Restaurantanmeldelse: Bastant Stølegaten

This content has been archived. It may no longer be relevant

Bastant er for mange i Bergen kjent som den store suppekaféen, og per i dag finnes det to avdelinger sentralt i byen. Den ene ligger i Stølegaten 8a rett ved Støletorget i Sandviken og den andre i Jacobsfjorden 4 rett bak Bryggen. Førstnevnte har både alkoholservering og åpent til enten kl. 23 eller 01 alle dager, mens sistnevnte stenger kl 17. Av de to “gastro-kaféene” valgte Ariz og jeg å besøkte kafeen i Stølegaten en fredag ettermiddag like etter kl. 18.

Trangt, men sjarmerende

Bastant er ingen stor kafé. Den ene siden av lokalet har et stort langbord med høyde tilpasset barkrakker, mens resten av lokalet har flere små bord med lite luft mellom. Som Ariz påpeker “kan man ikke unngå å legge merke til hva naboen spiser.” Og selv om samtalen vår nærmest flyter inn med den på nabobordet, er det likevel ikke slik at det ødelegger helhetsinntrykket nevneverdig. Den intime stemning føles på mange måter naturlig på en kafé som denne, og innredningen gir det hele et avslappet og nesten litt hjemmekoselig preg.

Truls bestilte beta-suppe til 119 kr. (Foto: Truls Lier)
Truls bestilte beta-suppe til 119 kr. (Foto: Truls Lier)

Menyen på Bastant er omtrent på nivå med det man kan forvente av en kafé som også prøver å hevde seg kulinarisk. Supper og sandwicher dominerer utvalget. I tillegg gir variasjonen som tilbys i baren hele stedet en fin balanse mellom koselig kafé og små-hipstrete pub. Vi ønsket å prøve noen av suppene man ofte forbinder med Bastant, og gikk for hver vår store porsjon av henholdsvis potet- og villhvitløk-suppe og beta-suppe. Alle stor supper koster 119 kr, mens liten variant koster 99 kr.

 

Hør hele anmeldelsen av Bastant her:

Klassisk og velsmakende

Vi forventet da vi satt oss ned at gjengen på Bastant vet hva de driver med når det kokes suppe, og ble heller ikke skuffet over smakene som møtte oss.

Potet- og villhvitløk-suppa som Ariz fikk servert var akkurat det du vil ha av konsistensen til en slik suppe. Den er noen små, møre biter igjen, men har for det mest en myk konsistens. Den første skjeen ble beskrevet som “en eksplosjon av smaker”, og vi var begge enige om at det var lite å utsette. Villhvitløk er kanskje bedre kjent som den ultrapopulære ramsløken, som nærmest alle moderne norsk restauranter har kastet seg over de siste årene. Det er heller ingen grunn til at de ikke skulle gjøre det, da den i potet-suppa på Bastant fungerer utmerket og gir et spennende, men ikke for alternativt preg på en klassiker.

Ariz bestilte potet- og villhvitløk-suppe til 119 kr. (Foto: Truls Lier)
Ariz bestilte potet- og villhvitløk-suppe til 119 kr. (Foto: Truls Lier)

Beta-suppa er akkurat slik den skal og bør være. Når man bestiller en såpass klassisk og velkjent rett er det ikke det oppfinnsomme og kreative man er ute etter, men heller assosiasjonene som følger med en perfekt versjon av noe du har smakt mange ganger tidligere. Jeg kan ikke unngå å tenke på et besøk hos bestemor på landet og timevis med tradisjonelle norske lukter og smaker, idet denne beta-suppa settes på bordet.

Suppene ble servert med to skiver brød, noe vi begge satt pris på. De salte skorpene ga utvilsomt en ekstra piff på tilbehøret, men Ariz påpekte likevel at hun gjerne skulle sett at disse skorpene var enda sprøere. Uten å imponere stort komplementerte brødet fint de smakfulle suppene.

Iste av grønn te med sitron. (Foto: Truls Lier)
Iste av grønn te med sitron. (Foto: Truls Lier)

Ariz fikk også en deilig og velkomponert iste som ikke sto på menyen, men som bartenderen foreslo, da det ble forespurt. Den var nydelig balansert mellom grønn te og sitron, og akkurat så sitruspreget vi synes isteen skal være. Den må gjerne stå på menyen i fremtiden. Servicen på Bastant var med andre ord upåklagelig ettersom den var preget av en rask servering og en løsningsorientert innstilling.

Verdt pengene?

Til tross for at smakene på Bastant svarer til våre forventninger, er prisnivået relativt høyt med tanke på størrelsen på porsjonene. Ariz var ikke mett etter mat til 120 kr, som spesielt på studentbudsjett kan være skuffende. At prisnivået ikke er av de laveste er kanskje ikke så overraskende på en kafé, og vi er heller ikke fremmed for at man må betale litt for den hyggelig stemningen som er på Bastant. Vi sitter likevel med følelsen av å ha fått litt lite for pengene.  Kvaliteten på suppene er det absolutt ikke noe å utsette på, men det burde enkelt og greit vært servert større porsjoner. Dette kan løses enten i form av en egen middagsporsjon eller et større utvalg av størrelser, men et alternativ burde uansett finnes.

Det skal også nevnes at det er mulig å bestille middag på Bastant dersom man er mer enn seks stykker og bestiller noen dager i forveien. For 200 kr. per person kan man få middag i kaféen fra deres catering-meny, som potensielt kan være et bedre kjøp prismessig enn den ordinære menyen.

Til tross for prisnivået mener vi at Bastant er verdt et besøk. Det er kanskje ikke her man går for å bli stappmett som fattig student, men de spennende smakene og den sjarmerende atmosfæren gjør likevel gastro-kaféen til et sted Bergens suppe-elskere trygt kan ta turen innom.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler