Husker du Superfinalen?

Torsdag møtes de regjerende cupmesterne Lillestrøm og de regjerende seriemesterne Rosenborg til Mesterfinalen på Åråsen. Oppgjøret skulle vært spilt mandag 5. mars, og skulle i så måte ha markert starten en ny sesong med norsk fotball, men etter en totalvurdering og dialog mellom de to finalistene og Discovery Networks Norway, ble det besluttet å utsette kampen til torsdag 26. april, trolig på grunn av sprengkulden som herjet landet i mars.

Rosenborg spiller i Mesterfinalen for andre sesong på rad, etter at de i fjor slo Brann 2-0 på Brann stadion i en kamp som kanskje huskes best som kampen hvor Nicklas Bendtner fikk sin debut i norsk fotball, en debut hvor han markerte seg med en assist til Tore Reginiussen.

Når Mesterfinalen nå spilles for andre gang, tangerer den alt det forrige forsøket på å stable på beina et oppgjør mellom de regjerende seriemesterne og de regjerende cupmesterne.

Innviet Telenor Arena

Det er litt over ni år siden Stabæk og Vålerenga tuslet ut til Superfinalen, den første offisielle kampen på kunstgresset i Telenor Arena i Bærum. Kampen, som ble promotert som en norsk utgave av engelskmennenes Community Shield, var den første i norsk fotball hvor seriemesterne møtte cupmesterne i kampen om et eget trofé til odel og eie. I 2008 hadde Daniel Nannskog og Veigar Páll Gunnarsson skutt Stabæk til topps i Tippeligaen, mens Vålerenga smadret nettopp Stabæk 4-1 i cupfinalen samme år.

I Superfinalen var rollene igjen snudd fra cupfinalen på Ullevaal. Daniel Nannskog åpnet ballet da Stabæk utnyttet en feil av daværende spillende VIF-manager Martin Andresen, og fikk med det navnet sitt i historiebøkene som scoreren av det første målet i Telenor Arena.

Deretter var det Daigo Kobayashi, japaneren som nylig signerte for den nyoppstartede United Soccer League-klubben Las Vegas Lights etter opphold i en rekke klubber i Nord-Amerika, og hans dødballfot som doblet Stabæks ledelse. Midtbanespilleren som nå har rukket å bli 35 år gammel, smalt ballen via stolpen og i mål bak Vålerengas Troy Perkins.

Etter pause reduserte Mohammed Abdellaoue for VIF, men da var Vålerenga allerede blitt til ti mann før pause, etter at Martin Andresen fikk sitt andre gule kort for å ha revet ned Espen Hoff like før pause. Bortelagets håp om et comeback sluknet imidlertid nesten like fort som det ble tent, da Palmi Palmason fastsatte sluttresultatet til 3-1 etter 56 minutter. Danske Christian Keller slo en lang ball inn i feltet, hvor den rutinerte Jon Inge Høiland headet ballen tilbake til Palmason, som satte ballen i mål med en velplassert volley.

Ikke interessant nok

Sluttresultatet ble 3-1 også i den andre utgaven av Mesterfinalen. I 2010 var det Aalesund som var regjerende cupmestere, mens Rosenborg var regjerende seriemestere. Kampen ble spilt på Color Line Stadion, hvor Kris Stadsgaard, Rade Prica og Trond Olsen sørget for at Rosenborg ledet 3-0 før 50 minutter var spilt. Da hjalp det lite at Peter Orry Larsen utlignet for hjemmelaget før timen var spilt i det som skulle vise seg å bli den siste Superfinalen.

Allerede i 2011, etter kun to Superfinaler, var konseptet historie. Rosenborg, som vant Tippeligaen i 2010, og Strømsgodset, som ble cupmestere samme år da de vant 2-0 over Follo på Ullevaal, møttes aldri før seriestarten for å avgjøre hvem av dem som var best. Dermed ble Stabæk og Rosenborg stående i historien som de to eneste supermesterne.

– Årsaken er at kampen ikke er sportslig og kommersielt interessant nok, sa administrerende direktør Niels Røine i Norsk Toppfotball om avgjørelsen til rbkweb.no i 2011.

Det er nettopp hvorvidt kampen blir sportslig og kommersielt interessant nok de neste fem årene, som er resten av perioden Discovery sitter med rettighetene til Eliteserien, som er det som til syvende og sist kommer til å avgjøre om Mesterfinalen har livets rett eller ikke.

10.000 solgte billetter og 169.000 seere i 2017

Mesterfinalen fikk en lovende start i 2017. Brann solgte utrolig nok over 10 000 billetter til Mesterfinalen, og kampen ble sett av 169.000 TV-seere. Ifølge TV-selskapet Discovery var det på det tidspunktet det høyeste seertallet de hadde hatt på et helnorsk klubboppgjør.

Det blir spennende å se om Lillestrøm vil klare å matche antallet solgte billetter fra 2017, da Brann solgte over 10 000 billetter til Mesterfinalen, men det er i det minste grunn til å tro at det vil komme flere tilskuere nå i slutten enn april enn det ville ha gjort da sprengkulde herjet landet vårt tidlig i mars. Det er ingen hemmelighet at været er en faktor når den jevne fotballsupporter skal ta stilling til om en skal overvære 90 minutter på tribunen eller ikke.

Sjekk også ut:European nights

Derfor vil årets seertall kanskje være den beste indikatoren på hvorvidt Mesterfinalen er i ferd med å få fotfeste blant nordmenn. Det virker i hvert fall som at norske klubber tar det nye trofeet mer alvorlig enn de tok Superfinalen da det var et konsept, selv om årets Mesterfinale nok blir skadelidende som en konsekvens av at vi allerede har kommet et stykke inn i en ny sesong. Så ille som i 2009 blir det forhåpentligvis ikke. Da Vålerenga spilte Superfinalen i 2009 var det den tredje kampen de spilte på bare seks dager. De hadde også kommet hjem fra La Manga kvelden før kampen ble spilt. Fortsatt diskuteres konseptet, men både i fjor og i år er det tidspunktet for kampen som har vært gjenstand for diskusjon.

Siste podcaster

  • Brann - Barcelona? Vi var der!
    Brann har møtt selveste Barcelona i kvinnenes Champions League! Hvem var der og dekka kampen? Vi i Offside selvfølgelig! Kristiane har tatt på seg ansvaret som vår utsendte reporter. Hun har fulgt alt fra pressekonferansen med Caroline Graham Hansen, til å munche i seg wraps på presserommet. Simon tar en prat med henne om hele opplevelsen. Skjønner vi egentlig hvor stort dette er? Alt dette snadderet får du i ukens sending! I studio: Simon Harbo og Kristiane Reigstad Følg oss på Instagram: @offside_srib Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler