Fra Intel til Google: fem datadokumentarer

This content has been archived. It may no longer be relevant

Av og til er det en dokumentar som får fryktelig mye oppmerksomhet, og hele verden går bananas. For eksempel da Blackfish kom ut på Netflix i 2013, tror jeg kanskje alle i hele verden så den og snakket om den. For min del opplevde jeg det mer som at jeg tenkte «spekkhoggere har det kjipt» før jeg gikk videre med livet. Ikke at Blackfish på noen som helst måte er dårlig, jeg koste meg mens jeg så den, men da den var ferdig var det ferdig. Det var litt som å se Guardians of the Galaxy. Jeg koste meg på kino, men nå kommer jeg aldri til å ofre den en tanke til. Utenom når jeg skriver saker for Studentradioen, da.

Denne saken skulle egentlig bare være noen tips til noen gode dokumentarer jeg har sett i det siste, men så viste det seg at nesten alle dokumentarene jeg har likt veldig godt i det siste på en eller annen måte har handlet om datamaskiner. Så da ble det slik. Her er fem gode dokumentarer som kan løfte humøret i denne mørke eksamensperioden.

Terms and Conditions May Apply

Dokumentar om brukerkontrakten man, kanskje litt betenkt, bare aksepterer uten å lese gjennom først. Og det viser seg at det er helt riktig å være betenkt, for du har sannsynligvis gitt bort sjelen din til Apple. Så det er jo fint at det finnes folk som faktisk tar seg tid til å undersøke disse avtalene, som viser seg å ofte være, tja, betenkelige. Tilgjengelig på Netflix.

Nei, det orker jeg ikke. (Foto: Skjermdump/Apple)

The Real Revolutionaries

I denne dokumentaren, som dessverre ikke er på Netflix, ser en på selve fødselen av Silicon Valley og dataindustrien, mer spesifikt på William Shockley og Robert Noyce, som (med venner) utviklet den første transistoren. Historien om Noyce, som senere startet Intel, og Shockley er i hvert fall for meg ekstremt interessant, og denne dokumentaren er en grei start som gir greit overblikk. Ikke er den så fryktelig lang heller. Cirka like lang som en middag med en halvtime på sofaen etterpå.

Atari: Game Over

En gang på 1980-tallet krasjet spillbransjen, og Atari-spillet E.T. fikk, kanskje litt ufortjent, skylden. Da det skjedde skal Atari visstnok ha laget en hemmelig kirkegård for alle de usolgte E.T.-kasettene i ørkenen på vestkysten i USA. Denne myten har til og med dukket opp i Dagbladet, blant annet da fyren som lagde dokumentaren gravde opp en del kassetter. Dokumentaren utbroderer også historien til Atari, blant annet om de legendariske Atari-festene, og intervjuer storheter som Nolan Bushnell og Ernest Cline. Tipp topp tommel opp! Tilgjengelig på Netflix.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=rIaWAyHIqok&w=560&h=315]

Indie the Game

Igjen på Netflix og igjen om spill. Men denne gangen handler det mer om vår egen tid, og om de dedikerte nerdene som bruker tiden sin på å lage indiespill, blant annet om Phil Fish mens han utviklet Fez. Vi får et interessant innblikk i hvordan dagens spillbransje fungerer, og dokumentaren er veldig godt produsert. Ganske feelgood, og bra for deg som er litt emosjonelt sårbar etter en fuktig kveld på byen.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=dINgx0y4GqM&w=560&h=315]

Patent 986

Svensk dokumentar om Håkan Lans som i 1972 – før noen andre – oppfant et grafikkort som kunne vise farger. Historien tar en litt mørkere retning når vi får høre hvordan de store teknologifirmaene håndterte saken, og vi blir dratt inn en litt Stieg Larsonsk situasjon med bestillingstyverier, etterretning og rettsaker. Filmen er tilgjengelig på NRK frem til lørdag 30. mai.

Så der har du det. Sikkert lurt å starte med den om Håkan Lans, siden den ligger ute i begrenset tid. Hvis det ikke er nok er det selvfølgelig masse mer å ta av på diverse streamingtjenester. Og hvis heller ikke det metter den enorme entusiasmen du har, vil jeg faktisk gå så langt som å anbefale boken The Innovators av Walter Isaacson.

Siste podcaster

  • Kill Billjo
    Mikael med besøk av Johannes fra Studentrådet snakker om to av 2000-tallets store filmer, nemlig Kill Bill og Kill Buljo! Hvem er farligst av samer og samuraier? Johannes oppdaterer også Mikael på Shogun. En hissig sending med andre ord.

Anbefalte artikler