Nordmann skal gjenreise gammel storklubb

This content has been archived. It may no longer be relevant

Den 2. januar kunne SV Austria Salzburg melde at Jørn Andersen hadde tatt over treneransvaret i klubben. Nordmannen som tidligere har trent flere klubber på nest øverste nivå i Tyskland og vært linket til jobben som assistenttrener for Joachim Löw, har hatt en turbulent trenerkarriere. Etter flere opp- og nedturer har han nå overtatt en klubb med klare ambisjoner om å tilbringe 2014/15- sesongen i Østerriksk 2. Bundesliga.

Ny vår i SV Austria Salzburg

I en moderne kafé, med skue over et lite flymuseum og god utsikt til de tusenvis av halvfulle flypassasjerer som hvert år drar til alpene for å stå på ski, møtte Offside Jørn Andersen. Red Bull Hangar het stedet, og det er naturlig nok affiliert med samme Red Bull som for kun 10 år siden gjorde sitt uvelkomne inntog i det tidligere Austria Salzburg. I Østerrike styres klubbnavn av sponsorer, så navneskifte medførte ingen kontroverser for laget som også har nådd finale i UEFA-cupen under navnet Casino Salzburg. Det var imidlertid ikke navneendringen til Red Bull Salzburg som skapte furore, men endring av logo og draktfarge og idéen om at det var en helt ny klubb som skulle bygges. En med historie løpende fra 2005, ikke 1933.

På de ti siste årene har nyetablerte Austria Salzburg klatret fra syvende- til tredjenivå, og nå står en nordmann med tysk pass overfor oppgaven å ta de opp.

– Hva fikk deg til å velge Austria Salzburg foran andre tilbud?

– Det er en klubb med potensiale, en tradisjonsklubb. Jeg har bodd her 4 år, 15 kilometer lenger oppe i dalen på tysk side. Jeg trives veldig godt her, det er landlig og naturen minner veldig om den norske, og det medførte heller ingen flytting.

Han tar en slurk kaffe og en liten tenkepause, før han fortsetter svaret:

– I starten var jeg veldig skeptisk. Det er tredjenivå og jeg har jo større ambisjoner enn det, men som sagt er det en tradisjonsklubb. Jeg har vært uten jobb i to år nå og det er godt å være tilbake. Det er fotballtrener jeg ønsker å være, medgir Andersen.

Toppnivået i Østerrike mener Andersen ikke er spesielt bedre enn Tippeligaen, med unntak av RB Salzburg. For å gi oss en pekepinn på hvilket nivå han nå er trener velger han å sammenligne med Tyskland, heller enn de lavere divisjoner i Norge.

– Det er vanskelig å sammenligne, spesielt på andre- og tredjenivå. 2. Bundesliga her er kanskje et sted i nærheten av 3. Bundesliga i Tyskland, men alt er mye større i Tyskland – det er en helt annen bredde der. Man ser blant annet at spillere fra Østerrike foretrekker 2. Bundesliga foran toppdivisjonen her, og jeg tror det er så mange som 20 østerrikere som spiller på 2. nivå i Tyskland. Det er mer penger å hente der.

I Østerrike er det tre avdelinger på tredjenivå, en avdeling sikrer direkte opprykk ved å toppe tabellen, mens de to andre må ut i kvalifisering. I sesongen 2014/15 er SV Austria Salzburg sikret opprykk med tabellseier. Med 13 kamper igjen av sesongen leder SV Austria Salzburg tabellen med seks poeng foran WSG Wattens. Die Rückrunde starter 21. mars, og innen det skal Andersen ha satt sitt preg på laget. På spørsmål om hvordan han skal forbedre laget sier han dette til Offside:

– Vi må forbedre laget. Det gjelder med tanke på ballvinning, raske overganger og tidlige avslutninger. Defensivt må vi ligge taktisk riktig, og vi følger i stor grad grunnprinsipper om korte avstander og så videre. Jeg liker at laget spiller fotball, ikke lange baller og kriging. Vi spiller oss ut bakfra og vi har en plan på hvordan vi skal angripe, sier Andersen.

