Bølgebonanza: 5 filmer om bølger

This content has been archived. It may no longer be relevant

Min venn Øystein var en gang på Tropicana på Pers Hotell på Gol, hvor holdt han på å drukne i bølgebassenget. Vi har alle våre historier og erfaringer med bølger, og derfor er det lett å identifisere seg med karakterene som kjemper mot bølgene på lerretet. Jeg har ikke sett den nye, norske filmen Bølgen enda, men Kristoffer Joner har hovedrollen og minner om en skral utgave av min venn Øystein. Jeg har derfor allerede utviklet sterke følelser for den norske filmhelten.

Men nå skal vi ikke snakke om Pers Hotell på Gol. Vi skal heller glede oss over at Norsk film har født et forhåpentligvis makeløst barn. Så uten videre tull; her er fem andre filmer om bølger.

The Perfect Storm

Glemt av mange, men elsket av enkelte raringer. The Perfect Storm kom ut i 2000 og var en helt ok film med Mark Wahlberg og George Clooney i hovedrollene (!). Mark, George og et par andre er fiskere som havner i en storm som er perfekt. For min del husker jeg denne filmen mest fordi det var en av de første jeg eide på dvd, noe som ga meg muligheten til å se scenen der (spoiler) en av dem får en fiskekrok gjennom hånden frame by frame.

Noah

Hvis du ser Bølgen og tenker at du savner litt Jesus i det hele, så er nok dette filmen for deg. Jeg har ikke sett filmen selv, men det fordi jeg allerede har lest boka og syntes det hele var litt kjedelig. Men med kjente navn som Darren Aronovsky, Russel Crowe, Emma Watson og Anthony Hopkins med i fortellingen, hvor uinteressant kan det egentlig være? Vent… jeg trodde det bare skulle være to av hver art?

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6qmj5mhDwJQ&w=560&h=315]

 

Die Welle

Elsket av samfunnsfaglærere over hele vårt langstrakte land, og bare litt uten grunn. Helt ok film, men ingen grunn til kjærlighet, selv om man føler seg litt kulturell når man ser på filmer som hverken er på norsk eller engelsk. For de som ikke kjenner til denne (ikke gikk på ungdomsskole), handler den om en skole der alle blir kvasinazier fordi læreren ville demonstrere hvordan folk ble ekte nazier. Kvasinazi-bevegelsen heter Die Welle, eller bølgen, så derfor er den med her.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=4FYDF8wGn5E&w=560&h=315]

 

Heat

Kom bare på Exodus og All is lost som faktisk handler om bølger, men siden jeg ikke gadd å skrive om dem, så ble det Michael Mann-klassikeren Heat fra 1995. Hva har dette med bølger å gjøre, spør du? Joda, den forårsaket en ransbølge! Ok, kanskje ikke helt forårsaket da, men på Wikipedia står det:

“The explicit nature of several of the film’s scenes was cited as the model of a spate of robberies since its release. This included armored car robberies in South Africa, Colombia, Denmark, and Norway and most famously the 1997 North Hollywood shootout”.

Så der har du det, en ransbølge altså, til og med i Norge! Vel, i motsetning til de tidligere nevnte filmene kan jeg faktisk anbefale denne.

Bølgen

Jeg har allerede sagt at jeg ikke gidder å skrive om Exodus eller All is lost. Men Bølgen fortjener uansett en plass her. Det er jo kjempegøy med norsk katastrofefilm! Det er i alle fall noe jeg tror, siden har ikke sett den enda. Men siden dette er en liste over filmer om bølger, så virker det naturlig å ta den med.

Bølgen går på kino nå! Sjekk ut traileren her:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=zUyFU7y7c-g&w=560&h=315]

Siste podcaster

Anbefalte artikler