De siste gladiatorene

2017 har igjen gitt fotballverdenen mange store øyeblikk. Cristiano Ronaldo løftet Champions League-trofeet for endte gang og vant i tillegg Gullballen, Real Madrid beviste at de var det desidert beste laget i 2017 ved å vinne alle turneringer de deltok i, og Chelsea, ledet an av den belgiske giganten Eden Hazard, tok et etterlengtet ligagull.

Men året var ikke bare vært fylt med glede. Italia mistet billetten til fotball-EM etter tap mot et svensk lag uten hærfører Zlatan Ibrahimovich, Juventus tok seg igjen til Champions League-finale, men tapte mot Real Madrid selv etter et fantastisk brassespark av Mario Mandžukić.

Året 2017 ga oss også noen tårefulle øyeblikk som vil bli husket i evigheten.

«L’architetto»

Andrea Pirlo. (Foto: Chensiyuan, CC BY-SA 4.0)
Andrea Pirlo. (Foto: Chensiyuan, CC BY-SA 4.0)

Året som har vært vil også bli husket som det året da kunstneren, maestroen og magikeren Andrea Pirlo slo pasninger med millimeterpresisjon for siste gang. Den italienske landslagsspilleren som har fått tilnavnet «Arkitekten» avsluttet sin fantastiske karriere etter to år i Major League Soccer (MLS), der han spilte for New York City FC.

Andrea Pirlo har begeistret en hel fotballverden med sine fantastiske pasninger og hans finesser siden han i 2001 signerte for den italienske giganten A.C. Milan. Etter overgangen til den italienske klubben Juventus, som holder til i Torino, vokste Pirlo som spiller og utviklet seg til å bli en komplett midtbanespiller.

I løpet av sin karriere har Pirlo vunnet den italienske ligaen hele seks ganger, vunnet den italienske cupen en rekke ganger, Champions League to ganger samt VM i 2006. Individuelt har Pirlo blitt kåret til Serie As beste midtbanespiller i 2012, og Serie As beste spiller i 2012, 2013 og 2014. Han ble også VMs assistkonge i 2006, ble tatt ut på VMs «all-star»-lag og ble kåret til banens beste i finalen.

Etter en lang og innholdsrik karriere i italiensk fotball kan Andrea Pirlo se tilbake på en rekke meritter, der han i mange tilfeller har vært årsaken til at lagene han har spilt for har triumfert. Han er og vil alltid være en av historiens beste fotballspillerne, og kanskje verdens beste når det gjelder håndtering av ball og pasninger. Det finnes mye man kan være uenig om når det gjelder fotball, men at høyrefoten til Pirlo er en av de beste gjennom tidene er det vanskelig å være uenig i, og det er ingen garanti for at vi får se en spiller av samme kaliber noen gang igjen.

«Il Gladiatore»

Francesco Totti. (Foto: Антон Зайцев, CC BY-SA 3.0)
Francesco Totti. (Foto: Антон Зайцев, CC BY-SA 3.0)

Fotballåret 2017 vil kanskje aller mest bli husket som året da Italias siste gladiator gikk ut på gresset for aller siste gang. Italia og Roma sin store sønn Francesco Totti takket for seg etter 25 suksessrike år i AS Roma.

28. mai 2017 tok Francesco på seg fotballskoene og entret Stadio Olympico for siste gang i hans karriere. Etter 54 spilte minutter ble Romas siste sønn satt ut på den grønne gressmatten for å gjøre det han har gjort hele livet, nemlig å sette ballen i mål. Roma vant kampen 3-2 mot et svakt Genoa, men dessverre for Totti ble det ikke noe mål i avskjedskampen hans.

Mannen som har tilbrakt hele sin karriere i den italienske hovedstaden har spilt 619 kamper og scoret hele 250 mål for den røde delen av Roma.

Fransesco Totti debuterte for Roma den 28. mars 1993 i en 2-0seier mot Brescia. På dette tidspunktet var Francesco 16 år. De første sesongene på AS Roma sitt A-lag satt Francesco mye på benken, men allerede i hans andre sesong hadde han begynt å spille seg til en fast plass. I de neste sesongene utviklet Francesco seg til å bli en komplett angrepsspiller. Belønningen fikk han i 1998, da den 22 år gamle gladiatoren offisielt ble kaptein for Roma, og den yngste kapteinen i Serie A noensinne.

Etter en fotballkarriere som de fleste bare kan drømme om, kan den nå 41 år gamle Francesco Totti se tilbake på over to tiår med triumfer, glede og sorg for den italienske storklubben AS Roma eller «Giallorossi». Gjennom hans 25 trofaste år for klubben i hans hjerte har Francesco tatt med seg en rekke utmerkelser. Han har vunnet Serie A én gang, den italienske cupen to ganger, samt blitt kåret til seriens beste spiller to ganger, og seriens beste italienske spiller hele fem ganger. Totti ble også toppscorer i Serie A i 2006/07-sesongen.

Øverst på merittlisten til den italienske legenden står VM-gullet fra 2006, da det italienske mannskapet slo Frankrike i en kamp som for alltid vil bli husket for tumultene mellom Marco Materazzi og Zinedine Zidane. Francesco ble også kåret til en av VMs beste spillere. Der var han i selskap med blant annet Thierry Henry og Luís Figo.

Hva fremtiden vil bringe for Roma sin store sønn er enda uvisst, men det en vet er at den siste gladiator har forlatt Roma, og man kan på mange måter si at Romerriket først falt den 28. mai 2017.

Siste podcaster

  • Brooks-ball w/ Coach Harry Brooks

    As explained in the introduction to this episode, it's a bit of a different one; the entire conversation proceeds in English, as today's guest is from England, and a lot of the potential audience for this episode will mainly be English-speakers.

    Today's guest is Harry Brooks. Harry is a football coach who offers analysis and mentoring, and has appeared on popular podcasts such as The Ripple Effect and Tifo Football.

    We talk about the ups and downs of working in the industry, mental health, what separates those who make it from those who don't, what the modern game gets wrong and much more. Huge thanks to Harry for taking the time to speak to us. Enjoy!

    You can follow Harry on Twitter/X, @hbbrooks_coach, and us on Instagram, @offside_srib.

Anbefalte artikler