Studentvalget 2015: DERA

This content has been archived. It may no longer be relevant

Studentparlamentet er det øverste studentpolitiske organet ved Universitetet i Bergen, og jobber for å ivareta dine interesser som student. Hver dag denne uken har Studentmorgen hatt besøk av kandidater fra de forskjellige politiske listene som stiller til valget. Da Emilie Kreutzer gjestet Studentmorgen tirsdag, forklarte hun hvorfor DERA faktisk er det listens forkortelse står for, nemlig Det Eneste Reelle Alternativ, når du skal stemme.

Aktiv politiker

Ett minutt før sending ankom gjesteprogramlederen radiolokalene. Hun var svært fornøyd med at hun fikk være med gjennom tre timer med Marius Holth og Maria Haugsgjerd, og at hun slapp å bli med helt fra begynnelsen. Slik fikk hun roet ned nervene, som naturlig nok var til stede ved hennes store radiodebut. Gjennom spalten «Hvem i rommet?» ble lytterne bedre kjent med Emilie. I tillegg til Det Eneste Reelle Alternativ, er hun medlem i både Norsk Folkehjelp og Amnestys studentgruppe, noe som gjorde at hun ble utpekt til den mest aktive i rommet.

– Jeg har også veldig konkurranseinstinkt. Monopol med familien min, det er ikke pent, røpet hun.

Hør Emilie fortelle mer om seg selv og DERA:

Disse egenskapene er neppe dumme å ha med seg når man skal kjempe for å gjøre studieforholdene så gode som mulig. DERA er opptatt av å være en liste av studenter, for studenter, og at politikken deres ikke skal baseres på de store nasjonale partiene og deres rammer for politikk.

– I fjor hadde vi en del saker som noen kanskje syns er litt tullete, men som er viktig for studentene. Våre topp tre saker i år er eksamensfri 18. mai, og at vi skal avvikle 8.15-forelesningene, for alle vet jo at de er grusomme. Den siste er å åpne klubb Fantoft igjen fordi det er veldig viktig å ta vare på de internasjonale studentene.

Undervisningsfri og bedre dopapir

Andre saker som står på programmet til DERA er undervisningsfri i fadderuken, god kvalitet på dopapir og bedre tilrettelegging for at studentorganisasjonene kan presentere seg selv i fadderuken. Studenter opplever ofte at trivsel er like viktig som det å være fornøyd med et fag, og mange er uvitende om alt det sosiale man kan være med på. Studentmorgens Maria ble fristet med undervisningsfri, og forklarte hvor viktig dette er for å bli kjent medstudenter seg imellom.

– Man kan ikke studere og bli kjent samtidig, da blir man forvirret, påpekte hun.

Selv om programleder Marius satt spørsmålstegn ved om kvaliteten på dopapir er en viktig sak, ble de tre radiotrynene enig om at flere vil bli politisk engasjert dersom studentpolitikken fremmer saker som gagner dem selv og egen studiehverdag.

– Det at vi vil ha mykere dopapir går på studentvelferd. Når man sitter i Studentparlamentet, så er man student i kanskje 3-5 år. De sakene som blir tatt opp er ofte saker som ikke får effekt før om veldig mange flere år enn man er på universitet, og da blir ikke folk engasjert i studentpolitikken, understreket Emilie.

Usexy politikk

Videre forklarer hun at DERA selvsagt har andre typer saker på programmet, saker hun mener kan gå under betegnelsen som usexy politikk, men som likevel er svært viktige. Blant disse finner man krav om at staten skal ta større ansvar for studentenes psykiske helse, og bedre utnytting av leseplassene på UiB.

Hør Emilie snakke om DERAs hovedsaker:


Har du lyst til å vite hva DERA mener skal holdes hellig, hvilket spisested de har avtale med, hvilken sak de brenner ekstra sterkt for og hva de kaller lederen sin?

Hør quizen til Emilie:

Mer om programmet til DERA finner du her. Vi ønsker Emilie og DERA lykke til med valget!

Anbefalte artikler