Å være eller ikke være i et forhold

Kanskje er du i et, enten med deg selv eller noen andre, og på ivrig leting etter noen saftige tips? Let ikke lengre! Her får du presentert professor John M. Gottmans syv bud, som forteller deg alt du trenger å vite for å skape det beste forholdet du noen gang har hatt gleden av å være en del av.

1. Bli kjent
Et vellykket forhold krever at man blir kjent med partneren sin på et dypere nivå. Man må holde seg oppdatert på hverandres liv, både fortid og nåtid. Vis at du interesserer deg og ønsker å ta del i det partneren din interesserer seg for.

2. Vis respekt og begeistring
Et grunnleggende positivt syn på partneren og samlivet skaper et reservoar av gode følelser som gjør at vi tåler mer motgang. Minn deg selv på partnerens positive egenskaper. Øv deg på å se etter egenskaper og handlinger du kan anerkjenne, og fortell partneren at du har lagt merke til det og setter pris på det.

3. Henvend dere til hverandre
Gottmans forskning viser at de lykkeligste parene er de som småprater, stryker hverandre på ryggen, tar oppvasken sammen. Send hverandre små henvendelser og gi hverandre oppmerksomhet, kjærlighet, humor og støtte.

4. La deg påvirke
Anerkjenn partnerens følelser og la ham eller henne få innflytelse. La partneren din påvirke avgjørelser du tar. Ta hensyn til hverandres følelser og oppfatninger. Velg «oss» i stedet for «meg», og vær et team.

5. Løs de løsbare problemene
Gottman deler parproblemer inn i to kategorier: de løsbare og de vedvarende. De løsbare problemene, som henting i barnehagen eller fordeling av husarbeid, kan løses enkelt og bør løses raskt. Bli for eksempel enige om en rettferdig fordeling av husarbeidet, eller sørg for å gi sexlivet så gode forhold som mulig.

6. Kom dere ut av fastlåste konflikter
Vedvarende problemer er uoverensstemmelser som vanskelig lar seg løse, og som vi må lære oss å leve med. Det kan være at den ene partneren ønsker seg barn, og den andre ikke, den ene vil ha mer sex enn den andre, ulikt syn på religion, oppdragelse eller familie, eller fullstendig ulik ordenssans. Problemet er ikke primært at et par har ulike ønsker og ideer, spørsmålet er hvordan de snakker om det. Å lære hvordan man snakker om disse temaene og å inngå midlertidige kompromisser, er i høyeste grad mulig.

7. Felles mål og mening
Par som får forholdet til å fungere kjennetegnes ved at de har tradisjoner som gjentas og skaper følelse av samhold og kontinuitet. De er også flinke til å støtte hverandre i ulike faser av livet. Bli kjent med din partners innerste ønsker og støtt hverandre på veien mot målet.

Aldri riktig eller feil

Med de syv bud i minnet er det viktig å huske på at et parforhold aldri er riktig eller feil. Det finnes ikke en bestemt parforholdsmodell som virker for alle. Se i stedet på parforholdet som en dans for to. Det er riktig dersom dansen fungerer for dere og begge har det fint mens dere danser, uansett om andre synes det ser klønete ut. Har dere derimot vanskelig for å finne rytmen og tråkker hverandre på tærne hele tiden, vil dansen være halvparten så fin å være en del av, uansett om utenforstående måtte synes at det ser riktig ut. Det er kun de to dansepartnere som kan avgjøre om det fungerer og er riktig for dem.

Og husk at når det kommer til forhold er det bare en regel som gjelder, og det er at det ikke er noen regler. Man skal være frivillig med på det, grei og snill, og forøvrig kan man gjøre hva man vil.

Siste podcaster

Anbefalte artikler