Talentet: John Hou Sæter

This content has been archived. It may no longer be relevant

Frem mot avspark 6. april vil Offside presentere ett talent fra hver klubb som er representert i Tippeligaen. Alle saker kan leses på srib.no/offside – og for fortløpende oppdateringer kan du følge oss på Facebook eller Twitter.

338231

 

Navn: John Hou Sæter

Født: 13/01-1998

Kamper: 1

Mål: 0

Posisjon: Midtbane

Forbilde: Luka Modric

Da John Hou Sæter kom inn mot Aalesund i høst, ble han tidenes yngste rosenborgspiller i Tippeligaen. En rekord han tok fra selveste Ola By Rise. For en offensiv midtbanespiller født i 1998, er listen allerede satt til urealistiske høyder. For Rosenborgs John Hou Sæter handler det hele om å spille seg til fast plass for trønderklubben.

Bakgrunn

Sæter spilte i klubben Trond frem til han var 15 år. Da gikk veien til Lerkendal, og debuten kom i den nevnte kampen mot Aalesund, bare 16 år gammel. Opp igjennom oppveksten har blant annet innholdet i skolesekken vært avgjørende for at 17-åringen nå befinner seg i A-lagstroppen til RBK.

– Det er jo mye hard trening som har vært avgjørende, det var også jeg som hadde med ball på skolen hver dag. Jeg har alltid trent mye og hardt, og det er nok hard trening som har skylden for at jeg er der jeg er.

LES OGSÅ: Talentet: Kristoffer Ajer (Start)

Sesongen 2015

Hva tror du om RBK sine sjanser i 2015?

– Nei, vi går jo for gull. Vi er tross alt Rosenborg, ikke noe annet gjelder. Vi har hatt en veldig bra oppkjøring nå i vinter, og fått samkjørt laget. Jeg er en optimist og ser selvsagt mot førsteplassen.

Når Offside spør om Sæter og Rosenborg frykter Molde og deres sterke signeringer i vinter, fokuserer heller unggutten på hans eget lags fremgang.

– Du så jo på slutten i fjor. Da var det tydelige tendenser. Vi hadde en veldig bra høst og har bare utviklet oss. Vi har hatt veldig bra resultater i treningskampene. Riktig nok, ikke mot de sterkeste lagene, men vi skal matches opp mot seriestart.

Sæter tror altså på at ”Trollungan” får en sesong å juble for. På spørsmålet om hvor stor del Sæter selv kommer til å spille svarer han sedvanlig at det finnes mange gode spillere på RBK, men at han selvsagt håper på så mye spilletid som mulig. Og målet er klart og tydelig:

– Jeg vil bidra til gullet.

Veien videre

Tatt i betraktning at den beste spilleren i Sæters årskull tidligere i år signerte for Real Madrid, har unggutten en jordnær tilnærming til egen utvikling. Sæter sin ambisjon nå er å spille seg inn på A-laget til Rosenborg. Der vil han spille seg til fast plass, og få muligheten til å utvikle seg som fotballspiller. Drømmen slutter likevel ikke på Lerkendal. Sæter har en drøm om, ikke å spille på Bernabeu, men på drømmenes teater.

– Jeg er jo United-supporter, så drømmen er å spille for dem.

Og hvor er John Hou Sæter om ti år?

– Det er veldig vanskelig å svare på, men jeg håper jo at jeg spiller i en stor liga. Det gjelder bare å trene mye og hardt. Og hvis jeg får velge, så spiller jeg regelmessig på Old Trafford.

LES OGSÅ: Talentet: Sander Svendsen (Molde) 

Utvikling

– John er en spiller med gode basisferdigheter. Bra teknikk, overblikk og driv. Generelt sett en intelligent fotballspiller.

Det sier Erland Johnsen, nåværende U17-landslagstrener, som har Sæter i troppen. Han mener at RBK-supporterne kan vente seg gode bidrag fra 17-åringen, og trekker frem hans offensive kvaliteter og da spesielt målfarligheten hans. Han trekker også frem at han har utviklingsområder:

Han kan bli bedre på å orientere seg, og han må få mye færre balltap, i tillegg må han bli bedre på det å skjerme ballen. Defensive dueller er også et sted John kan utvikle seg ytterligere.

På spørsmål om likheter med Martin Ødegaard rent spillermessig, sier Johnsen at det finnes mange likheter, men at Ødegaard er litt raskere med ball. Det finnes derimot et område hvor Real Madrid-spilleren ikke når opp til Sæter:

– John kan nok bli tøffere fysisk, men jeg har faktisk sett han score mål på hodet, og han er nok bedre i duellspillet enn det Martin er. I tillegg er nok John mer tobeint enn Martin.

Johnsen sier at John har potensiale til å nå langt, men skal han bli en fremtidig landslagspiller blir kommende sesong svært avgjørende.

– Hvis John blir sittende på benken for RBK, og spiller mye fotball i 3. divisjon for andrelaget, så er det lang vei til A-landslagsspill. Jeg vet at en 17-åring trenger et bedre tilbud enn 3. divisjon.

Les alle Talentet-sakene:

Talentet: Kristoffer Ajer (Start)

Talentet: Sander Svendsen (Molde)

Talentet: Morten Ågnes Konradsen (Bodø/Glimt)

Talentet: Cornelius Bencsik (Stabæk)

 

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler