En introduksjon til det store ostefatet

This content has been archived. It may no longer be relevant

Ost er svært personlig, nettopp fordi verden av ost er så stor og variert. Ost kan være mild, kraftfull, myk og fast, og tenk på hvor mye vi bruker den til! Den kan brukes som dessert, snacks, tilbehør eller som en ingrediens i retter.

La oss først se på hvilke type oster vi har.

Kittmodnet ost

Kittmodnetost er det vi kaller ost hvor modningsprosessen starter på overflaten og deretter modnes innover. Dette skjer ved å smøre en bakteriekultur som bidrar til smaken og lukten som kjennetegnes ved disse typer oster. Dette er oster som:
Ridderost
Port salut
Saint albray

Fast ost

Faste oster kan være så mangt, enten det er halvfaste oster som Jarlsberg eller helt faste oster som parmesan. Typiske faste oster er:
Manchego
Jarlsberg ( både vanlig og vellagret)
Norvegia ( både vanlig og vellagret)
Parmesan
Edamer
Gryere

Blåmuggost

Blåmuggost er en gruppe halvfaste oster som hovedsakelig modnes på blåmuggen som finnes inni osten. Ostene skiller seg fra hverandre ved å variere produksjonsprosessen og type melk som blir brukt. Dette er en ost som varierer veldig i pris og den passer svært godt til ostefatet. Under er det rangert fra den sterkeste til den mildeste blåmuggosten:

Roquefort
St. Agur
Selbu blå
Castello

Hvitmuggost

Hvitmuggost kjennetegnes av overflaten som er dekket av hvitmugg med en myk konsistens inni, med en mild smak. Belegget blir til når hvitmuggkultur tilsettes i melken eller blir påført direkte på osten. Typer av hvitmuggost er:
Brie de Meaux (Kongen av Brie)
Brie de Paris
Camembert

Fersk ost

Du ser kanskje for deg at fersk ost ikke hører til på et ostefat, men fersk ost er noen av de billigere ostene som er greit å bruke som student, og med et par enkle grep kan også de nytes som snacks.
Mozarella: Dette er kanskje en ost de fleste forbinder med matlaging, men den kan også brukes på ostefatet. Tre cherrytomater (eller kanskje vannmelon) og basilikum på en tannpirker sammen med litt mozzarella og drypp over litt balsamicoeddik. Plutselig har du noe som fint kan plasseres på ostefatet. Typer fersk ost:
Le Reoule
Tolko Pepper

Det er selvfølgelig mange flere gode oster enn de som er ramset opp her, men dette er de ostene som er lett tilgjengelige for oss studenter og som passer best inn på et ostefat.

Tilbehør

Et ostefat består ikke bare av ostene, men også frukt, nøtter, kjeks og marmelader som skal være med på å fullføre hele smaksopplevelsen.

Brød: Godt brød gjerne flere sorter.

Nøytrale kjeks: For å gjøre dette på stundentvis, nemlig billig, er det lurt å kjøpe nøytral kjeks som vil passe til alle ostene, så slipper du å bruke penger på forskjellige sorter. Dersom du skal ha blåmuggost på  ostefatet ditt så anbefaler jeg deg å prøve det med pepperkaker, kjempegodt!

Frukt – Prøv både søt og modnet frukt, samt tørket.

Nøtter – Både salt og ristede nøtter.

Honning – Passer de fleste oster.

Spekeskinker og pølser.

Marmelader og chutney.

Ostefatet

Når du setter sammen et ostefat er det et par ting som er lurt på tenke på.
Hvor mye skal jeg ha? Dette kommer an på hva ostefatet skal brukes som, er det en dessert, kos eller kanskje en ost og vin kveld? Vi beregner pr person: 250g til ost og vin kvelder, 150g som snacks og 70g til dessert.
Hvordan skal jeg tilberede det? Skjær osten opp i passelige biter når den er kald, da er det lettest å skjære gjennom osten uten at den klistrer seg til kniven osv. Det er viktig å gjøre dette i god tid, for osten er best når den har ligget i romtemperatur i 1 – 1,5 time før servering.

Her er to forslag til ostefat, jeg vil uansett anbefale deg å prøve deg frem selv eller kanskje utvide ostefatet enda mer om du ønsker det. Smaken utvikler seg hele tiden når du prøver nye ting.

Den milde:

Dette er et fat med litt mildere oster for den som først nå begir seg ut på hva osteverden har å by på.

Brie de Paris
Castello
Gryere
Le Reoule
Mozarella på tannpirker

Tilbehør:

Usaltet kjeks
Salte nøtter
Druer
Jordbær
Pære
Honning

Den modne:

Dette er ostefatet for den osteglade, utvid gjerne fatet med en Roquefort om du tørr og legg til flere gode faste oster.

St Albray
St Agur
Brie de Meaux
Camembert
Manchego

Tilbehør:

Mild kjeks
Oliven
Cherrytomater
Tørket fiken
Fersken marmelade
Honning

Matlaging

Dagen etter du har servert ostefatet kan det jo tenkes at det er litt rester, hva skal du egentlig bruke disse restene til? Her får du muligheten til å bruke kreativiteten og utforske nye veier innenfor matlaging. Her er noen teknikker du kan bruke i matlaging med ost.

Saus
Ost fungerer som en naturlig tykkner av saus, hvorfor ikke prøve deg på en ostesaus av blåmuggost til en pastarett? Her har du muligheten til å bruke ostens smakt til din fordel også. De fleste harde oster har en tendens til å bli kornete om du tilsetter den under koking, rør heller osten inn etter sausen er ferdig kokt.

Dressing
Bruk blåmugg ost til å lage Blue Cheese dressing, en kjempe enkel oppskrift finner du her.

Salater
En salat består av mye friskt, rasp eller del opp ost og strø det over en enkel salat som smakstilsettning.

Sandwich og burger
Har du prøvd å varme brie sammen med salt spekeskinke og tomat i ovn? Det er kjempe godt! Du kan ha hvilken som helst ost på brød sammen med passende tilbehør. Det funker alltid. Hvorfor ikke lage deg en klassisk sandwich med oster fra ostefatet dagen før?
Prøv deg også med blåmuggost eller brie på burgeren.

Gratinering

Ost er godt også smeltet, strø ostebiter over en pastarett eller prøv deg på en Quattro Formaggi pizza med 4 oster.

For mer tips kan du høre forrige ukes sending under.

Lykke til!

Siste podcaster

    Anbefalte artikler