Den tidligere Bundesliga-toppscoreren ser i hvertfall ut til å ha lært bort en ting eller to om å score mål. Nylig slo SV Austria Salzburg til med 6-2 seier over Vorwärts Steyr, som holder til i en annen avdeling på østerriksk tredjenivå. På fem treningskamper teller de 7-0-1 og 20-9 i målforskjell. Andersen har kontrakt med klubben frem til sommeren, med opsjon på ett år om han skulle lede klubben til opprykk. Han ønsker imidlertid ikke å spekulere eller kommentere på hva fremtiden bringer.

– Jeg har opsjon på å bli her lenger om vi rykker opp, men jeg vet ikke hva som skjer videre.

– Har klubben det som skal til for å overleve 2. Bundesliga?

– Ja, det tror jeg. Kanskje ikke akkurat nå, men rykker vi opp så kommer Sky og Ligatotal på banen, og alle kampene blir vist på tv. Det betyr ekstra penger inn til klubben.

Opprykk og nedtur

Det var i 2003/04- sesongen Jørn Andersen skapte et navn for seg selv som trener. Med et lite lag, blottet for stjerner, klarte han på nært mirakuløst vis å kapre 5. plassen i 2. Bundesliga. Kun tre poeng skilte klubben fra direkte opprykk, og ett poeng fra kvalifisering.

– Det var da jeg trente Rot-Weiß Oberhausen det ble haus rundt meg for første gang som trener. Vi hadde et utrolig lag, og gikk til topps med en gang. Flere klubber meldte på dette tidspunkt interesse, deriblant Hannover, sier Andersen.

Neste stoppested ble den tidligere giganten Borussia Mönchengladbach. Her jobbet han ett år under Horst Köppel som hjelpetrener, og en kort periode som interrim-manager etter at Köppel 16. mai 2006 fikk sparken, som en konsekvens av at klubben rykket ned. Andersen tok ikke over hovedansvar for klubben – han dro til Hellas, men ble der bare en knapp måned i 2007. Etter en periode uten de store resultatene returnerte han i November 2007 til tysk 2. Bundesliga, og bidro til at Kickers Offenbach holdt seg.

1. juli 2008 kunne tysk presse melde at Jürgen Klopp – kultfigur og suksesstrener – var klar som manager for Borussia Dortmund. Den nær sagt umulige jobben å etterfølge Klopp i Mainz 05 tilfalt Jørn Andersen.

– I løpet av den sesongen klarte vi det Jürgen ikke hadde klart foregående sesong med samme mannskap. Vi rykket opp.

På det tidspunkt ble Andersen en helt i den lille byen vest for Frankfurt. Med samme lag som Klopp hadde feilet, minus Neven Subotic som ble med til Dortmund, hadde nordmannen ført Mainz tilbake til det gjeve selskap. Han stod bak gjennombruddet til Roman Neustädter og Bundesliga-debuten til Jan Kirchhoff.

– Jeg jobbet med mange spennende unge spillere. Roman spilte som sekser for laget. Jan Kirchhoff og André Schürrle fikk sjansen til å trene med A-laget, mens de egentlig spilte for U19-laget som da ble trent av Thomas Tuchel, sier Andersen.

Sjokket var imidlertid stort da Andersen i august 2008 måtte skille lag med klubben han hadde ført tilbake i Bundesliga, og nådd semifinalen i den tyske cupen med.

– Det oppstod uenighet med manageren, Christian Heidel, noe som førte til en oppsigelse. Det var ulike tanker om veien videre.

Andersen tar en pause før han fortsetter:

– Det var en tung periode. Vi hadde jobbet knallhardt, og det kom naturligvis som et sjokk. Tyske medier skrev masse som ikke stemte, som kunne skade omdømmet mitt og som jeg ikke kjente meg igjen i.

Tross flere trenerjobber mener Andersen han enda ikke fått satt sitt preg på lagene han har jobbet med. Han har ikke fått sjansen til å hente de spillerne han selv ønsker eller få jobbe med dem over tid, og har således til gode å få utløp for sitt fulle potensial som trener.

Øye for talent

De påfølgende trenerjobbene i greske Larissa og tyske Karlsruher SC ble heller ikke noen stor suksess, men hans øye for talent gjorde seg nok en gang gjeldende.

– I Karlsruhe hadde vi et dårlig lag. Spillerne hadde ikke nivået inne, noe som gjorde at vi ikke vant kamper. Vi trengte nye spillere, hevder Andersen.

– En dag gikk jeg for å se juniorlaget spille. De spilte mot Greuther Fürth, og da det var spilt 70 minutter kom det en ung gutt inn på banen. Jeg lurte på hvorfor han ikke spilte kampen fra start, han var den klart beste på laget. Svaret jeg fikk var at han hadde dårlige holdninger, kom når han ville på trening og at faren var gal, fortsetter Andersen.

Gutten Andersen hadde observert var nåværende Bayer Leverkusen-stjerne Hakan Calhanoglu.

– Jeg sa til sportsdirektøren at jeg ville ha han med på trening. De motsatte seg, og var ikke veldig positiv, men ansvaret var uansett mitt. Resten av den sesongen var han vår beste spiller. Neste sesong ble han solgt til Hamburg og lånt tilbake, og var den klart beste spilleren da også, avslutter Andersen.

Andersen har en enkel filosofi på hvordan han utvikler unge spillere:

Det er mye hardt arbeid som må legges ned. Fysikken må utvikles, og de må jobbe med svakheter. Det er et stort steg å ta fra junior til A-lagsfotball, og det krever en del fysikk.

I tillegg til Calhanoglu har Andersen jobbet med utvikling av etablerte spillere som Marcel Jansen (Hamburger SV), Marko Marin (Anderlecht, lån fra Chelsea) og Eugen Polanski (Hoffenheim) i Borussia Mönchengladbach. Juniorspilleren Sebastian Rode (Bayern München) fikk også sine første erfaringer med profesjonell fotball da Andersen lot han trene med førstelaget til Kickers Offenbach.

Jobben i Karlsruher SC var hans foreløpig siste på over to år, før han tok over SV Austria Salzburg 2. januar.

Ambisjoner

Jørn Andersen er et betraktelig større navn i Tyskland enn i Norge, og han har fortsatt mange kontakter i klubbene. Selv om tilbudene ikke uteblir, har det ikke fristet å gå inn i støtteapparat eller andre stillinger tilknyttet klubber på høyeste nivå.

– Har du forestilt deg å gjøre noe annet enn å trene fotballag? Har du vurdert et yrke som speider eller agent?

– Det er klart det dukker opp mange tanker når man går to år uten fast jobb. Jeg får stadig vekk forespørsler om å hjelpe litt til med å finne spillere, og gi tips– og det gjør jeg enkelte ganger, men det er ikke noe jeg kunne tenke meg akkurat nå. Kanskje på sikt, man vet jo aldri hva som skjer.

– Er en karriere som trener i Bundesliga drømmen?

– Det var det, men det er klart jeg var fryktelig skuffet da ting gikk som det gikk i Mainz. Det var veldig tøft. Jeg vet jeg har kvaliteten til det. Jeg håper å få sjansen ved en senere anledning.

Selv om Bundesliga, og de tysktalende landene virker å tiltale Andersen, så er det ikke umulig at han blir å se i en norsk klubb en gang i fremtiden.

– Jeg åpnet jo opp for Norge tidligere i høst. Blant annet Fredrikstad. Flere klubber var interessert, men det kom ingen konkrete henvendelser. Det var for det meste agenter som snakket.

Inntil videre er alt fokus rettet mot å ta SV Austria Salzburg til 2. Bundesliga i Østerrike.

Siste podcaster

  • Stjerneturneringens øyeblikk
    Champions league - turneringen over alle turneringer. Der minner blir skapt og drømmer knust, og Real Madrid alltid vinner. I dagens episode snakker vi om Champions league og øyeblikkene tilknyttet til denne fantastiske turneringen. Det drøftes grusomheter og nytelse og gutta i studio tar deg med på en reise gjennom historien. Følg oss på Instagram: @offside_srib I studio: Jonathan Broome, Simon Harbo & Martin Primavera

Anbefalte artikler