Anmeldelse: Black Panther

Etter kong T’Chaka sin død i “Civil War”, må T’Challa i denne filmen overta tronen og ta på seg rollen som den nye Black Panther, beskytteren av Wakanda. Før han overtar tronen, så har hver stamme, eller andre av kongelig blod i Wakanda, lov til å utfordre T’Challa for retten til tronen. Problemer fra fortiden dukker opp, og T’Challa må slåss for retten sin som konge, Black Panther, og for lojaliteten til folket sitt.

Et idyllisk land

Filmen gjør en utrolig god jobb med å bygge opp verdenen og får oss til å tro på at Wakanda kan være et ekte land med kulturer og tradisjoner.

Wakanda, kjent til verden som et u-land, er egentlig i hemmelighet et av verdens mest teknologisk avanserte land. Dette er takket være adgangen til store mengder av det fiksjonelle metallet, vibranium. Vibranium i Marvel-universet er det sterkeste metallet som eksisterer og noen av de mest kjente objektene i Marvel-universet er laget av det, som for eksempel Captain America sitt skjold og Wolverine sine klør. Wakanda integrerer vibranium inn i all deres teknologi, som gir dem overlegen medisinsk og militær kraft.

Wakandansk jetfly laget av vibranium .(foto: The Walt Disney Company Nordic)
Wakandansk jetfly laget av vibranium. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)

Godt mottatt

Filmen ble godt mottatt etter premieren den 29. januar i Los Angeles. Michael B. Jordan ble blant annet hyllet for å være en av de beste skurkene som har eksistert i Marvel sine filmer. Jordan er helt fantastisk i rollen som Erik Killmonger, og bringer en dybde til karakteren som gjør han til mer enn en generisk skurk.

Resten av kastet gjør det også utrolig bra i rollene sine, og er dermed med på å bringe det helhetlige skuespillernivået i filmen enda høyere. Andy Serkis i rollen som Ulysses Klaue kan kanskje til tider virke litt for eksentrisk, men karakteren er ikke så sentral for filmen.

Michael B. Jordan i rollen som Erik Killmonger og Daniel Kaluuya i rollen som W'Kabi (foto: The Walt Disney Company Nordic)
Michael B. Jordan i rollen som Erik Killmonger og Daniel Kaluuya i rollen som W’Kabi. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)

Fenomenal kostymedesign

Kostymedesignet i denne filmen er helt magisk. De greier å integrere tradisjonell design fra sub-Sahara området samtidig som det ser moderne ut. Dette passer utrolig godt med hvordan Wakanda som land er beskrevet i boken. De ulike stammene i Wakanda har forskjellig klesstil og utsmykninger som er basert på ekte stammer i Afrika.

Les også: Musikken kan gi liv til oss alle.

Kostymedesigneren Ruth E. Carter har tatt inspirasjon fra stammer som bla. Zulu, Xhosa og Dinka-folket. Dette fusjonerte Carter med design-inspirasjoner fra Yves Saint Laurent, Donna Karan og Issey Miyake.

Lang prosess

Det har vært snakk om en Black Panther film helt siden 1992, hvor Wesley Snipes viste interesse for å lage en Black Panther film. I 1997 kom endelig Black Panther på listen til Marvel over filmer de hadde planlagt å lage, men prosjektet ble satt på vent.

I 2005 ble filmen annonsert som én av ti filmer Marvel Studios skulle produsere og videre distribueres av Paramount Pictures. Det var ikke før i 2014 at filmen Black Panther ble annonsert, og Chadwick Boseman skulle debutere som karakteren T’Challa i filmen Captain America: Civil War. Selv om fans har måtte ventet lenge på at Black Panther skulle komme seg til sølvskjermen, så viser filmen at den var verdt å vente på.

Black Panther vises på Bergen Kino nå.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xjDjIWPwcPU]

Siste podcaster

  • Ripley. Ronja Røverdatter og tøys
    Linnea, Mikael og Selma har Ripleymani, og snakker om tidligere filmatiseringer, før den nyeste Netflix-serien diskuteres. I tillegg får vi høre om den nye Ronja Røverdatter serien som også er på netflix. Er den bedre enn de gode gamle? Til slutt avslutter vi med en voksen kiss - marry - kill. Hvilken Ripley skuespiller er Linnea svakest for? Lytt, hør og nyt.

Anbefalte artikler