle.

5. Første gang en LGBTQ-film har vunnet

Moonlight er den første LGBTQ-filmen som har vunnet en Oscar (foto:Selmer Media)
Moonlight er den første LGBTQ-filmen som har vunnet en Oscar (Foto: Selmer Media)

Moonlight stakk også av med seier for beste film (etter feiltagelsen ved at La La Land ble kåret som beste film med et uhell). Det er første gang noensinne at en film som handler om å være skeiv har vunnet.

6. Netflix og Amazon vant sine første Oscar-priser

Begge strømningstjenestene Netflix og Amazon stakk av med priser denne kvelden. Netflix vant for The White Helmets og Amazon vant for The Salesman.

Andre ting verdt å nevne som skjedde under utdelingen:

  • Meryl Streep var tilstede for sin 20. nominasjon
  • Janet Patterson, som er i live, ble hedret under segmentet for avdøde filmskapere ved en feil
  • Auli’i ble slått i hodet med en flaggstang under sin opptreden av “How Far I’ll Go”, fra Moana.
  • La La Land ble feilaktig kåret som vinner av beste spillefilm, grunnet at presantøren av prisen hadde mottatt feil vinnerkonvolutt. Prisen gikk til Moonlight.
  • Jimmy Kimmel tweetet sin mest retweetede tweet noensinne. Han skrev til Donald Trump: “#Merylsayshi”

Siste podcaster

Anbefalte artikler