Musikken kan gi liv til oss alle

Miguel er en 12 år gammel gutt fra Mexico. Han har vokst opp i en familie som spesialiserer seg i å lage sko. Hele familien jobber med sko, og selv jobber han som skopusser. Men Miguel har en hemmelig drøm om en dag å bli musiker. Drømmen må han holde hemmelig, siden familien tror at de er forbannet etter at Miguels tippoldefar forlot familien for å bli musiker. Han kom aldri tilbake, men Miguel lar ikke det stoppe ham. Han vil følge drømmen sin.

Coco handler om familie og drømmen om musikk (foto:The Walt Disney Company Nordic)
Coco handler om familie og drømmen om musikk (foto: The Walt Disney Company Nordic)

En historie som varmer om hjerteroten

I kjent Disney-Pixar-stil vet Coco hvordan den skal spille på hjertestrengene våre. En godt utviklet og velkomponert historie er alfa omega når en skal lage en film, og Coco feiler ikke på dette. Den tar opp temaer som familiekjærlighet, konflikter, musikk og drømmer. Det er forfriskende å se at Disney forteller en historie med meksikansk bakgrunn. Vi blir fortalt om “El dia de los muertos”, og forklart at det er en meksikansk tradisjon hvor folk minnes sine døde hvert år, på en god og enkel måte. Det er fint å se at Disney øker sitt mangfold i historiene de forteller, og viser publikum gode måter å introdusere kulturer fra hele verden. Historien de forteller oss i Coco er varm og rørende, og rett og slett kjempefin. Disney gjør det de gjør best, de lager filmer som kan nytes av alle.

Coco er nominert til Oscar for beste animasjonsfilm 2018 (foto: The Walt Disney Company Nordic)
Coco er nominert til Oscar for beste animasjonsfilm 2018 (foto: The Walt Disney Company Nordic)

Animasjon uten like

I fjor var vi heldige nok til å se Moana på kino. Animasjonen blåste publikum av setene sine, og med god grunn. I løpet av de siste årene har Disney-Pixar virkelig forbedret sin animasjon, og detaljene blir stadig mer virkelighetstro og naturlige. Coco er intet unntak. Den utrolige presisjonen og detaljbruken er noe man raskt legger merke til, og man kan se at det er brukt tid på dette prosjektet. Fargebruken er storartet, og enhver scene virker nesten som tatt ut av boken på hvordan god fargekomposisjon skal brukes. Alt i alt et rent teknisk mesterverk! Det er ikke rart at denne filmen har stukket av med en nominasjon for årets beste animerte langfilm til Oscar-utdelingen.

Ikke minst er lydsporet i filmen sjarmerende og herlig. I motsetning til storfilmer som Frost og Moana, bruker ikke filmen store musikalnummer, men sangene blir inkorporert ved at karakterene selv synger en sang. De synger ikke for å fortelle om sine egne følelser, eller for å fremme plottet, og på denne måten skiller Coco seg litt fra andre Disney-Pixar-filmer med musikk som har kommet ut de siste årene. Alt i alt er dette en strålende film som gjør at en virkelig sitter igjen med en god følelse inni seg, og kanskje til og med en tåre eller to i øyekroken. I hovedrollene hører vi Anthony Gonzales som Miguel, Gael Garcia Bernal som Hector og Benjamin Bratt som Ernesto de la Cruz.

Filmen har norgespremiere den 2. februar og har aldersgrense 6 år, men passer for alle.

 

Siste podcaster

Anbefalte artikler